Syksyn näyttelyt – Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Kaksi miestä pellolla, mustavalkoinen kuva.
Ote Jonne Heinosen valokuvateoksesta Kuopion museolla.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon syksyn näyttelyissä sukelletaan nostalgiselle 1990-luvulle sekä Suomen romanien kulttuuriin valokuvien kautta.

Ysäri Kuopion korttelimuseolla 28.8.2024-16.3.2025

Työväenmuseo Werstaan tuottama Ysäri on Suomen ensimmäinen 1990-lukua käsittelevä museonäyttely. Se katsoo murroskautta pintaa syvemmältä luoden tilaa yhteisten muistojen jakamiselle. Pysähdy selaamaan puhelinkopin puhelinluetteloa, ihastele aikakauden leluja tai virittäydy MM -95 kultajuhlahumun tunnelmaan kuvaamalla itsesi Havis Amanda -patsaan silhuetin kanssa.

Näyttelyä varten kerätyt esineet, arkistomateriaali, ihmisten jakamat muistot ja äänimaailma johdattavat museokävijän 1990-luvun tunnelmaan. Näyttelyn teemoja ovat Suomen taloutta koetellut lama, kansainvälistyminen, tasa-arvon edistäminen, teknologian kehitys sekä vapaa-ajan vietto.

ROM Jonne Heinonen Kuopion museolla 1.11.2024 – 26.1.2025

Rom on valokuvataiteilija Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisöjen parissa 2016-2023. Näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta. Kuopion museon näyttelyssä on esillä osa kuvista, joita Heinonen on kuvannut romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea, myös Pohjois-Savossa. Näyttelyn videoteos tuo esiin Suomen romanien tämänhetkistä yhteiskunnallista asemaa heidän oman ajatusmaailmansa kautta, tuoden kuvien rinnalle romanien oman äänen.

Romanit ovat alkuperänsä mukaan eniten syrjintää Suomessa kohtaava ryhmä. Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä. Näyttely onkin taiteilijan näkemys hänen ja kuvattujen henkilöiden välisistä kohtaamisista ja keskusteluista.

Hanketta ja näyttelyä ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Patricia Seppälän Säätiö, Kauno Ry.