Maahanmuuttajat


Kuopiossa asuu (2016) noin 2700 ulkomaan kansalaista. Venäläiset ovat suurin ulkomaan kansalaisten ryhmä ja heitä asuu Kuopiossa noin 650 henkeä. Seuraavaksi eniten asuu virolaisia, myanmarilaisia, thaimaalaisia, kiinalaisia, syyrialaisia ja irakilaisia. Kaikkiaan Kuopiossa on  95 eri kansalaisuutta ja muina äidinkielinä puhutaan 72 eri kieltä.

Maahanmuuttajat tulevat Kuopioon eri syistä. Tänne tullaan työntekijöinä ja opiskelijoina, puolisoina tai muun perhesiteen vuoksi, paluumuuttajina sekä pakolaisina.

Kuopion kaupungille monikulttuurisuus on voimavara, jota halutaan kehittää. Maahanmuuttajien kotoutumista tuetaan yhteistyössä kaupungin eri toimijoiden kanssa. Kuopion kotoutumisohjelma (päivitetty 2016) käsittelee kotoutumislain määrittelemiä kunnan vastuulla olevia tehtäviä.

Neuvonta ja ohjaus


Maahanmuuttajayksikkö palvelee pakolaisia ja turvapaikan saaneita ulkomaalaisia.

Kuopio Info vastaa kaupungin palveluita ja matkailua koskeviin tiedusteluihin ja opastaa asiakkaat oikeisiin asiointipaikkoihin. Neuvontaa tarjotaan suomen lisäksi englanniksi ja venäjäksi.

Kuopion Setlementti Puijola ry:n ylläpitämä Kompassi tarjoaa monikulttuurisen kohtauspaikan Kuopion ydinkeskustassa. Kompassi tarjoaa palveluita maahanmuuttajille ja kantasuomalaisille sekä järjestää monipuolista toimintaa ryhmille.

Kuopion kaupunginkirjasto tarjoaa maahanmuuttajille monia palveluja.

Opetus ja koulutus


Peruskouluikäisten maahanmuuttajien opetusta järjestetään erillisen opetussuunnitelman mukaisesti tällä hetkellä ensisijaisesti Kalevalan koulussa. Tietoa maahanmuuttajien perusopetuksesta ja oman kielen opetuksesta.

Kuopion kansalaisopisto järjestää räätälöityä suomen kielen koulutusta useilla taitotasoilla.

Terveydenhuolto


Maahanmuuttajat käyttävät Kuopiossa samoja terveys- ja sosiaalipalveluja kuin muutkin kuntalaiset. Poikkeuksena ovat maahanmuuttajat, jotka ovat saapuneet Kuopioon pakolaisina. Kuopion kaupungin maahanmuuttajayksikkö hoitaa heidän palvelunsa.

Infopankki Infopankki

InfoFinland tarjoaa maahanmuuttajalle tietoa Suomesta usealla eri kielellä.