Mielenterveys

Aikuisten mielenterveyspalvelut (yli 20-vuotiaat)


Mielenterveysongelmissa ensisijainen hoitopaikka on terveyskeskuksen hoitotiimi tai akuuteissa tilanteissa virka-ajan ulkopuolella päivystys. Tarvittaessa näistä tehdään lähete terveyskeskuksessa työskenteleville psykiatrian sairaanhoitajille, Kuopion psykiatrian keskukseen tai muille KYSin psykiatrian poliklinikoille.

Kuopion psykiatrian keskus on Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin yhteinen poliklinikka. Siellä järjestetään psykiatriset avohoito- ja kuntoutuspalvelut työikäisille kuopiolaisille. 65 vuotta täyttäneille vastaavat palvelut toteutuvat KYSin vanhuspsykiatrian työryhmässä.

Hoito ja kuntoutus käynnistyy tutkimusjaksolla, jonka aikana tehdään avun hakijan kanssa yhdessä hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Siihen voi sisältyä yksilö-, perhe-, pari- ja ryhmäterapiaa sekä kuntoutusohjausta, toimintaterapiaa ja lääkehoitoa.

Yhteystiedot

Kuopion psykiatrian keskus (kartta)
Viestikatu 1-3, 3. ja 4. krs, 70600 Kuopio
017 175 190 tai
017 175 340
fax 017 175 388

Kuntoutusyksikkö Tukiporras
Kullervonkatu 18 A
017 175 964
fax  017 175 976

Muihin toimipisteisiin yhteydenotot Kuopion psykiatrian keskuksen numerosta

Nilsiä
Nilsiän terveysasema,
Pisantie 10

Maaninka
Maaninkatalo
Maaningantie 32

Karttula
Karttulan terveysasema,
Hoitotie 20

Vehmersalmi
Vehmersalmen terveysasema,
Vehmersalmenkatu 10

Juankoski
Juankosken terveysasema,
Terveystie 9
Ajanvaraukset 017 218 380

Sihti nuorten vastaanotto (13–22-vuotiaat)


Nuorten vastaanotto Sihti palvelee kuopiolaisten ja Kuopiossa opiskelevien nuorten aikuistumiseen ja yleisesti mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Sihtiin voi hakeutua esimerkiksi koulunkäyntiin, opiskeluun, aikuistumiseen ja ihmissuhteisiin sekä mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa. Sihdissä pohditaan ratkaisuja nuoren mieltä askarruttaviin ongelmiin sekä selvitellään tarvetta jatkotutkimukseen ja hoitoon yhdessä muiden perusterveydenhuollon tahojen kanssa. Sihti ei vastaa jatkohoidosta tai kannatteluhoidosta.

Tiedote

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut uudistuvat 1.1.2021 alkaen. Tämän vuoksi Sihti nuorten vastaanotto ei tarjoa enää ajanvarauksia uusille asiakkaille.

Sihdistä voit vielä saada elämäntilanteeseesi puhelinohjausta ja neuvontaa ti, ke ja to päivisin klo 12-13.30 (13-22-vuotiaiden asioissa) puhelinnumerosta 044-718 1078. Puhelinaika toimii 17.12.2020 saakka.

Voit ottaa yhteyttä tilanteestasi riippuen suoraan seuraaviin palveluihin:
- kouluterveydenhuolto
- opiskeluterveydenhuolto
- työterveys
- oman alueesi terveysasema
- Kuopion Kriisikeskus
- Perheasianneuvottelukeskus
- Päihdepalvelusäätiöön tai muihin kolmannen sektorin toimijoihin kuten esim. Tyttöjen talo, Vamos ja Eijsveikeet.

Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä päivystykseen.

Virka-ajan ulkopuolella sinua palvelee KYS päivystysapu puhelinnumerossa 116117.

Yhteystiedot

Nuorten vastaanotto Sihti
Tulliportinkatu 15, I rappu, 4. krs (käynti Maaherrankadun puolelta)
Jos tarve käyttää hissiä, niin sisäänkäynti Tulliportinkatu 15, H-rappu, 4. krs
 

Nuorten mielenterveyspalvelut (13-19-vuotiaat)


Nuorten mielenterveysyksikköön ohjaudutaan nuoruuden tasapainoista kehitystä estävien häiriöiden ja ongelmien vuoksi. Ongelmat voivat käydä ilmi kotona tai koulu-/opiskelupaikassa. Nuorten mielenterveysyksikössä työskentelee 3 psykologia, 2 sosiaalityöntekijää ja 1 nuorisopsykiatrian erikoislääkäri. Työskentely toteutetaan yksilö-, perhe- ja/tai verkostotyönä.

Nuorten mielenterveysyksikköön tarvitaan lääkärin lähete, jonka voi saada koulu-, opiskelu- tai tiimilääkäriltä tai SIHTI nuorten vastaanotolta.

Lasten mielenterveyspalvelut (0–12-vuotiaat)


Lasten mielenterveyspalveluihin ohjaudutaan lapsuuden tasapainoisen kehitystä estävien häiriöiden tai ongelmien vuoksi. Ongelmat saattavat käydä ilmi kotona, päivähoidossa, esikoulussa tai koulussa. Lasten mielenterveysyksikössä työskentelee 2 psykologia, 1 sosiaalityöntekijää ja 1 lastenpsykiatrian erikoislääkäri. Työskentely toteutetaan yksilö-, perhe- ja/tai verkostotyönä.

Lasten mielenterveysyksikköön tarvitaan lääkärin lähete, jonka voi saada neuvola- tai koululääkäriltä tai Perheneuvolasta.

Yhteystiedot

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut (kartta)
Kaartokatu 9 A 1
70620 Kuopio
toimisto 017 183 650
fax 017 186 346

Perheneuvola (0-12 -vuotiaille ja heidän perheilleen)


Kasvatus- ja perheneuvontaa annetaan 0-12 -vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Perheneuvolan palveluista lisää Neuvolat-sivulla.

Sähköinen asiointi Sähköinen asiointi

Linkkejä Linkkejä