Kun saavut Ukrainasta Kuopioon

Ohjeita Ukrainasta saapuville - Tervetuloa Kuopioon!

Suomeen saapuvilla ukrainalaisilla on eri vaihtoehtoja oleskelulle Suomeen saapumisen jälkeen. Lue toimintaohjeita Maahanmuuttoviraston sivuilta, jos saavut Ukrainasta SuomeenKäännös vastaavasta tekstistä ukrainaksi.

YLE on aloittanut ukrainankielisen uutispalvelun osoitteessa: yle.fi/novyny

Maahantulo 

Maahantuloon liittyvissä asioissa sinua auttaa Maahanmuuttovirasto (Migri). Sinulla on oikeus: 

  • Oleskella suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti, jos sinulla on biometrinen passi. 
  • Hakea turvapaikkaa Suomessa. Turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Turvapaikkahakemusta ei voi jättää Maahanmuuttoviraston toimipisteessä tai vastaanottokeskuksessa. 
  • Hakea oleskelulupaa muulla perusteella, kuten perheside Suomeen tai työpaikka. 
  • Hakea tilapäistä suojelua 

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla

Voit oleskella Suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti. Silloin sinun ei tarvitse ilmoittautua mihinkään. Huomaa kuitenkin, että ilman oleskelulupaa sinulla ei ole oikeutta vastaanottokeskuksen tai kunnan palveluihin. Sinulle voidaan kuitenkin tarvittaessa järjestää hätämajoitus ja kiireellinen terveydenhuolto.

Rekisteröinti

Sinun tulee ilmoittautua poliisille tai rajaviranomaiselle, jos haet oleskelulupaa. 

  • Voi käydä henkilökohtaisesti Itä-Suomen poliisilaitoksella: Suokatu 44, 70100 Kuopio, avoinna arkisin klo 9–16.15. Poliisin puhelinnumero (vaihde): 0295 450 311. 
  • Tai voit soittaa kansainvälisen suojelun palvelunumeroon: 0295 455 380 (ma-pe klo 09-15.) Palvelunumero on käytettävissä maanantaista 28.3. alkaen.
  • Tai voit lähettää sähköpostia Itä-Suomen poliisin kansainvälisen suojelun sähköpostin: kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi

Poliisi järjestää asiakkaille ajan hakemuksen vastaanottoon viivytyksettä em. tietojen myötä.

Kun olet saanut oleskeluluvan, sinulla on oikeus joko kunnan tai vastaanottokeskuksen palveluihin. 

Kuopion vastaanottokeskukset

Kuopiossa toimii kaksi vastaanottokeskusta: Kuopion vastaanottokeskus Setlementti Puijola, osoitteessa Haapaniemenkatu 13 ja Kotokunta, osoitteessa Itkonniemenkatu 21.

Kuopion vastaanottokeskuse, Setlementti Puijola
Haapaniemenkatu 13, 70110 Kuopio

Vastaanottokeskukseen asiakkaaksi tulevien rekisteröinti on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10-14. 

Mistä vastaanottokeskus tekee? Miten voin vapaaehtoisena auttaa ukrainalaisia? Onko Setlementti Puijolan Kompassi osa Kuopion vastaanottokeskuksen toimintaa?
Tänne sivulle on koottu keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia vastaanottokeskuksen toiminnasta ja ukrainalaisten avustamisesta: www.puijola.net/etusivu/ --> rullaa sivua alaspäin! 

Kuopion vastaanottokeskuksen yhteystiedot: Kuopion vastaanottokeskus – Setlementti Puijola

Kuopion vastaanottokeskus Kotokunta
Itkonniemenkatu 21 (soita ovikelloa)
Aukioloajat:
ma, ti ja to klo 9-15.30
ke klo 9-14
pe klo 9-13
la ja su suljettu
Puh. +358 50 533 9483
Puhelinpäivystys joka päivä klo 8-22

Majoitus 

Voit järjestää majoituksen itse tai asua vastaanottokeskuksessa. Jos saavut ilman majoitusta, sinulle järjestetään hätämajoitus sosiaalipalveluiden kautta. 

Ilman majoitusta Kuopioon saapuvaa pyydetään olemaan yhteydessä Pohjois-Savon sosiaalipäivystykseen p. 044 718 3930. Sosiaalipäivystyksen palvelu on auki ympäri vuorokauden.

Ympäristöterveyden ohjeita pakolaisten majoittamiseen

Pakolaisten tilapäisessä tai pidempiaikaisessa majoittamisessa on hyvä varmistua ympäristöterveydellisistä asioista toimintaa tai tiloja suunniteltaessa. Voit lukea lisää ohjeista sivuiltamme.

Sosiaali- ja terveydenhuolto 

Kuopiossa kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Pohjois-Savon hyvinvointialue.

Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin. 

Sosiaalipalvelut 

Akuuteissa kriisitilanteissa, esim. hätämajoituksen tarpeessa, yhteydenotot Pohjois-Savon sosiaalipäivystykseen, p. 044 718 3930. Sosiaalipäivystys palvelee ympärivuorokautisesti. 

Sosiaalipalveluissa annetaan yleistä ohjausta ja neuvontaa. Sosiaalipalveluiden neuvontapuhelin palvelee arkisin (ma-pe) klo 9-11 ja klo 14-15, p. +35817183970 

Lisätietoja: www.kuopio.fi/sosiaalipalvelut 

Terveyspalvelut 

Soita ennen saapumista terveydenhuollon toimipisteeseen, jos se on mahdollista. Ajanvaraukset vain puhelimitse. 

Paikalliset terveysasemat auttavat arkisin. Yhteystiedot, aukioloajat ja ajanvaraus: www.kuopio.fi/yhteydenottoajat-hoitotiimeihin

Kiireellisissä tapauksissa, soita Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen: 116 117.  

Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Hätäpuhelua ei saa koskaan katkaista ennen kuin siihen saa luvan hätäkeskuksesta. Hätänumeroon ei saa soittaa kiireettömissä asioissa. 

Tietoa hätäkeskukseen soittamisesta ukrainaksi (pdf)

Ajankohtaista koronaviruksesta ukrainaksi

Toimeentulo 

Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:

Oikeus sosiaaliturvaan (kela.fi) 
Right to social security (kela.fi)

Ukrainan sodan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Kela voi tarvittaessa tilapäisesti myöntää viime viikkoina Suomeen saapuneelle henkilölle kiireellistä, välttämätöntä tukea perustoimeentulotukena, vaikka hän olisi jo vastaanottopalveluiden piirissä. Lue lisää Kelan sivuilta: Kela voi väliaikaisesti turvata turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneiden tai saavien henkilöiden välttämättömän toimeentulon - Kansainväliset tilanteet - kela.fi

Työnteko

Ukrainasta sotaa paenneilla on oikeus tehdä Suomessa töitä. Tähän saat rekisteröinnin yhteydessä poliisin tai rajaviranomaisen tuottaman todistuksen.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla: migri.fi/-/toimintaohjeita-jos-saavut-ukrainasta-suomeen

Jos olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, sinulla on välitön oikeus työntekoon. Kuopion kaupungin työllisyyspalvelupiste auttaa sinua työnhaussa. Lisätietoja: Kuopion palveluita maahanmuuttajille

Työnhakijaksi TE-toimistoon voit ilmoittautua sen jälkeen kun, olet saanut päätöksen oleskeluluvasta. Katso lisää: Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa - TE-palvelut

Työ- ja elinkeinoministeriön opas "Työskentely Suomessa. Ota huomioon seuraavat asiat, kun tulet Suomeen töihin."

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut videot ”Saat tehdä työtä, kun haet tilapäistä suojelua” ja ”Jyrkkä EI kaikelle hyväksikäytölle!” mm. venäjäksi ja ukrainaksi. Videot löydät täältä: www.youtube.com/playlist?list=PLi8P_6Bsn4K0_mgw4MF2taRrIvTh4NmJy

Opiskelu Kuopiossa

Suomen kielen kursseja

Keväällä 2023:
Kuopion kansalaisopiston suomen kurssit

Kansalaisopiston kaikki suomen kielen kurssit kevät 2023 

Kouluun ilmoittautuminen

Kuopioon saapuville lapsille voi hakea koulupaikkaa tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakemisen jälkeen.

Tällä lomakkeella voit ilmoittautua perusopetuksen valmistavaan opetukseen: https://E-lomake - Ilmoittautuminen perusopetuksen valmistavaan opetukseen / Application for preparatory education 2022 (kuopio.fi)

Yhteydenotot: Pauliina Saarisalo, koordinaattori, 044 718 8942, pauliina.saarisalo@kuopio.fi

Varhaiskasvatus

Voit hakea lapsellesi paikkaa kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen tai avoimen varhaiskasvatustoiminnan kerhoihin sen jälkeen, kun olet ensin hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa ja saanut siitä päätöksen. Kiireellisen varhaiskasvatuspaikan järjestelyaika on 2 viikkoa. Muissa kuin kiireellisissä tapauksissa varhaiskasvatuspaikan järjestelyaika on 4 kuukautta.

Kaupunki järjestää varhaiskasvatuspalveluita tilapäistä suojelua saavalle lapselle esimerkiksi silloin, jos kun hänen huoltajansa työskentelee tai opiskelee. Varhaiskasvatusta voidaan järjestää tilapäistä suojelua saaville lapsille myös, jos sen arvioidaan tukevan lapsen hyvinvointia ja oppimista.

Avoin varhaiskasvatustoiminta sisältää avointa päiväkoti- ja kerhotoimintaa.  Kerhotoiminta on tarkoitettu 2-5-vuotiaille lapsille, johon lapsi voi osallistua ryhmästä riippuen muutaman kerran viikossa kolme tuntia kerrallaan. Avoimessa varhaiskasvatuksessa on avoimia paikkoja. Avoimessa päiväkodissa alle kouluikäiset lapset voivat yhdessä huoltajansa kanssa esim. leikkiä, laulaa, askarrella, maalata ja muovailla tai muuten vain viettää aikaa toisten perheiden kanssa. Toimintaan voi osallistua itselle sopivana aikana ilman ennakkoilmoittautumista.

Esiopetus

Maksuttomaan esiopetukseen (4 h/pv) ovat lukuvuonna 2023 - 2022 oikeutettuja kaikki vuonna 2017 syntyneet. Voit hakea lapsellesi esiopetuspaikkaa heti maahantulon jälkeen, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.

Yhteyshenkilö: Elli Laitinen, 044 718 3562, eeva-liisa.laitinen@kuopio.fi

Vammaispalvelut

Yleinen ohjaus ja neuvonta, p. 017 186 366, arkisin kello 9 - 12.

Lemmikkieläimet

Suomeen tulee Ukrainan sotaa pakenevien mukana myös lemmikkieläimiä, joiden maahantuontivaatimukset eivät olosuhteitten takia täytä kaikkia etukäteisvaatimuksia. Ukrainasta saapuvat lemmikit tulisi Suomeen tullessa esittää Tullin tarkastettaviksi. Eläinten maahantuontivaatimusten tarkoituksena on suojata ihmisten ja eläinten terveyttä.

Koska Ukrainassa esiintyy eläimissä muun muassa raivotautia (rabies), turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin, kissoihin ja fretteihin on syytä välttää. On tärkeää, että pakolaisia auttavat henkilöt ja heidän lemmikkieläimensä pysyvät erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy. Pääsääntö eristysajalle on 30 vuorokautta, ja tänä aikana eläimen hoidosta vastaa vain lemmikin oma perhe. Lisäksi on tärkeää, että kaikki Ukrainasta perheidensä mukana tulleiden lemmikkieläinten omistajat tai haltijat ohjataan pikaisesti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin. Näin puutteet maahantuontivaatimuksissa voidaan täydentää esimerkiksi rokotteiden ja loislääkityksen osalta.

Lisätietoja:

Eläimet | Kuopio

Ajankohtaista - Ruokavirasto

Monikulttuurisuuskeskus Kompassi

Monikulttuurisuuskeskus Kompassi on kansainvälinen kohtaamispaikka Kuopiossa, jonka ydintehtävä on edistää maahan muuttaneiden kotoutumista, osallisuutta ja työllistymistä. Kompassi tarjoaa Kuopioon muuttaneille toimintaa, joka tukee kotoutumista ja osallisuutta. Kompassissa annetaan myös neuvontaa ja ohjausta arkisiin asioihin kuten esimerkiksi viranomaispalvelujen käyttöön, työn hakemiseen ja asunnon hankkimiseen liittyvissä asioissa. Kompassissa voi esimerkiksi opiskella suomea jokaisena arkipäivänä. Kieliryhmiä on monen tasoisia.

Katso lisää: www.puijola.net/kompassi 

Kriisiapu ja henkinen tuki 

Kuopion kaupungin Kriisitukiryhmään saa yhteyden esim. ottamalla yhteyttä sosiaalipäivystyksen päivystysnumeroon 044 718 3930 (ei tekstiviestejä). Lisätietoja: https://www.kuopio.fi/kriisituki


Kuopion kriisikeskus

Koulutetut kriisityöntekijät tarjoavat keskusteluapua mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi. Kriisikeskus toimii ajanvarauksella. Ajan voi varata nettiajanvarauksesta: https://ajanvaraus.kuopionkriisikeskus.fi/ tai puhelinajanvarauksesta ma-to kello 8-10 numerosta 017 262 7733. Tapaamiset ovat maksuttomia, ja ne voidaan järjestää kasvokkain, puhelimitse tai Teams-yhteydellä. Asiointikielenä on suomi tai englanti, tarvittaessa järjestetään myös tulkkausapua.

Lisätietoja: www.mielenterveysseurat.fi/kuopio

Kriisipuhelin

Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa numerossa 09 2525 0113 (englanniksi). Tarkemmat tiedot englanninkielisestä puhelinpalvelusta ja toiminta-ajoista:  https://mieli.fi/en/support-and-help/.

Suomenkielinen kriisipuhelin auttaa ympärivuorokauden numerossa 09 2525 0111. Lisätietoja: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/.

Kriisipuhelin päivystää kuudella kielellä - MIELI ry


Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry

Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry (www.ukrainians.fi) avaa yhteistyössä Väestöliitto ry:n kanssa auttavan puhelinlinjan, joka on suunnattu ukrainalaisille turvapaikanhakijoille ja tilapäisen suojelun hakijoille Suomessa. Puhelinlinja aloitti toimintansa testausvaiheella maanantaina 14.3.2022. 

Puhelinlinja on auki arkisin klo 12-18: +358 40 668 4101
Lisätietoja: ukrainians.fi/fi/tuki/84101