Miten yksittäiset kuntalaiset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?

Suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia hädän keskellä on ollut sykähdyttävää nähdä, ja viranomaiset saavat asiasta paljon yhteydenottoja. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille, jotka kykenevät toimittamaan avun perille keskitetysti ja myös arvioimaan avun tarpeen paikan päällä.

Avun tarjoaminen ukrainalaisille – Sisäministeriö

Tällä hetkellä tavaralahjoituksille ei ole erilliskeräystä, joten tavaraa voi lahjoittaa normaaliin tapaan esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kontin kautta: Näin voit auttaa Ukrainan kriisin uhreja – Punainen Risti

Suomeen saapuvilla ukrainalaisilla on eri vaihtoehtoja oleskelulle Suomeen saapumisen jälkeen. Maahanmuuttoviraston sivuilta löytyy ohjeita: Jaettavat ohjeet | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Maahanmuuttovirasto on koostanut tietoa tilapäisestä suojelusta Ukrainasta paenneille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Lue lisää: Tilapäinen suojelu | Maahanmuuttovirasto

Ilmoita tarjoamastasi avusta  

Ukrainan kriisi on herättänyt myös kuopiolaisissa voimakkaan halun auttaa, ja viranomaiset ja järjestöt saavat runsaasti yksittäisten henkilöiden yhteydenottoja.  

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Maahanmuuttovirasto on ottanut käyttöön ilmoituslomakkeen, johon kuljetuksia järjestäviltä pyydetään ennakkotiedot Ukrainasta saapuvista kuljetuksista. 

Suomen Punainen Risti on perustanut Maahanmuuttoviraston pyynnöstä valtakunnallisen infopisteen avuntarjoajille, joka kokoaa tietoa tarjolla olevasta avusta ja välittää sitä eteenpäin avun koordinoimista varten. 

SPR:n Infopiste toimii verkossa: Ilmoita tarjoamastasi avusta Ukrainan kriisissä – Punainen Risti

Ensisijaisesti kerätään tietoa maahantulijoille tarkoitetusta avusta, kuten majoituskohteista, lahjoituksista ja palveluista. Lomakkeen kautta voi jättää myös muunlaisia avuntarjouksia, jotka liittyvät Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseen. Tietoa kerätään, jotta apu saadaan organisoitua tehokkaasti vakiintuneiden toimijoiden kautta.