Turvaa asukkaille, elinvoimaa yrityksille – Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen rakentaminen käynnistyy vahvan kumppaniverkoston voimin

Globaalit turvallisuuskysymykset haastavat kaupunkeja ja kuntia Suomessa. Miten vahvistamme elintärkeiden palvelujen resilienssiä sekä tuemme asukkaiden kriisinkestävyyttä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin?

Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen yhteistoimintamali, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä.

Itäisen Suomen kokonaisturvallisuustyö astuu Pohjois-Savosta käsin merkittävän harppauksen eteenpäin, kun Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen rakentaminen käynnistyy lokakuun alussa erillisellä kehittämishankkeella Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion kaupungin yhteistyönä.

Työ käynnistyy kuuntelemalla asiantuntijoita ja elinkeinoelämää

Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus on asiantuntijataho, joka kokoaa aiheeseen liittyvää tietoa, yhdistää toimijoita, tutkii, kehittää ja kouluttaa sekä auttaa eri tahoja kokonaisturvallisuuteen liittyvissä toimenpiteissä ja päätöksenteossa kansallisella tasolla.

Työ käynnistyy Savonian johdolla kokoamalla asiantuntijat ja eri alojen toimijat yhteen sekä kuulemalla elinkeino- ja yrityselämän tarpeita.

-Savonia on kehittänyt pitkäjänteisesti inhimillisen turvallisuuden osaamistaan ja vahvistanut kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Inhimillinen turvallisuus läpileikkaa valittuja tutkimusaloja, kuten ruokajärjestelmä, vesiturvallisuus, energia ja hyvinvointi sekä kestävä yhteiskunta. Kokonaisturvallisuus- ja ilmastoturvallisuusosaamisellamme kiinnitymme Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusterin sekä Sisäasianministeriön kansallisen katastrofiriskien hallinnan yhteistyöverkoston toimintaan, Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén sanoo.

-Kuopiossa sijaitseva valtakunnallinen Pelastusopisto, ilmavoimien suurin valmiusryhmä Karjalan lennosto ja muut viranomaiset yhdessä alueen elinkeinoelämän ja kansalaisjärjestöjen sekä korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja oppilaitosten kanssa ovat erinomainen perusta käynnistyvälle kehittämistyölle. Kriittinen infrastuktuuri ja huoltovarmuus, monet keskeiset palvelut ja koko yhteiskunnan henkinen kriisinkestävyys luodaan pitkälti kunnissa ja kaupungeissa, paikallisesti ja lähellä ihmistä. Siviiliyhteiskunnan varautumiskyvykkyyttä on kohotettava systemaattisesti TKI-toimintaan ja parhaiden käytänteiden jakamiseen perustuen tässä muuttuneessa turvallisuusympäristössä, Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti toteaa.

Tiivis verkostoyhteistyö alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti

Kuopion alueelle on rakentunut 2000-luvulla laajaa osaamis-, TKI- ja yrityspohjaa sekä kehitysalustoja kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuushaasteiden taklaamiseksi ja alueen elinvoiman vahvistamiseksi. Alueella on käynnissä lukuisia kokonaisturvallisuuteen kytkeytyviä kehittämishankkeita mm. ilmasto-, vesi- energia- ja ruokaturvallisuuteen liittyen sekä Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusterihanke. Osaamiskeskuksen toimintamallin kehittäminen edellyttää tiivistä verkostoyhteistyötä alueella, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Alkavassa hankkeessa järjestetään kokeilutoimintaa varautumisen vahvistamiseksi ja uusien toimintatapojen tunnistamiseksi sekä edistetään kokonaisturvallisuuteen kytkeytyvää TKI- ja liiketoimintaa. Tuotoksia hyödynnetään perustettavan osaamiskeskuksen toimintamallin kehittämisessä. Hanke on osa Kuopion kaupungin ja valtion välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen toteutusta EU:n osarahoittamana.