Kuopion sydänturvallisuus kasvussa – Tänä vuonna jo 27 uutta sydäniskuria

Kuvassa ihminen sydäniskurin kanssa.
Kuva: Sydänliitto

Kuopion sydänturvallisuus eli varautuminen sydänpysähdystilanteisiin on parantanut kuluvan vuoden aikana.

Sydänpysähdystilanteisiin varautumista voidaan parantaa mm. lisäämällä elvytysosaamista sekä kasvattamalla sydäniskurien saatavuutta. Sydänliiton hallinnoimassa Sydänturvallinen Suomi -palvelussa, joka tarjoaa mm. tietoa Suomen kuntien ja hyvinvointialueiden sydänturvallisuuden tasoista ja niiden kehityksestä, osoittaa että Kuopioon uusia sydäniskureita on tullut vuoden 2024 puolella 27 kpl lisää ja niiden kokonaismäärä kunnassamme on nyt 190 kpl. Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin.

Sydänpysähdystilanteessa on osattava toimia nopeasti. Kun elvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan viiden minuutin sisällä, mahdollisuudet selviytyä ovat moninkertaiset. Koska paikalle hälytetty ensihoito on usein paikalla vasta useiden minuuttien kuluttua, on tärkeää, että jokainen osaa toimia sydänpysähdystilanteessa nopeasti.

Tärkeintä on ensin soittaa hätänumeroon 112, aloittaa hätäkeskuksen neuvoin paineluelvytys ja kehottaa jonkun paikallaolijoista hakemaan sydäniskuri paikalle ja käyttää sitä. Hätätilanteessa lähimmän sydäniskurin paikantaa defi.fi:stä tai 112 Suomi -sovelluksesta. Tiedätkö sinä, missä oman elinympäristösi lähimmät sydäniskurit sijaitsevat?

Tarkista em. lähteistä, missä oman arkiympäristösi sydäniskurit sijaitsevat sekä kertaa elvytysohjeet ja tutustu sydäniskurin käyttöön Sydänliiton verkkosivuilla: https://sydan.fi/sydaniskuri

Tehdään yhdessä Kuopiosta sydänturvallisempi kunta ja parannetaan sijoitustamme kuntien sydänturvallisuutta mittaavassa Sydänturvallinen Suomi -palvelussa.

Sydänturvallinen Suomi | Kuopio (sydan.fi)

Lähde: Sydänliitto