Kuopio valittiin vuoden pientalomyönteisimmäksi kunnaksi

Palkitsemistilaisuus Kuopion kaupungintalolla 14.5.2024. Kuvassa (vasemmalta) Sami Toivanen, Omakotiliitto, Raija Purkunen Omakotiyhdistys, Soile Lahti, Kuopion kaupunginjohtaja ja Seppo Romppanen, Hirsitaloteollisuus. Kuva: Vicente Serra / Kuopion kaupunki

Tämän vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi on valittu Kuopio ja Tuusula. Molemmissa kunnissa pientaloja rakennetaan runsaasti ja yhteistyöhön kuntalaisten kanssa panostetaan, kiittävät tunnustuksen jakaneet Omakotiliitto, Hirsitaloteollisuus ja Pientaloteollisuus.

Selvityksessä kartoitettiin, mikä kunta Suomessa on asukkaiden, rakentajien ja talotoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta. Vuoden pientalomyönteisimpiä kuntia valittiin kaksi, yli ja alle 50 000 asukkaan kunta. Valinta tehtiin kahdeksatta kertaa.

Molemmat kunnat tarjoavat paljon pientalotontteja ja pitävät tärkeänä sitä, että asukkaille on tarjolla erilaisia asumisvaihtoehtoja eri elämänvaiheisiin, kiitellään palkintoperusteissa.

Tärkeä luontoyhteys

Omakotiliiton kyselyyn vastanneet kiittelevät myös Tuusulan ja Kuopion luontoa ja hyviä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Vihreys on tärkeää myös isossa kaupungissa. Kuopio on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki ja sen väkiluku on noin 124 000. ”Kaupungin kasvu halutaan sovittaa upeaan ympäröivään luontoon, sillä se on iso osa viihtyvyyttä”, sanoo kaupunginjohtaja Soile Lahti.

Kuopiossa infrastruktuuri rakennetaan alueilla mahdollisimman toimivaksi. ”Se pitää sisällään esimerkiksi lähellä olevat liikunta- ja uimapaikat, puistot ja lähiluonnon sekä palvelut ja joukkoliikenteen”, sanoo Lahti.

Myös asumiskustannukset ovat Kuopiossa maltilliset, todetaan palkitsemisperusteissa. Kaupunki sijoittui Omakotiliiton maaliskuussa julkaisemassa kunnallisten asumismenojen vertailussa suurten kaupunkien joukossa keskivaiheen alapuolelle.

Kaupunginjohtaja Soile Lahden mukaan asumiskulut halutaan tietoisesti pitää mahdollisimman alhaisina, jotta asuminen kaupungissa on mahdollista kaikille tuloluokasta riippumatta.

”Suomalaisten unelma on pientalo ja oma piha, josta on hyvät yhteydet luontoon ja harrastuksiin”, sanoo Hirsitaloteollisuuden Seppo Romppainen. ”Tuusulassa ja Kuopiossa on selkeästi vastattu asukkaiden toiveisiin. Tontteja on kaavoitettu runsaasti hienot luonto- ja harrastusyhteydet huomioiden”.

Aktiiviset omakotiyhdistykset välittävät asukkaiden terveiset

Sekä Kuopiossa että Tuusulassa arvostetaan kumppanuutta omakotiyhdistysten kanssa, todetaan palkitsemisperusteissa. Kunnissa toimii aktiivisia omakotiyhdistyksiä, jotka välittävät asukkaiden näkemyksiä kuntien kehittämiseen.

”Yhdistykset ovat tarpeellisia toimijoita valvomassa ja ajamassa asukkaiden etua ajankohtaisissa asumiseen liittyvissä asioissa”, lisää Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti.

Omakotiyhdistys on vaikuttanut Kuopiossa muun muassa tonttivuokrien korotuksiin, jonka myötä korotuksiin saatiin porrastuksia. ”Asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia on jatkossa tarkoitus parantaa prosessissa”, kertoo Lahti.

”Sekä Kuopiossa että Tuusulassa omakotiyhdistykset ovat tehneet systemaattista yhteistyötä kunnan kanssa asumisen asioiden parantamiseksi”, kiittää Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors. ”On palkitsevaa huomata, että tavoitteellinen kumppanuus asukkaita edustavien yhdistysten kanssa tuottaa parasta mahdollista satoa eli vuoden pientalomyönteisimmän kunnan palkinnon. Yhdistysten kokemusosaamisen valjastaminen kunnan päätöksenteon avuksi on arvokasta pääomaa.”

Omakotiliitto luovutti tunnustukset 14.5., ja ne otettiin iloisina vastaan molemmissa kunnissa.

Lue Omakotiliiton tiedote kokonaisuudessaan.