Ystävänpäivä 2024

Ystävänpäiväviikko 12.-18.2.2024 on Kuopiossa erityinen viikko, jonka aikana kiitetään ystäviä ja läheisiä välittämisestä ja rakkaudesta. Kurkkaa upean viikon tapahtumat ja tule mukaan! 

Amorin karanneet rakkauskirjeet
12.–18.2.2024 Kuopion kulttuuritalot  

Amor on pulassa! Hänen rakkauskirjeensä ovat päässeet karkuun ja piiloutuneet ympäri Kuopiota! Pystytkö löytämään omasi? Kirjeiden on nähty lentelevän Kuopion kulttuuritalojen, kuten museoiden, pääkirjaston, ja kansalaisopiston lähettyvillä. Rakkauskirjeistä on saatu näköhavaintoja myös ennen Kuopion kaupunginteatterin esityksiä ja Kuopion Musiikkikeskuksen Avoimien ovien päivänä 15.2. Pidä siis silmäsi tarkkana ja etsi oma rakkauskirjeesi Ystävänviikolla! Rakkauskirjeen voit pitää itse, antaa ystävälle tai muulle sinulle tärkeälle henkilölle.  

Ystävänpäivätapahtuma 14.2.2024 Kuopion torilla

Tervetuloa mukaan iloiseen ystävänpäivätapahtumaan Kuopion torille 14.2. klo 18 alkaen. Ota ystäväsi ja perheesi mukaan nauttimaan yhdessäolosta ja monipuolisesta ohjelmasta. Tämä tapahtuma on kaikille avoin – ystävyys kunniaan!

Ohjelmassa on mm. lumenveistoa, mäkihyppyä, jumppatuokioita, lumiliukumäkeä ja muuta mukavaa.

Tapahtuman aikaan kahvila Salacavalassa kuvataan YLEn Puoli Seitsemän tv-lähetystä. Kuvausten oheen järjestettävällä tapahtumalla juhlistetaan Kuopion valintaa ohjelman Vuoden talvikaupungiksi! Osallistu toritapahtumaan ja saatat vilahtaa lähetyksessä!

Ystävänpäivätapahtuma 14.2.2024 (ilovekuopio.fi)

Kuopion musiikkikeskuksella tapahtuu

Open Orchestra  

Ti 13.2. klo 18 ja to 15.2. klo 18 Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali  

Kuopion kaupunginorkesteri  
Jukka Untamala, kapellimestari  
Lasse Forsgren, juontaja   

Open Orchestrassa koet suuren orkesterin soundin ja orkesteriteokset musiikin sisältä käsin sekä seuraat muusikoiden työtä lähietäisyydeltä. Juonnetun konsertin ohjelmassa soivat klassisen musiikin hittisävelet. Puolet konsertista kuunnellaan ilman istumapaikkaa, seisten ja kävellen orkesterin keskuudessa. Toinen puolisko istutaan paikkanumeroidussa katsomossa permannolla. Esityksen erityisen toteutuksen vuoksi kuhunkin esitykseen on rajoitetusti paikkoja myynnissä. Järj. Kuopion kaupunginorkesteri. Liput: 15 € aikuiset / 4 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 10 € kevään kausikorttiasiakkaat. 

Avoimien ovien päivä 2024 

To 15.2. klo 11-15 Kuopion Musiikkikeskus 

Avoimien ovien päivänä luvassa on monipuolista ohjelmaa mm. musiikki- ja tanssiesityksiä, talon esittelykierroksia sekä arvontaa ja erikoistarjouksia. Kuopion kaupunginorkesterin lyhyet Open Orchestra -päiväkonsertit Konserttisalissa klo 12 ja klo 13.30. Klo 11-14 Valohallissa Ravintola Oodin lounas. Vapaa pääsy. Järj. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopion kaupunginorkesteri, Kuopion konservatorio, Savonia-AMK / Musiikki ja tanssi, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö, taidelukio Lumit ja Ravintola Oodi (Kanresta Oy). 

Johanna Iivanainen & Johanna Kurkela – Altamullan Road 

Pe 16.2. klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali 

Vaikuttavat urat kotimaisen musiikin parissa tehneet artistit toteuttavat konsertin, jossa kuullaan heidän yhteistä, pakahduttavan tunteikasta ja juurevaa elokuvallista popia. Järj. Kuopion Musiikkikeskus. Liput: 37,40 €. 

May The Music Be With You – Suuri elokuvamusiikin konsertti 

La 17.2. klo 16 Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali 

AmKo-Sinfonia sukeltaa elokuvamusiikin maailmaan Talvikamari-festivaalin huikeassa avajaispäivän konsertissa. Kapellimestari Rauno Tikkasen johtaman orkesterin solisteina on upea joukko oppilaitosten laulajia. Konsertissa kuullaan tunnelmia Star Wars-, James Bond- ja Die Hard -elokuvista. Järj. Yhteistyössä Kuopion konservatorio, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Kuopion taidelukio Lumit. Vapaa pääsy. Paikkoja rajoitetusti, ei ennakkovarauksia. Narikkamaksu 3 €. 

Kuopion kaupunginteatterilla tapahtuu

Taiteilijatärskyt 13.2. tiistaina klo 13.00-13.45 Maria-näyttämöllä. Tule tapaamaan kaupunginteatterin ihania näyttelijöitä ja juttelemaan teatterista, taiteesta ja elämästä! Vapaa pääsy. 

Kulissikurkistus 13.2. tiistaina klo 13.45-14.30, jossa pääsee tutustumaan teatterin puvustoon, ompelimoon ja muihin kiinnostaviin takatiloihin. Mukaan mahtuu 20 hlö. Ilmoittautuminen anna.rantakoski@kuopio.fi 

Kuopion kaupunginteatteri ostoskeskus Aapelissa 14.2. Ystävähintaisia tarjouksia ja liikkuva lipunmyyntipiste. 

Radiohaastattelussa: 
klo 13.30 Näyttelijä ja Kuopion kaupunginteatterin myyntipäällikkö Karri Lämpsä 
klo 14.30 Kuopion kaupunginteatterin johtaja Tommi Auvinen 
klo 15.30 Tanssiteatteri Minimi – Mikko Makkonen ja Jasu Parviainen 
klo 16.15 Näyttelijä Lina Patrikainen 
klo 17.15 Fame-musikaalin nuoria esiintyjiä ja teoksen ohjaaja Kaisa Ritola 

Haastattelut lähetetään livenä radio Savon Aalloissa. 

Kuopion kansalaisopistolla tapahtuu

Tervetuloa maksuttomalle Mielihetki-taideretkelle! 

Ke 14.2. klo 12-15, to 15.2. klo 12-16 sekä pe 16.2. klo 10-16 

Tule kiertämään taideteospolku yksin tai ystävän kanssa! Polku alkaa asiakaspalveluaulasta (B-käytävältä) ja jatkuu musiikkiluokkaan. Mielihetki-taideretken on rakentanut taiteilija-opettajamme Anu Kainulainen. Jokaisen teoksen äärellä availlaan aisteja ja kiinnitetään huomiota omaan itseen ja ympäristöön taideteosten kautta. 
Varaa polun kiertämiseen 15-30 minuuttia, mahdollisesti vähän enemmänkin. Mukaan avointa mieltä ja ehkä kännykkä, jolla voit lukea QR-koodeista tarkempia ohjeita teoksen äärellä. Kännykkä ei ole välttämätön. Tämä moniaistinen taideretki sopii kaikenikäisille mutta pienten lasten kanssa toivotaan vanhempien mukanaoloa. Taideteos on tuotettu osana Taiken rahoittamaa Taidesatelliitti-hanketta. 

Musiikillinen ystävyyden teemapäivä 

La 17.2.2024 klo 10-14 
Kuopion kansalaisopisto, B073 Musiikki-luokka ja B084 Nuotti-luokka 

Ohjelmassa muun muassa leikkimielistä musiikillista visailua, rytmistä ilottelua, äänihuulien venyttelyä, soittimiin tutustumista (esim. rytmiputket, rummut ja basso) ja muuta luovaa toimintaa. 
Osallistuminen ei edellytä aiempaa musiikillista osaamista. Tule sellaisena kuin olet ja tuo ystäväsikin mukaan musisoimaan! Yhteistyössä maksutonta tapahtumaa tekemässä Kuopion kansalaisopisto ja Savonia ammattikorkeakoulun musiikin opiskelijat. 

Kuopion kirjastolla tapahtuu

Elävä äänikirja
Keskiviikkona 14.2. klo 17 alkaen Kohtaamossa (Pääkirjasto, Museokadun sisäänkäynnin vieressä)

Kaipaatko lepoa päivän rientojen jälkeen? Tule kuuntelemaan ääneen luettua kirjallisuutta, käsityön kanssa tai ilman! Tilaisuudessa luetaan erilaisia, lyhyitä tekstejä. Kirjasto tarjoaa osallistujille iltateen. Jos kätesi kaipaavat tekemistä, paikan päältä löydät  värityskuvia ja värikyniä. Lisätietoa Elävästä äänikirjasta.

Konsolipelikeskiviikko
Keskiviikkona 14.2. klo 14–18 pääkirjaston lasten- ja nuorten koulutustilassa. 

Tervetuloa pelailemaan ja tutustumaan yhdessä vaihtuvaan konsolipeliin. Tällä kertaa pelaillaan Super Mario Party-peliä. Ikäsuositus 7+, nuoremmat huoltajan seurassa. 

Elävää musiikkia lähikirjastoissa!

Savonia-AMK:n musiikkipedagogiopiskelijat ja pääkirjaston musiikkiosaston väki vierailevat muutamissa lähikirjastoissa ystävänpäiväviikolla. Tapahtumissa on esillä kirjaston uudempia musiikkipalveluja ja -aineistoja. Savonia-AMK:n opiskelijat esittävät Talvikamari-festivaalin ohjelmistoa.

Lähikirjastokiertueen pysähdyspaikat ystävänpäiväviikolla ovat:

  • Juankosken kirjasto ma 12.2. klo 17, esiintymässä Kitaraduo Tonteri (Touko Saranpää ja Santeri Piipponen), esityksen kesto noin 30 min
  • Nilsiän kirjasto ke 14.2. klo 12, esiintymässä Kitaraduo Tonteri (Touko Saranpää ja Santeri Piipponen), esityksen kesto noin 30 min
  • Jynkän kirjasto to 15.2. klo 16.30, esityksenä kuullaan Mozartin huilumusiikkia (Milla Rontti, Martta Laitinen, Semyon Danilovtsev ja Jenni Olli), esityksen kesto noin 15 min

Tapahtumat ovat osa Kuopion kaupunginkirjaston AVI-rahoitteista Oppia ja iloa musiikista -hanketta.

Kuopion museolla tapahtuu

Ystävien kesken ja Tutustuttaisiinko toisiimme paremmin? -omatoimikierrokset vievät juttutuokioiden tahdittamalle museokierrokselle ja tutkimusmatkalle toistenne mielten sopukoihin. Museon pääsymaksulla (13 / 7 €, alle 18-v maksuton), Museokortti käy.  

Kauniiseen kääreeseen sujautettuja karamelleja oli tapana jakaa muistoksi häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa jokaiselle vieraalle kotiin vietäväksi vielä 1930-luvulla. Tästä perinteestä inspiroituneena Kuopion museon puuhapajassa askarrellaan ystävänpäivänä 14.2. klo 10–16 ystävänkaramelleja. Tule tekemään oma karamellisi joko yksin tai yhdessä ystävän kanssa! Työpajamaksu 3 €/karamelli. 

Ota korjausta vaativia toppa- tai muita vaatteita mukaan Kantin Kestävän Keskiviikon ja OMPELUSEUROJEN korjausompelupajaan ke 14.2. klo 16.30–19. Vertaisohjatussa pajassa korjataan tekstiilejä ja tutustutaan muihin samanmielisiin mukavassa ilmapiirissä. Vapaa pääsy.  Kantin Kestävä Keskiviikko: OMPELUSEURAT toppavaatteiden korjaus – Kuopion museot 

Kaikenikäisille aikuisille suunnattu avoin kuvapaja to 15.2. klo 14-16.30. Aiempaa kokemusta piirtämisestä tai maalaamisesta ei tarvita. Ei ennakkoilmoittautumista, mukaan voi tulla silloin kun itselle sopii. Pajatoiminta on maksutonta ja taidetarvikkeet löytyvät paikan päältä. Huom! Paikkoja oppimistilassa on rajoitettu määrä. Järj. Kuopion kaupunki, Kansalaistoiminnan palvelut. Yhteistyössä Kuopion museo. Avoin kuvapaja – Kuopion museot

Kummallinen luonto -opastus Wildlife Photographer of the Year -näyttelyssä la 17.2. klo 15.30. Teemaopastuksella mietitään, mikä oikeastaan on luonnotonta. Eläinten, kasvien ja sienten maailma on totisesti oudompi ja moninaisempi kuin usein ajatellaan. Teemaopastus 15 € (sisältää museon pääsymaksun ja opastuksen), Museokortilla 5 €. Opastus: Kummallinen luonto – Kuopion museot 

Amorilta on karannut rakkauskirjeitä – tai ainakin kirjanmerkkejä – Kuopion museon aulatiloihin 13.–18.2. Maksuton. Kuopion museo avoinna ti, to–su klo 10–17 sekä ke klo 10–19. 

Kahvila Kantti on myös mukana 14.2. ystävänpäivässä herkuillaan. Sydänmunkit sekä Puijo 1963 kahvi tai Lykke-tee kahdelle yhteishintaan 12 € tai kaksi piccolopulloa cavaa yhteishintaan 20 €. Kahvila on avoinna 14.2. klo 19 saakka. 

Kuopion taidemuseolla tapahtuu

Amorilta on karannut rakkauskirjeitä taidemuseon museokauppaan, GalleriA:an ja taidelainaamoon 13.–18.2. Maksuton. 

Perjantaina 16.2. Ihmisen paras ystävä nousee arvoiselleen paikalle, kun Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttely avautuu. Monenkirjavan koira-aiheisen taiteen lisäksi tutustuttavaa löytyy perheen pienimmille suunnatuista puuhakasseista. Tuo samalla oma pehmokoirasi taidemuseovierailulle. Peli-intoiset voivat tutustua näyttelyyn koirabingoa pelaamalla.  

Jos kotoasi löytyy uutta ystävää ja kotia kaipaava lelukoira, taidemuseo tarjoaa niille hyvän uuden kodin ja uusia leikkiystäviä näyttelyyn saapuvien lapsiryhmien parista. Lahjoitettavat rescuepehmot voi tuoda taidemuseon asiakaspalveluun. Vuh! 

Kuopion korttelimuseolla tapahtuu

Su 11.2. ja ti 13.2. Korttelin Laskiaistapahtuma. Tule leikkimään lumileikkejä suojaiselle pihalle sekä seuraamaan vanhan ajan laskiaispuuhaa: tekstiilikonservaattori kehrää pellavia kutojan tuvalla. Pihaleikit maksuttomia, työnäytös ja museokodit museon pääsymaksulla (8 / 5 €, alle 18-v maksutta), Museokortti käy. Korttelimuseo avoinna talvisin ti-su klo 10-15.