Luontoteemat vahvasti esillä Savonian korumuotoilijoiden suunnittelemissa juhlavuosikoruissa 

Korumuotoilijat esittelivät töitään kaupungintalolla. Kuvassa vasemmalta Kuopio 250-juhlavuoden projektipäällikkö Nina Venäläinen, Savonia-ammattikorkeakoulun korumuotoilun lehtori Risto Nylund, opiskelijat Evelina Malitskaja, Ruusu Heiskanen, Siiri Rautiainen, Hanna Pulkkinen, Nea Laukkanen, Elsa Jalasho, Savonian korumuotoilun lehtori Jarno Räsänen ja Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmassa korumuotoilun linjan valinneet opiskelijat saivat vuoden alussa mielenkiintoisen tehtävän, jossa he pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan oman korunsa Kuopion 250-vuotisjuhlavuoden teemalla. 

– Ensimmäinen korumuotoiluun painottuva opintojakso on aika tekniikkapainotteinen, mutta halusimme antaa opiskelijoille tällaisen tuotesuunnittelutehtävän. Tuli mieleen nyt kun Kuopio täyttää kohta 250 vuotta, että siinä voisi olla hyvä ja motivoiva tehtävä opiskelijoille. Siinä on riittävästi haastetta ja mahdollisuuksia tuoda erilaisia näkökulmia esille korun muodossa, Savonian korumuotoilun lehtori Risto Nylund taustoittaa. 

Nylund otti yhteyttä Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soiniseen, joka innostui heti ideasta. Nyt kuuden opiskelijan luomukset ovat valmiina. 

– Kurssi käynnistyi tammikuussa ja kesti yhteensä seitsemän viikkoa. Nyt koruista on tehty protot oikeista materiaaleista. Jokaiseen koruun liittyy oma tarinansa, eli mikä on ollut se kiinnostava asia taustalla, Nylund jatkaa. 

Kaikissa kuudessa korussa Kuopion tarjoama luonto on ollut vahvasti inspiraation lähteenä. Myös Kuopion torista on ammennettu erilaisia yksityiskohtia teoksiin. 

Mitä opiskelijat itse kertoivat koruistaan? 

Korumuotoilun opiskelijat pääsivät itse kertomaan ajatuksistaan ja korujensa taustatarinoista, kun he vierailivat Kuopion kaupungintalolla esittelemässä teoksiaan.  

Kuopiolaisen Evelina Malitskajan korun idea oli sarja erilaisia piirustuksia, joissa esikuvina esiintyvät Vänärin pusukopit ja maisemat, Tuomiokirkon torni ja matkakeskuksen uudet tornitalot. Koru on tehty fotoetsaamalla. 

– Korun kuvat ovat aika pelkistettyjä. Kuopio on erilainen eri kulmista katseltuna. Täällä parasta on luonnon läheisyys, mukavat ihmiset ja lämminhenkinen ympäristö. Tämä antoi minulle inspiraation näyttää näitä kaupungin kivoja paikkoja ja rakennuksia myös muille, Malitskaja kertoo.

Evelina Malitskajan koru.

Pirkkalasta kotoisin olevalle Ruusu Heiskaselle Puijon torni on se juttu, mikä Kuopiosta on tullut aina ensimmäisenä mieleen. Torni pääsikin isoon osaan hänen koruaan. 

– Tornin lisäksi piti keksiä vähän muutakin ja luonto puhutteli siinä myös minua. Yritin tuoda sitä hiukan abstraktisti esiin tähän koruun, Heiskanen selvittää.

Ruusu Heiskasen koru.

Siiri Rautiaisen idea koruun lähti Pohjois-Savon nimikkolajeista, joista teokseen valikoitui lopulta kuikka. Korun kuikka on tehty valamalla ja levyyn vasaralla hakatut jäljet saavat taustan näyttämään järven pinnalta. 

– Kuikka valikoitui sen takia, että Kuopiossa on paljon järviä ja se on rauhallinen lintu muodoltaan. Näen myös Kuopion kaupungin rauhallisena ja luonnonläheisenä, Asikkalasta kotoisin oleva Rautiainen kertoo. 

Siiri Rautiaisen koru.

Hanna Pulkkisen suunnittelemassa pronssi-messinkiriipuksessa esiintyy valulla tehty kalakukko. Pohjois-Savon vaakunasta tuttu jousi toimi inspiraationa korun “kehykselle”. 

– Etsin paljon kuvia Kuopion pinnanmuodoista, koska minua kiinnostaa yksityiskohdat luonnossa ja taiteessa. Kalaidea tuli koskien ja vesistöjen kuvista, Jyväskylästä kotoisin oleva Pulkkinen sanoo.

Hanna Pulkkisen koru.

Vantaalaislähtöisen Nea Laukkasen koru sai inspiraationsa hänen rakastamastaan Kuopion Joulutorista, jota hän kuvailee lämminhenkiseksi hyvän fiiliksen tuojaksi.  

– Muotokieli on peräisin torista ja siihen on otettu muotoja myös kaupungintalosta. 

– Heti kun Kuopioon muutin, tuli sellainen rauhallisuus ja fiilis, että täällä voi hengittää. Ihmisillä ei ole niin kova kiire kuin pääkaupunkiseudulla, hän kuvailee. 

Nea Laukkasen koru.

Tori tarjosi yhden inspiraation myös Vesannolta kotoisin olevalle Elsa Jalasaholle. Korun muotokielestä löytyy myös onnitteluruusu juhlavuoteen valmistautuvalle kaupungille. 

– Korun idea lähti Puijon tornin ympäriltä, mutta halusin tuoda siihen myös muita elementtejä. Tori ja Velj’mies-patsas kuvaavat yhteisöllisyyttä ja Minna Canthin kuva tasa-arvoa, Kuopiossa 20 vuotta asunut Jalasaho taustoittaa. 

Elsa Jalasahon koru.

– On valtavan inspiroivaa kuulla nuorten muotoilijoiden näkemyksiä ja kokemuksia Kuopiosta – mitkä asiat ja tekijät ovat innostaneet korumuotoilun taustalla. Olen haltioitunut lopputuloksista, kiteyttää markkinointijohtaja Kirsi Soininen.