Tevan Naamat saivat suuren suosion Kuopiossa

Kuva Kuopion taidemuseosta. Edessä näkyy taideteoksia ja kaksi ihmistä katselevat tässä uutisessa mainittuja teoksia seinällä.
Kuva: Kuopion taidemuseo

Keramiikka kiinnostaa! Sen on osoittanut Kuopion taidemuseon Paratiisi-näyttelyn suosio, sekä näyttelyssä esillä olevan nykykeramiikan ostaminen kotiin. Taiteilija Armi Tevan Naama-teokset myivät Kuopiossa loppuun jo näyttelyn ensimmäisen viikon aikana.

Kuopion taidemuseossa esillä oleva keramiikkateossarjan Toivottomat romantikot (2024) osat ovat suuren suosion myötä myyty loppuun jo Paratiisi-näyttelyn ensimmäisen viikon aikana. Tuttavallisemmin ”Tevan Naamoina” tunnetut teokset ovat taiteilija Armi Tevan tekemiä erilaisia keraamisia kasvoja.

Armi Tevan mukaan Naamat ovat keränneet huomiota hiljalleen sosiaalisen median ja näyttelyiden kautta. ”Veikkaan että Naamoissa vetoaa kasvot, joka on aiheena universaali. Niistä on aina helppo löytää joku ilme tai tunne mihin samaistua.” Teva jatkaa: ”Joskus ihmiset tunnistavat töistä itsensäkin tai jonkun läheisen”.

Naama-teoksia Armi Teva on tehnyt vuodesta 2016 lähtien. ”Naamojen” avulla hän löysi ensi kerran itsellensä juuri oikean tavan tehdä kuvaa keramiikan avulla.

Teva on tamperelaissyntyinen keraamikko, lasitaiteilija ja kuvittaja. Hänen työllensä on ominaista runsas värien käyttäminen ja leikkisä kuvitus. Teva on tunnettu mm. Arabia 150 vuotta Puutarhurit-juhlakuvion suunnittelusta. Hänen teoksiaan on ollut nähtävillä niin Ruotsissa kuin Japanissakin. Nyt teokset ovat nähtävillä Kuopion taidemuseon kesänäyttelyssä, Paratiisissa:

”Tämä on mun ensimmäinen museonäyttely ja tämä rikasta ja monipuolista keramiikkataiteen ilmaisua juhlistava kokonaisuus oli ihan täysosuma mulle,” Teva toteaa.

Paratiisi keskittyy värikkääseen ja rönsyilevään suomalaiseen keramiikkataiteeseen. Näyttelyssä seikkailevat niin eläimet, kasvit kuin ihmishahmotkin. Paratiisissa yhdistyvät suomalaisen keramiikkataiteen klassikot nykypäivän uudenlaisiin, kekseliäisiin ja leikkisiin keramiikkateoksiin. Teva kertoo, että hänelle oli iso kunnia päästä samaan näyttelyyn nykyhetken taitureiden ja hänen omien esikuviensa kuten Birger Kaipiaisen kanssa. Paratiisissa on nähtävillä Kaipiaisen lisäksi muitakin taidekeramiikan klassikoita: Elin Juseliuksen, Tyra Lundgrenin, Michael Schilkinin ja Taisto Kaasisen teoksia. Uutta näkökulmaa keramiikkaan tuo Tevan lisäksi teknisesti haastavilla ja erilaisia elementtejä yhdistelevillä keramiikkateoksillaan Pekka Paikkari, Marianne Huotari sekä Ninni Luhtasaari.

Paratiisi Kuopion taidemuseossa 1.9. saakka.