Kuopio Top 10 arkkitehtuurikohteet

tuomiokirkko

Eri aikakaudet ovat läsnä Kuopion kaupunkikuvassa. Keskustan ruutukaava-alueella on puutalokortteleiden lisäksi uusklassisen, uusrenessanssin, jugendin ja modernin ajan arkkitehtuuria. Alla 10 näkemisen arvoista kohdetta.

1.Kuopion Musiikkikeskus

Kuopionlahden rannalla sijaitseva Kuopion Musiikkikeskus on Kuopion kaupunginorkesterin koti ja maakunnan musiikkielämän keskus. Se on arkkitehtien Esa Malmivaaran ja Raimo Savolaisen kutsukilpailun voittanut työ. Talo avattiin 1985.

Monet huippuartistit ovat esiintyneet Musiikkikeskuksessa, sillä sen akustiikka on Euroopan parhaita.

Kuopionlahdenkatu 2. kuopionmusiikkikeskus.fi

2.Kuopion teatteritalo

Kuopion kaupunginteatteri toimii vuonna 1963 valmistuneessa teatteritalossa, jonka suunnittelivat arkkitehdit Stenros ja Luukkonen. Teatteritalo peruskorjattiin 2012–2014, jolloin sen kylkeen rakennettiin lisärakennus ja vanhaa näyttämötornia korotettiin. Tornista on iltavalaistuksessa tullut Kuopion maamerkki.

Niiralankatu 2. kuopionkaupunginteatteri.fi

3.Kaupungintalo

Mualiman navan – Kuopion torin – laidalla sijaitseva kaupungintalo rakennettiin 1882–1885 arkkitehti F.A. Sjöströmin suunnitelman mukaan. Vuosien saatossa rakennusta on muunneltu käyttötarkoituksen mukaan.

–Rakennuksen julkisivut on erittäin hyvin säilytetty alkuperäisessä tai sen kaltaisessa asussa. Keskeiset sisätilat ovat 1970-luvulla aloitetun entistämisen jäljiltä Kuopion hienoimpia uusrenessanssin ajan tiloja, sanoo arkkitehti Hannu Puurunen, jonka arkkitehtitoimisto on tehnyt kaupungintalon rakennushistoriaselvityksen.

Rakennus on ollut historiansa aikana monenlaisessa käytössä. Hallinnon lisäksi talossa on toiminut muun muassa maistraatti, ravintola, poliisikamari, vankila ja kansankirjasto.

Tulliportinkatu 31. kuopio.fi/kuopion-kaupungintalo  

4.Kuopion lääninhallitusrakennus

Kuopion lääninhallitusrakennus eli maaherrantalo rakennettiin 1883 Piispanpuiston laitaan. Talo edustaa uusrenessanssia, sen suunnitteli arkkitehti Konstantin Kiseleff. Nykyisin se on Itä-Suomen aluehallintoviraston käytössä.

Hallituskatu 12–14. senaatti.fi/arvokiinteisto/kuopion-laaninhallitus/

5.Lyseo

Myös Kuopion Lyseo sijaitsee torin laidalla kaupungin sydämessä. Lyseossa ovat opiskelleet muun muassa kirjailija Juhani Aho ja presidentti Martti Ahtisaari. Suomen kielen aseman edistäjä J. V. Snellman toimi koulutalossa rehtorina. Talon suunnitteli C. L. Engel ja se valmistui 1826.

Puijonkatu 18. kuopion-lyseo.onedu.fi

6.Kuopion kauppahalli

Kauppahallissa voi asioida menneen maailman tunnelmassa. Halli edustaa jugendia – päädyn tornit ja kaarevat oviaukot sekä useat eläinfiguurit ovat tyylille ominaisia. Sen suunnitteli Johan Victor Strömberg ja se valmistui vuonna 1902. Kauppahalli tuli valituksi Suomen kauneimmaksi vuonna 2020.

Kauppakatu 45. kuopionkauppahalli.fi

7.Kaarisairaala

Puijon sairaalan alueella sijaitseva Kaarisairaala edustaa modernia arkkitehtuuria, jossa julkinen taide ja arkkitehtuuri yhdistyvät erottumattomalla tavalla. Taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo ovat suunnitelleet rakennuksen ulko- ja sisäpuolen julkiset tilat sekä Evoluutio-julkisivutaideteoksen.

Suunnittelijat haluavat luoda terveyttä edistäviä rakennuksia. Kaarisairaalasta he tahtoivat tehdä tulevaisuuden sairaalan, jossa viihtyisyys ja toimivuus kulkevat käsi kädessä.

–Sairaalan nimi tulee sen kaarevasta muodosta, mutta myös ihmisen elämänkaaresta. Tilojen suunnittelussa on käytetty samaa muotokieltä kuin ihmisessä – kaarevaa ja pehmeää, Partanen ja Lamusuo kertovat.

Lasitaideteos Evoluutio toistaa orgaanista muotokieltä, sillä sen kuviointi on tehty ihmisen sisältä otetuista mikroskooppikuvien värjätyistä suurennoksista. Lisäksi taideteos on tehty niin, että luonnonvalo pääsee tiloihin sisään.

Puijonlaaksontie 2. pa-la.fi/projektit/kaarisairaala

8.Kuopion Tuomiokirkko (kuvassa)

Uusklassismia edustava Kuopion Tuomiokirkko kohoaa Vahtivuoren mäellä. Se on sukupolvien ajan ollut kuopiolaisten rauhoittumisen paikka. Kivikirkonrakennustyöt aloitettiin 1806 Pehr Wilhelm Palmrothin laatimien piirustusten mukaan, mutta kirkko valmistui vasta 1815.

Vuorikatu 17. kuopionseurakunnat.fi

9.Kantti

Tiedon ja tarinoiden kortteli Kantti on kokonaisuus, joka koostuu tyyliltään kansallisromanttisesta Kuopion museosta, vuonna 1967 valmistuneesta pääkirjastosta sekä näiden väliin sijoittuvasta syksyllä 2020 valmistuneesta laajennusosasta.

–Kantti on uudenlainen kulttuuripalvelukokonaisuus ja kohtaamispaikka, kaupunkilaisten olohuone. Laajennusosan kahvila palvelee kaikkia, sanoo kaupunginarkkitehti Liisa Kaksonen.

1907 valmistunut museo tarvitsi peruskorjauksen ja laajennuksen, ja samalla se haluttiin yhdistää kaupunginkirjastoon. Hankkeesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy.

–Laajennus on itsenäinen arkkitehtoninen elementti. Lasinen sisäänkäyntikerros sekä sen päällä leijuva vaihtuvien näyttelyiden rei’itetyillä, kolmiulotteisilla metallilevyillä verhoiltu rakennuskappale liittyvät osaksi korttelin ajallista kerroksellisuutta, Kaksonen kuvailee.

Museokatu 1. kuopio.fi/-/kantti-kertoo-tasa-arvosta

10.Kuntolaakson uimahalli

Elokuussa 2020 avattiin uusi Kuntolaakson uimahalli, joka on toiseksi suurin Suomessa. Se rakennettiin remontoidun KalPan kotihallin, Niiralan Montun, yhteyteen. Moderni uimahalli on arkkitehtitoimisto arkMILLin kädenjälkeä.

Hannes Kolehmaisen katu 4. liikkuvakuopio.fi

Teksti: Riitta Jussila

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)