Kulttuuria ja urheilua Nilsiässä


Nilsiässä luonto on tarjonnut perustan matkailulle. Nilsiän maisemia leimaavat Pisanmäen, Kinahmin ja Tahkomäen kvartsikivikallioiden muodostamat mahtavat mäet. Ne kohoavat korkeimmillaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelle. Nilsiän vesireitin järvet Syväri ja Vuotjärvi puolestaan tuovat alueelle monimuotoisuutta. Pisan ja Huuhtavanholman luonnonsuojelualueet houkuttelevat retkeilijöitä ympäri vuoden. Kulttuurikohteena Paavo Ruotsalaisen synnyinpaikka Aholansaari tuo matkailuun kulttuurihistoriallisen näkökulman.

Nilsiä liittyi Kuopioon vuonna 2013. Nilsiässä on noin 6 500 asukasta, joista kuntakeskuksessa asuu noin 3 800.

Liikenneyhteydet


Kuopion torilta Nilsiän keskustaan on 55 km. Linja-autoilla on Kuopion ja Nilsiän välillä arkipäivisin useita vuoroja. Kuopion lentoasemalle on matkaa 43 km.  Nilsiän keskustasta on Tahkollle 12 km. Lähin rautatieasema on Siilinjärvellä, 31 km. Kuopion linja-auto- ja rautatieasemalle on matkaa 54 km.

Nilsiän asiakaspalvelupiste toimii kirjaston yhteydessä osoitteessa Ukko-Paavontie 5. Nilsiän asukastupa sijaitsee osoitteessa Matintie 21 A.

Nilsiän kuntakeskuksesta löytyy monipuoliset palvelut, päivittäistavarakaupat, vaate- ja urheilukaupat, rauta- ja maatalouskaupat, pankkipalvelut, apteekki, huoltoasemat, matkahuollon ja postin palvelupisteet, tilitoimistot, kukkakauppa-hautauspalvelut, parturi-kampaamot, hierojat, kauneushoitolat, fysioterapia, Alkon myymälä jne.

Tahkon alueella on yli 80 matkailutarjontaan kytkeytyvää yritystä, kolme golfkenttää, 21 ravintolaa sekä hotelli- ja lomakylämajoitusta. Alue työllistää yli 300 henkilöä. Loma-asuntoja on 1 200 kpl. Tahko on Suomen neljänneksi suurin laskettelukeskus, matkailukeskuksessa käy vuosittain noin 300.000 asiakasta. Kuntalaisten ja matkailijoiden käytettävissä ovat mm. laskettelu-, hiihto-, kuntoliikunta-, kylpylä-, keilailu- ratsastus- ja golf-aktiviteetit. Tahkon matkailukeskittymän ansiosta Nilsiän alueen yritysten määrä ja kaupallinen palvelutaso ovat väestöpohjaa merkittävästi paremmat.

Liikuntatiloja on myös kouluilla ja liikuntatalolla. Lukuisat urheiluseurat järjestävät toimintaa eri-ikäisille kuntalaisille. Kansalaisopisto järjestää monipuolista kurssitarjontaa.

Vapaita tontteja on Mäntyrinteellä, Pajuniemellä ja Valkeiskylällä. Haettavana olevat tontit.

Alueella toimivia yhdistyksiä


Nilsiän palveluista, tapahtumista, nähtävyyksistä, historiasta ja nykypäivästä vierailijoille ja asukkaille löydät lisätietoa Nilsiän Pitäjä ry:n verkkosivulta.

Palonurmen kylästä voit lukea lisää Palonurmen Nuorisoseura ry:n verkkosivuilta. Halunan kylästä voit lukea lisää Halunaseura ry:n verkkosivuilta.