Kuopion kaupunginorkesteri


Kuopion kaupunginorkesteri jatkaa satavuotista kuopiolaista orkesteriperinnettä palvellen kuntalaisia sekä koko maakuntaa. Kuopiolaisen orkesteritoiminnan alkuna pidetään lääninsairaalan alilääkäri ja viulisti Adolf Johannes Hällströmin vuonna 1909 perustamaa triokokoonpanoa – nykyisin Itä-Suomen suurimmassa sinfoniaorkesterissa soittaa 48 ammattimuusikkoa.

Orkesterin "koti" on Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali, jossa järjestetään suurin osa sen konserteista. Lisäksi orkesteri vierailee säännöllisesti erikokoisilla kokoonpanoilla mm. päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa, sairaaloissa ja eri alojen yrityksissä Kuopiossa ja eri puolilla maakuntaa.

Sinfoniakonserttiohjelmiston lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia viihde- ja kamarimusiikkikonsertteja eri-ikäiset kohderyhmät ja erilaiset musiikkityylit huomioiden. 

Orkesteri on myös aktiivisesti mukana muun muassa lapsille ja nuorille suunnatussa taidekasvatustoiminnassa. Sen ohella orkesteri kutsui vuonna 2009 syntyneet kuopiolaiset lapset kummilapsikseen järjestäen heille vuosittaista ohjelmaa – kummilapsiprojekti päättyi keväällä 2016. Orkesterin kummikoulu on Kuopion Musiikkilukio, jonka kanssa on muun muassa toteutettu erilaisia konserttiproduktioita jo vuosien ajan. Lisäksi orkesteri tekee säännöllisesti yhteistyötä Kuopion Musiikkikeskuksessa toimivien musiikkioppilaitosten sekä kaupungin ja alueen musiikkitoimijoiden kanssa.

Yhteistyö muiden ammattiorkestereiden ja kuorojen kanssa eri puolilla Suomea on myös olennainen osa orkesterin toimintaa; yksi pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista on Savonlinnan Oopperajuhlat. Viimeisen vuosikymmenen aikana Kuopion kaupunginorkesteri on esiintynyt myös Suomen rajojen ulkopuolella mm. Japanissa, Ruotsissa, Tanskassa, Kiinassa sekä Itävallassa.

Kuopion kaupunginorkesteri ja Kuopion Musiikkikeskus ovat olleet myös keskeisessä roolissa Kuopion Oopperan tuotannoissa. Orkesteri on levyttänyt Finlandia Records- ja japanilaiselle Octavia Records -levy-yhtiöille.

Syksystä 2013 lähtien Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestari on Alberto Hold-Garrido ja 2. kapellimestari Atso Almila. Orkesterin kunniakapellimestari on Jorma Panula.

Yhteystiedot Yhteystiedot

Kuopionlahdenkatu 23
70100 Kuopio
Fax 017 182 373
musiikkikeskus(at)kuopio.fi
www-sivut | Facebook | Instagram

Toimisto Toimisto

Johtaja
Michael Claussen
044 7182 361

Johtajan assistentti
Suvi Koutola
044 7182 366
suvi.koutola(at)kuopio.fi

Tuottaja-tiedottaja
Elina Prepula
044 7182 364
elina.prepula(at)kuopio.f

Orkesterisihteeri
Elina Kasurinen
044 7182 363
elina.kasurinen(at)kuopio.fi