Yhteystiedot

Katuosoite: Pilpantie

Postinumero: 70700

Sähköposti: ymparistonsuojelu(at)kuopio.fi

Puhelinnumero: 017 182 127

Kolmisoppi-Neulamäki

Neulamäen laaja metsäkokonaisuus on suosittua virkistysaluetta, missä on noin 230 ha:n kokoinen Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue. Suojelualueet ovat myös osa Natura-verkostoa. Alueella on ympärivuotiseen ulkoiluun tarkoitettuja väyliä ja suojelualueella kiertelee kolme luontopolkua.

Kolmisoppi-Neulamäen esite ja kartta (pdf)

Kolmisoppi-Neulamäen alueella kiertelee kolme luontopolkua. Luontopolut sijoittuvat lähes kokonaisuudessaan luonnonsuojelualueelle, joka kuuluu myös EU:n Natura-verkostoon.

Luontopolkukierroksen voi aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä, missä on myös pieni paikoitusalue autoille. Neulamäen asuntoalueelta luontopolulle pääsee joko Juontotien päästä tai urheilukentältä. Polut pystyy kiertämään ilman kumisaappaita.

Polut on merkitty maalilla. Vuorilammen rannalla on nuotiopaikka, jossa on esteetön kuivakäymälä. Tie nuotiopaikalle ei ole korkeuseron vuoksi täysin esteetön, mutta liikuntarajoitteisten henkilöiden on mahdollista päästä leirintäalueelle avustettuna.

Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualueen luontopolkujen lähtöpiste, P-paikka (retkikartta.fi)

Reilun viiden kilometrin mittainen Neulamäen kierto johdattaa Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle. Luontopolulla voi tutustua muun muassa erilaisiin lehtoihin, joista näyttävin on Kolmisoppeen laskevan puron varrella oleva saniaislehto. Reitillä kerrotaan erilaisista maankuoren mullistuksista, joita alueella on tapahtunut. Matkan varrelta löytyy myös Yoldiameren ranta noin 11 000 vuoden takaa. Tutuiksi tulevat myös alueen eläimet pienistä hyönteisistä isoihin hirvieläimiin. Suuren Neulamäen laelle kiipeämisen vaivan palkitsevat komeat kalliot ja niiltä avautuvat maisemat. Neulamäen kierron korkeuserot ovat lähes sata metriä, joten polku on osittain vaativakulkuinen.

Neulamäen kierto retkikartta.fi -palvelussa

Neulamäen kierto -polun luonnosta kertovat opastaulut (pdf)

Luontopolun pitkospuut Neulamäen polulla

Vanhan metsän polku kulkee osittain samalla reitillä kuin Neulamäen kierto. Nimensä mukaisesti tällä noin neljän kilometrin mittaisella kierroksella esitellään vanhaan metsään liittyviä asioita. Reitillä pääsee tutustumaan muun muassa kääpiin sekä tikkoihin ja muihin kolopesijöihin. Jääkauden muistona reitin varrelta löytyy komeita siirtolohkareita.

Vanhan metsän kierto opastaulut

Vanhan metsän polku retkikartta.fi -palvelussa

Parin kilometrin mittainen Pikkukierto yhdistää Neulamäen kierron ja Vanhan metsän polun Vuorilammen luoteispäässä olevan nuotiopaikan kohdalla.

Pikkukierto retkikartta.fi -palvelussa.

Yhteystiedot

Katuosoite: Pilpantie

Postinumero: 70700

Sähköposti: ymparistonsuojelu(at)kuopio.fi

Puhelinnumero: 017 182 127