Yhteystiedot

Katuosoite: Lastukoski

Postinumero: 70100

Kaupunginosa: nilsiä

Sähköposti: maaomaisuudenhallintapalvelut@kuopio.fi

Puhelinnumero: 800918511

Pisa

Pisa on korkea vaara Nilsiän Syvärin järven eteläpäässä. Korkein huippu kohoaa meren pinnasta noin 270 metriä ja viereisten järvien pinnasta noin 170 metriä. Vaaran rinteet ovat joka puolella erittäin jyrkät. Yksittäisten jyrkänteiden korkeudet vaihtelevat 5–15 metriin.

Pisa on valtakunnallisesti arvokas suojelualue. Metsät ovat valtaosin luonnontilaisia, mutta alueella on myös käsiteltyjä metsiä, etenkin Ison Pisanlammen länsipuolella.

Tärkeimpiä nähtävyyksiä on vaaran päällä, lähellä näkötornia sijaitseva Täyssinän rauhan rajakivi, johon Ruotsin ja Venäjän edustajat muinoin raapustivat omat merkkinsä sekä selänteen pohjoisreunalla oleva pieni luola, Pirunkellari, johon liittyy vanhoja kansantarinoita ja uskomuksia.

Pisa on Metsähallituksen luontokohde. Alue on hyvä päiväretkikohde. Merkittyjä reittejä on noin 8,5 km. Reitit ovat vaativia, mutta vuorelle nousemista on helpotettu portailla, kaiteilla ja levähdystasanteilla. Näkötornista avautuvat maisemat palkitsevat kiipeämisen vaivan.

Pisan laelle pääsee joko Lastukosken tai Salmenpellon pysäköintialueilta. Reitit on merkitty oransseilla maalimerkeillä. Tulenteko luonnonsuojelualueella ei ole mahdollista, mutta näkötornin vieressä on pöytä ja penkit evästelyä varten..

Lastukoskella Vuotjärven rannalla, Lastukoskentie 47, on kyläyhdistyksen ylläpitämä kota tulentekomahdollisuuksin retkeilijöiden käyttöön.

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Katuosoite: Lastukoski

Postinumero: 70100

Kaupunginosa: nilsiä

Sähköposti: maaomaisuudenhallintapalvelut@kuopio.fi

Puhelinnumero: 800918511