Luola avautuu elokuussa – mutta miten sinne pääsee?

Kallion sisään louhittu, suuri liikuntakenttä, jonka reunoilla on värikkäät katsomot.

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luola avautuu elokuussa. Puolustusvoimien entiseen luolastoon louhittu keskus pitää sisällään upeat ja monikäyttöiset tilat liikunta- ja tapahtumakäyttöön sekä väestönsuojatilat alueen noin 7000 asukkaalle. Tavoitteena on, että 300 000–350 000 kävijää pääsee nauttimaan Luolan palveluista vuosittain.

Luolalle voi saapua monin eri tavoin

Savilahden alueen suunnittelun periaatteet tukeutuvat kestävään kehitykseen ja liikenteelliset ratkaisut kestävien kulkumuotojen edistämiseen. Savilahdessa siis suositaan viisasta liikkumista eli Luolalle pääsee saapumaan sujuvasti sekä kävellen, pyöräillen että joukkoliikenteen avulla.

Luolan edustalta löytyy 150 pyöräpysäköintipaikkaa, joista osa on katoksellisia – ja elokuussa Luolalle avautuu uusi Vilkku-fillari-pysäkki. Savilahden Sarastuskaarelle liikennöi bussilinjat 31, 32 ja 35. Joukkoliikenteen yhteydet ja aikataulut löytyvät reittioppaasta: Reittiopas Kuopio (digitransit.fi)

Autolla liikuttaessa suositaan kimppakyytejä. Saatto- ja noutoliikenne Luolalle tapahtuu Loistekadun päässä.

Pysäköinti on sujuvaa alueen pysäköintilaitoksissa

Pysäköinnin osalta ensisijaisia paikkoja ovat alueen maksulliset pysäköintilaitokset. Auton voi pysäköidä esim. P-Sarastuskaaressa, joka on käytössä ympäri vuorokauden. Lisäksi erityisesti ilta- ja viikonloppuaikoina Novapoliksen ja mahdollisesti myös KYSin pysäköintilaitoksista voi löytyä vapaita paikkoja. Suurempien tapahtumien aikaan oman auton voi pysäköidä myös esim. Toriparkkiin tai muihin keskustan laitoksiin, joista on helppoa jatkaa Savilahteen bussilla tai kaupunkipyörällä.

Väliaikaisia pysäköintialueita lyhytaikaiseen pysäköintiin

Luolan lähelle, sekä Sädekujan että Kajastuspolun varteen, on suunniteltu noin 100 väliaikaista pysäköintipaikkaa lyhytaikaiseen käyttöön. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee 26.6. kokouksessaan pysäköinnin hinnoittelua. Kaupunkirakennelautakunnalle esitetään, että väliaikainen pysäköintitaksa on 2 €/h. Maksullisuudella on tarkoitus ohjata ihmisiä saapumaan Savilahden alueelle kestävillä kulkumuodoilla ja se on linjassa aiemmin tehtyjen pysäköintiratkaisujen kanssa. Näillä väliaikaisilla pysäköintipaikoilla pysäköintimaksun voi maksaa vain mobiilisovelluksella. Väliaikaiset pysäköintialueet poistuvat käytöstä Savilahden rakentamisen edetessä.

Katso karttakuva.