Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on myöntänyt vuoden 2024 tunnustuspalkintonsa Kuopion taidemuseolle

Kuva kahdesta ihmisestä.
Kuva: Kuopion taidemuseo

Kuopion taidemuseo on saanut Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto ry:n vuoden 2024 tunnustuspalkinnon. Palkintona on Eero Hiirosen mitali ja sen luovutti Kuopion taidemuseolle torstaina 27.6. Kuopion Kuvataiteilijat ry Ars Liberan Heidi Hakkarainen. Ehdotuksia palkinnonsaajaksi tuli eri puolilta Suomea. Kuopion taidemuseota tunnustuspalkinnon saajaksi ehdotti Lapin taiteilijaseura.

Liiton hallitus valitsee vuosittain vaihtuvan ajankohtaisen teeman, jonka pohjalta jäsenyhdistykset ehdottavat palkinnon saajaa. Tänä vuonna teema oli myönteinen signaali kuvataiteen kentällä. Palkinnon myöntämisen perusteina olivat Kuopion taidemuseon tiivis yhteistyö paikallisen taiteilijaseuran kanssa, muun muassa yhteistyögallerian ja taidelainaamon perustaminen. Lisäksi perusteluissa huomioitiin Kuopion taidemuseon taidemyynnin edistäminen sekä merkittävä näyttelykävijöiden kasvu viime vuosina.

Kuopion taidemuseon intendentti Marja Lounin mukaan palkinto on osoitus siitä, että aktiivinen työ kohti elämyksellisempää ja vuorovaikutuksellisempaa taidemuseota on kannattanut. ”Ihanaa, että yhteistyö ja laajentunut toiminta on huomioitu valtakunnallisesti ja nostettu palkinnon arvoiseksi asiaksi. Vaikka palkinto tulee meille, kiitos kuuluu myös Kuopion Kuvataiteilijat ry Ars Liberalle. Uusia mielenkiintoisia avauksia on tulossa vielä lisää lähitulevaisuudessa,” Louni jatkaa.

Kuopion taidemuseon kävijämäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa ja uusien yhteistyössä tuotettujen palvelujen myötä taiteen saavuttavuus on parantunut. Taidemyynti on tuottanut tuloksia: Vuonna 2023 avatun taidelainaamon kautta teoksia on myyty tai lainattu tähän mennessä yhteensä 45 kpl ja tuloja on syntynyt 34 taiteilijalle.