Kotivara


Kotivara on osa omatoimista varautumista

Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Kotivara on normaalissa kierrossa olevia elintarvikkeita ja tavaroita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina.

Tilanne, että kauppaan ei pääse, voi yllättää monestakin syystä. Yksinasuva voi sairastua, eikä kykene ostoksille tai kelirikko tai liikennehäiriö estävät tavanomaiset liikenneyhteydet. Kotivaraa tarvitaan myös sähkökatkojen varalle.

Varaudu sähkökatkoon

Erilaiset luonnonilmiöt, myrskyt, tykkylumi ja jäätyvä sade aiheuttavat sähkökatkoksia. Lyhyenkin sähkökatkon varalta kotona tai mökillä tulisi löytyä ainakin seuraavat varusteet:

  • paristo- tai akkukäyttöinen radio / autoradio
  • taskulamppu ja paristoja
  • varasulakkeita
  • kynttilöitä ja tulitikkuja
  • polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija
  • juomavettä

Kotivaraan sisältyvät myös välttämättömyystarvikkeet, kuten henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet.

Hanki kannellinen vesiastia jo etukäteen

Ihmisen päivittäinen vedentarve on 2-3 litraa vettä. Kotona ja työpaikka on hyvä olla varalla puhdas kannellinen astia tai kanisteri, johon vettä voi varata tarvittaessa tai jolla voi noutaa lisää juomavettä jakelupisteestä.

Puhtaassa ja tiiviissä astiassa viileässä ja pimeässä säilytetty puhdas vesi säilyy käyttökelpoisena useita kuukausia; huoneenlämmössä olevan astian vesi kannattaa vaihtaa päivittäin, pullotetut vedet säilyvät.

 

Lue lisää: Pahasti poikki – näin selviät pitkästä sähkökatkosta (pdf)

Lisätietoa kotivarasta Lisätietoa kotivarasta

Pohjois-Savon pelastuslaitos
www.pspelastuslaitos.fi/Pohjoissavo-568

SPEK
Kotivara

Kodin turvaopas
www.kodinturvaopas.fi/tapaturmat/kotivara/

Pärjäisitkö omin avuin?
72tuntia.fi