Neulamäki


Neulamäki sijaitsee noin 4−5 kilometrin etäisyydellä keskustasta lounaaseen. Neulamäen asutus toteutettiin pääosin 1980-luvulla ja siellä asuu noin 5200 asukasta. Neulamäki jakaantuu asunto- ja työpaikka-alueisiin. Kehitteillä oleva Savilahti-kampus on kävelyetäisyydellä. Alueella on tasainen ikärakenne nuorista ja senioreihin. Neulamäki on lapsiperheiden suosiossa, mutta mieluinen alue myös opiskelijoille koska yliopisto on lähellä.   Asuntokanta on monipuolinen -rivi-, kerros- ja omakotitaloja.

Neulamäen asuinalue sijaitsee kirjaimellisesti mäen päällä. Ylimmällä laella sijaitsevasta näkötornista voi ihailla huikaisevan hienoja maisemia. Neulamäen kainaloon rantavyöhykkeelle kaavoitetaan Neulaniemen asuinaluetta, joka liittää Neulamäen Savilahden kampusalueeseen.

Tiedepuisto, Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja yliopistollinen keskussairaala työpaikkoineen sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä. Neulamäen teollisuusalueella työskentelee päivittäin noin 700 henkilöä ja jatkuvasti kasvavassa ja kehittyvässä Tiedepuistossa on tällä hetkellä työpaikkoja yli 8000. Kampusalueella liikkuu lisäksi yli 7000 opiskelijaa. Kampusalue laajenee ammattiopiston ja ammattikorkeakoulujen siirtyessä alueelle.

Neulamäen asukkaille on tarjolla monipuoliset palvelut - päiväkoteja, ala- ja yläkoulu sekä nuorisotalo. Alueella on myös monipuolinen ostoskeskus, josta löytyy kauppa, kirjasto, apteekki, pitseria sekä asukastupa Neulastupa (Neulamäentie 8). Terveyspalveluista Neulamäessä on neuvola ja hammashoitola. Neulamäen yläreunalla on kauppa, jossa on postipalvelut. Neulamäen alareunalla on paloasema, erikoismyymälöitä sekä auto- ja pyöräkorjaamoja. Savilahdessa kävelymatkan päässä on kauppakeskus. Myös keskustan palvelut ovat tiheiden linja-autovuorojen ansiosta helposti saavutettavissa ja keskustaan pääsee kätevästi myös pyöräillen.

Neulamäessä asutaan lähellä luontoa jylhissä, metsäisissä maisemissa laajojen luonnonsuojelualueiden vieressä. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Äärellä sijaitsee laaja Neulaniemen ja Tervaruukin−Vuorilammen latu- ja lenkkeilyverkosto, missä on mm. valaistu kuntohiihtolatu sekä opastettuja luontopolkuja laavuineen. Koiraharrastajille on tarjolla metsäreittien lisäksi koirapuisto. Pallopeleistä pitäville on runsaasti harrastuspaikkoja, mm. kaksi täysimittaista, hiekkapäällysteistä jalkapallokenttää sekä useita pienempiä kenttiä ja mm. tenniskenttiä. Talvella jääkiekkokaukalon ja jäädytetyn, valaistun kentän käyttäjille on tarjolla lämpimät pukeutumistilat. Koulujen liikuntasalit palvelevat sisälajien harrastajia. Neulamäen rinteessä on karting-rata, jossa järjestetään suositut äitienpäiväajot.