Pisa


Pisa on korkea vaara Syvärin järven eteläpäässä. Korkein huippu kohoaa meren pinnasta 270,6 metriä ja viereisten järvien pinnasta noin 170 metriä. Vaaran rinteet ovat joka puolella erittäin jyrkät. Yksittäisten jyrkänteiden korkeudet vaihtelevat 5–15 metriin.

Pisa on valtakunnallisesti arvokas suojelualue. Metsät ovat valtaosin luonnontilaisia, mutta alueella on myös käsiteltyjä metsiä, etenkin Ison Pisanlammen länsipuolella.

Tärkeimpiä nähtävyyksiä on vaaran päällä, lähellä näkötornia sijaitseva Täyssinän rauhan rajakivi, johon Ruotsin ja Venäjän edustajat muinoin raapustivat omat merkkinsä sekä selänteen pohjoisreunalla oleva pieni luola, Pirunkellari, johon liittyy vanhoja kansantarinoita ja uskomuksia.

Reitit ja luontopolut


Pisalla on 8,5 km merkittyjä reittejä. Reitit ovat vaativia, mutta vuorelle nousemista on helpotettu portailla, kaiteilla ja levähdystasanteilla. Näkötornista avautuvat maisemat palkitsevat kiipeämisen vaivan.

Pisan laelle pääsee joko Lastukosken tai Salmenpellon pysäköintialueilta. Reitit on merkitty oransseilla maalimerkeillä. Tulenteko luonnonsuojelualueella ei ole mahdollista, mutta näkötornin vieressä on pöytä ja penkit.

Lastukoskella Vuotjärven rannalla, Lastukoskentie 47, on kyläyhdistyksen ylläpitämä kota tulentekomahdollisuuksin retkeilijöiden käyttöön.

 

Retkeilykohteet ja -alueet Retkeilykohteet ja -alueet

retkikartta.fi- karttapalvelusta löytyy kuntien sekä Metsähallituksen retkeilypalveluja. Kartta toimii myös mobiililaitteissa.

Luonnonsuojelualue Luonnonsuojelualue

Natura 2000 alue Natura 2000 alue

Linkkejä muualle Linkkejä muualle