Mielenterveys

Aikuisten mielenterveyspalvelut (20–64-vuotiaat)


Mielenterveysongelmissa apua haetaan ensisijaisesti terveyskeskuksen tiimistä. Tiimistä voidaan tarvittaessa tehdä lähete terveyskeskuksessa työskenteleville psykiatrian sairaanhoitajille, Kuopion psykiatrian keskukseen tai muille KYSin psykiatrian poliklinikoille. Kuopion psykiatrian keskus on Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin yhteinen palvelukeskus, joka järjestää psykiatriset avohoito- ja kuntoutuspalvelut työikäisille kuopiolaisille. Yli 64-vuotiaiden osalta vastaavat palvelut tuottaa KYS:n vanhuspsykiatrian poliklinikka, minne hakeutuminen vaatii myös lääkärin lähetteen.

Hoito ja kuntoutus käynnistyvät tutkimusjaksolla, jonka aikana avun hakijan kanssa tehdään yhdessä hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Hoitoon ja kuntoutukseen voi sisältyä yksilö-, perhe-, pari- ja ryhmäterapiaa sekä kuntoutusohjausta, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa.

Sihti nuorten vastaanotto (13–22-vuotiaat)


Nuorten vastaanotto Sihti palvelee kuopiolaisten ja Kuopiossa opiskelevien nuorten aikuistumiseen ja yleisesti mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Sihtiin voi hakeutua esimerkiksi koulunkäyntiin, opiskeluun, aikuistumiseen ja ihmissuhteisiin sekä mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa. Sihdissä pohditaan ratkaisuja nuoren mieltä askarruttaviin ongelmiin sekä selvitellään tarvetta jatkotutkimukseen ja hoitoon yhdessä muiden perusterveydenhuollon tahojen kanssa. Sihti ei vastaa jatkohoidosta tai kannatteluhoidosta.

SIHTI-käyntikertoja voi olla 1–10. Käyntitiheys on yksilöllinen. Alaikäisten Sihti-arviointijaksoon kuuluu tarvittaessa myös vanhempien tapaaminen. Sihdissä työskentelee terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, psykologi, sosiaalityöntekijä ja lääkäri.

Sihtiin ei tarvita lähetettä. Aika varataan puhelimitse numerosta 044 718 1078 tai sähköisen asioinnin kautta (18-vuotta täyttäneet) osoitteesta https://sote.easiointi.fi/web/kuopio-te. Tarkista sähköisen ajanvarauksen yhteydessä, että puhelinnumerotietosi on oikein.
Asiakasta muistutetaan tulevasta vastaanottoajasta tekstiviestillä, joka lähetetään asiakastiedoissa olevaan matkapuhelimeen kaksi päivää ennen vastaanottoaikaa. Tietosuojasyistä tekstiviestissä ei näy asiakkaan nimeä, vaan ainoastaan aikaa koskevat tiedot.

Kuopion kaupungin SIHTI nuorten vastaanoton puhelinaika on tiistaista torstaihin klo 12-13.30. SIHTI nuorten vastaanotto on suljettu 27.7. - 9.8.2020.

Nuorten mielenterveyspalvelut (13-19-vuotiaat)


Nuorten mielenterveysyksikköön ohjaudutaan nuoruuden tasapainoista kehitystä estävien häiriöiden ja ongelmien vuoksi. Ongelmat voivat käydä ilmi kotona tai koulu-/opiskelupaikassa. Nuorten mielenterveysyksikössä työskentelee 3 psykologia, 2 sosiaalityöntekijää ja 1 nuorisopsykiatrian erikoislääkäri. Työskentely toteutetaan yksilö-, perhe- ja/tai verkostotyönä.

Nuorten mielenterveysyksikköön tarvitaan lääkärin lähete, jonka voi saada koulu-, opiskelu- tai tiimilääkäriltä tai SIHTI nuorten vastaanotolta.

Lasten mielenterveyspalvelut (0–12-vuotiaat)


Lasten mielenterveyspalveluihin ohjaudutaan lapsuuden tasapainoisen kehitystä estävien häiriöiden tai ongelmien vuoksi. Ongelmat saattavat käydä ilmi kotona, päivähoidossa, esikoulussa tai koulussa. Lasten mielenterveysyksikössä työskentelee 2 psykologia, 1 sosiaalityöntekijää ja 1 lastenpsykiatrian erikoislääkäri. Työskentely toteutetaan yksilö-, perhe- ja/tai verkostotyönä.

Lasten mielenterveysyksikköön tarvitaan lääkärin lähete, jonka voi saada neuvola- tai koululääkäriltä tai Perheneuvolasta.

Perheneuvola (0-12 -vuotiaille ja heidän perheilleen)


Kasvatus- ja perheneuvontaa annetaan 0-12 -vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Perheneuvolan palveluista lisää Neuvolat-sivuilla.

Kuopion psykiatrian keskus Kuopion psykiatrian keskus

Kuopion psykiatrian keskus (kartta)
Viestikatu 1-3, 3. ja 4. krs, 70600 Kuopio
017 175 190 tai
017 175 340
fax 017 175 388

Kuntoutusyksikkö Tukiporras
Kullervonkatu 18 A
017 175 964
fax  017 175 976

Muut toimipisteet (yhteydenotot Kuopion psykiatrian keskuksen kautta)

Nilsiä
Nilsiän terveysasema,
Pisantie 10

Maaninka
Maaningan terveysasema,
Satamatie 10

Karttula
Karttulan terveysasema,
Hoitotie 20

Vehmersalmi
Vehmersalmen terveysasema,
Vehmersalmenkatu 10

Juankoski
Juankosken terveysasema,
Terveystie 9
Ajanvaraukset 017 218 380

Lasten ja nuorten mielenterveys Lasten ja nuorten mielenterveys

Nuorten vastaanotto Sihti
Tulliportinkatu 15, I rappu, 4. krs (käynti Maaherrankadun puolelta)
Jos tarve käyttää hissiä, niin sisäänkäynti Tulliportinkatu 15, H-rappu, 4. krs

Puhelinaika
044 718 1078
ma-to klo 12-13.30

Lisätietoa SIHTI nuorten vastaanotosta (pdf)

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut (kartta)
Kaartokatu 9 A 1
70620 Kuopio
toimisto 017 183 650
fax 017 186 346

Sähköinen asiointi Sähköinen asiointi

Linkkejä Linkkejä