Kaukokulkeuma sekä helle heikentävät ilmanlaatua Pohjois-Savossa

Suomessa on meneillään pienhiukkasten (PM 2,5) kaukokulkeumaepisodi, joka heikentää ilmanlaatua. Kaukokulkeuman osuus on luokkaa 10 ug/m3, lähipäivinä osuus voi olla jopa 20 ug/m3. Lisäksi kuiva helteinen sää on otollinen pitoisuuksien kohoamiseen myös paikallisista lähteistä, kuten liikenteestä. Pienhiukkasten vuorokausiohjearvo (15 ug/m3) ylittyi lauantaina 25.5. Varkauden Päiviönsaaren mittausasemalla.

Kova etelätuuli nostatti pölyä ilmaan Yaran Siilinjärven rikastushiekka-altailta perjantaina 24.5., jolloin Mustin mittausasemalla ylittyi hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotaso.

Lisäksi ilmassa on tällä hetkellä runsaasti koivun siitepölyä.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.