Tiede-Vilimit 26.-29.9.2024

Still kuva animaatioelokuvasta Titina-terrieri pohjoisnavalla, suunnittelija piirtopöydän ääressä työhuoneessaan

Kuopion Vilimit -elokuvafestarin teema vuonna 2024 on tiede. Festivaalin päänäyttämönä toimii upean historiallinen Arthouse Cinema Kino Kuvakukko, Vuorikadulla. Kuvakukossa on Kuopion suurin elokuvateatterisali, 338 paikkaa.

Vilimeillä esitetään kokoelma elokuvahistorian kiehtovimpia klassikoita ja erikoisuuksia. Mukaan on valittu draamaa, dokumentteja, seikkailuelokuvia, apokalyptistä jännitystä, animaatioita – komediaakin. Elokuvat ja ohjelmakartta julkaistaan elokuussa, mutta esiintyjävieraat ovat jo julki.

Tiede-Vilimien esiintyjävieraita yhdistää taito tuoda tiedettä yleistajuisesti esiin. Tiede-Vilimien päävieras on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Valtaoja pitää avajaispuheen avajaisissa torstaina 26.9. sekä toimii Kino Kuvakukossa elokuvien alustajana torstaina 26.9. ja lauantaina 28.9. Muita vieraita ovat mm. ilmakehätutkija ja tieteen popularisoija Tero Mielonen, postdoc-tutkija Tuuli Miinalainen ja kirjailija ja toimittaja Tuukka Hämäläinen.

Etkot pidetään Kuopion pääkirjastolla keskiviikkona 25.9. haastattelun ja yllätyselokuvan kera. Perinteiset ilmaisesitykset kouluille järjestetään viikolla 38, osana koulupäivää. Kuopion Museon Apinat – Kädellisten tarinat -näyttelyn meno jatkuu Vilimeillä, avajaiselokuvana nähdään Apinoiden planeetta (ohj. Franklin J. Schaffner, USA, 1968).

www.vilimit.fi