Jynkän päiväkodin rakentaminen alkaa kesäkuussa Kuopiossa

Havainnekuva sisäsalista / Arco Architecture Company Oy

Kuopion Tilapalvelut ja Lapti allekirjoittivat Jynkkään rakennettavan uuden päiväkodin toteutusvaiheen urakkasopimuksen tiistaina 25.6. Hirsirakenteisen päiväkodin rakennustyöt alkavat heti, ja päiväkoti valmistuu syksyllä 2025.

Jynkän päiväkoti toteutetaan yhteistoiminnallisena KVR-urakkana. Rakennusliike Lapti vastaa päiväkodin suunnittelusta ja rakentamisesta. Rakennusinvestoinnin kokonaissumma on 6,8 miljoonaa euroa.

Päiväkodin kehitysvaiheen sopimus allekirjoitettiin huhtikuussa 2024. Sen jälkeen hankkeen suunnitelmia on kehitetty tiiviissä ja hyvin sujuneessa yhteistyössä päiväkodin tulevien käyttäjien, tilaajan ja Laptin kanssa. Kehitysvaiheen päätteeksi Kuopion kaupunginhallitus totesi hankkeen täyttävän sille asetetut tavoitteet ja hyväksyi siirtymisen hankkeen toteutusvaiheeseen.

– Kehitysvaiheen aikana pidimme työpajoja, joissa täsmensimme rakennuksen toiminnallisuutta, kaupunkikuvallisuutta ja päiväkodille ominaispiirteisimpiä asioita. Pidimme edelleen kiinni Kuopion kaupungin strategian mukaisista tavoitteista. Aurinkopaneeleiden toteuttaminen ja uusiutuvan geoenergian valinta olivat tärkeinä elementteinä kehitysvaiheessa. Sähköautojen latauspisteiden mahdollistamisella ja polkupyöräpaikkojen huomioimisella tuemme strategian mukaista toimintaa hankkeessa. Kuorrutteena kakun päällä saamme nykyaikaisen käyttäjän toimintoja palvelevan hirsipäiväkodin, kertoo Kuopion Tilapalveluiden hankejohtaja Niko Nousiainen.

– Tilaajan tavoitteet päiväkodin teknisen ja toiminnallisen laadun osalta ovat korkealla, mihin vastasimme jo kilpailutusvaiheessa suunnitelmilla, joista saimme parhaat laatupisteet. Kehitysvaiheessa yhdessä tilaajan ja tulevien käyttäjien kanssa löysimme vielä ratkaisuja, joilla voimme toteuttaa tilat entistä kustannustehokkaammin tinkimättä kuitenkaan laadusta. Antoisan yhteistyön ansiosta lapset ja aikuiset pääsevät nauttimaan mielekkäästä päiväkotiarjesta, kertoo Itä-Suomen aluejohtaja Jussi Heikkilä Laptilta.

Muuntojoustavat tilat kuudelle päiväkotiryhmälle

Kuusiryhmäisen päiväkodin sisätiloista tulee selkeät, muuntojoustavat sekä helposti kalustettavat, jotta ne vastaavat käyttäjän erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Tilat palvelevat myös avoimen päiväkodin ryhmätoimintaa.

Lasten leikkiminen ja liikkuminen eri vuodenaikoina on huomioitu leikkipihan ja tontin suunnittelussa. Leikkipihalle tulee katoksia, puustoa ja muuta kasvillisuutta, jotka parantavat viihtyisyyttä ja tarjoavat suojaa auringolta ja sateelta. Osa tontista jätetään luonnontilaiseksi seikkailumetsäksi.

Pääosin yksikerroksinen päiväkotirakennus on hirsirakenteinen. Energiatehokas päiväkoti toteutetaan A-energialuokkaan ja rakennuksen katto varustetaan aurinkopaneelijärjestelmällä. Päiväkoti on laajuudeltaan hieman yli 1 800 brm2.