Kulttuuria ja urheilua Nilsiässä


Nilsiässä luonto on tarjonnut perustan matkailulle. Nilsiän maisemia leimaavat Pisanmäen, Kinahmin ja Tahkomäen kvartsikivikallioiden muodostamat mahtavat mäet. Ne kohoavat korkeimmillaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelle. Nilsiän vesireitin järvet Syväri ja Vuotjärvi puolestaan tuovat  alueelle monimuotoisuutta.

Pisan ja Huuhtavanholman luonnonsuojelualueet houkuttelevat retkeilijöitä ympäri vuoden. Kulttuurikohteena Paavo Ruotsalaisen synnyinpaikka Aholansaari tuo matkailuun kulttuurihistoriallisen näkökulman. Historiallinen  erikoisuus  on Tahkolahden rannasta 1873 löydetty mammutin poskihammas, joka on nähtävissä Suomen Kansallismuseossa.

Nilsiä liittyi Kuopioon vuonna 2013. Nilsiässä on noin 6 500 asukasta, joista kuntakeskuksessa asuu noin 3 800. Kuopion torilta Nilsiän keskustaan on 55 km. Linja-autoilla on Kuopion ja Nilsiän välillä arkipäivisin useita vuoroja. Kuopion lentoasemalle on matkaa 43 km.  Nilsiän keskustasta on Tahkollle 12 km. Lähin rautatieasema on Siilinjärvellä, 31 km. Kuopion linja-auto- ja rautatieasemalle on matkaa 54 km.

Nilsiän kuntakeskuksesta löytyy monipuoliset yksityiset palvelut, mm. päivittäistavarakaupat, vaate- ja urheilukaupat, rauta- ja maatalouskaupat, pankkipalvelut, apteekki, huoltoasemat sekä Alkon myymälä. Nilsiän asukastupa sijaitsee osoitteessa Matintie 21 A.

Tahkon alue tarjoaa erinomaiset  puitteet liikuntaan ja ulkoiluun kaikkina vuodenaikoina. Liikuntatiloja on myös kouluilla ja liikuntatalolla. Kuntalaisten ja matkailijoiden käytettävissä ovat mm. laskettelu-, ratsastus-, kylpylä-, keilailu- ja golf-aktiviteetit. Lukuisat urheiluseurat järjestävät toimintaa eri-ikäisille kuntalaisille.
Kansalaisopisto järjestää monipuolista kurssitarjontaa. Kirjasto- ja kirjastoautopalvelut toimivat Nilsiässä.

Kesällä järjestetään Nilsiän Musiikki- ja tanssileiri, ja Kuopion konservatorio järjestää Nilsiässä monipuolista opetusta. Erilaiset yhdistykset ja kylätoimikunnat toimivat aktiivisesti järjestäen monenlaista toimintaa.

Nilsiän asiakaspalvelupiste toimii entisen kaupungintalon tiloissa osoitteessa Nilsiäntie 78.

Nilsiän pitäjäyhdistys

Palonurmen nuorisoseura ry

Tahkon matkailualue


Tahkon matkailukeskittymän ansiosta Nilsiän alueen yritysten määrä ja kaupallinen palvelutaso ovat väestöpohjaa merkittävästi paremmat. Matkailualueen kehittyminen on muutoinkin monipuolistanut elinkeinopohjaa ja luonut vahvan yrityspohjan ja parantanut työllisyyttä.

Tahkon ensimmäinen hiihtohissi otettiin käyttöön 1968. Nyt Tahkon alueella on yli 80 matkailutarjontaan kytkeytyvää yritystä. Alue työllistää yli 300 henkilöä. Loma-asuntoja on 1 200 kpl. Matkailualueella on muunmuassa uimahalli-kylpylä-liikuntakeskus, Suomen neljänneksi suurin laskettelukeskus, kolme golfkenttää, 21 ravintolaa sekä hotelli- ja lomakylämajoitusta.

Lue lisää www.kuopiotahko.fi

 

Nilsiän palveluopas

 

Oppaaseen on koottu tietopaketti Nilsiän palveluista ja yrityksistä.

Nilsiän palveluopas (pdf)