Retkeilyn ja reittien TOP 10

Kuopiossa on helppoa lähteä ulkoilemaan. Koska kevyen liikenteen väyliä on paljon, on mistä tahansa asuinalueelta vaivatonta lähteä vaikkapa pyöräilemään. Monet reitit kulkevat rantojen läheisyydessä, mikä houkuttelee veden läheisyyttä arvostavia kuopiolaisia liikkeelle.

– Merkittyjä ulkoilureittejä ja metsäpolkuja on joka puolella kaupunkia. Jokainen voi valita itselleen sopivan tavan ulkoilla, sanoo kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarja Kuopion kaupungilta.

Oman reitin voi valita käytettävissä olevan ajan, kunnon ja valmiuksien mukaan. Voi lenkkeillä vaikkapa taloyhtiön lähistöllä kulkevalla lenkkipolulla. Jos kaipaa raskaampaa treeniä, voi suunnata esimerkiksi Puijon tai Neulamäki-Vuorilammen poluille. Pidemmät vaellukset onnistuvat lähialueen kansallispuistoissa, Etelä-Konnevedellä tai Tiilikkajärvellä.

Ranta- ja kesäterassien suosikit

Matkustajasatamasta Väinölänniemen ja Haapaniemen kautta Saanalle ja Bellanrantaan kulkee yhtenäinen ulkoiluväylä rannan tuntumassa. Reitti sopii keskustassa asuville tai matkailijoille. Kävelyn sijaan sen voi kesäkaudella taittaa Vilkku-fillarilla eli sähkökaupunkipyörällä.

Wanha Satama

Wanha Satama on kesäravintola, joka sijaitsee matkustajasataman vanhassa tullimakasiinissa. Ravintola on nostalginen ruokapaikka, jossa soi viikonloppuisin livemusiikki. Suuri aurinkoinen terassi houkuttelee viettämään kesäpäivää Kallaveden äärellä.

www.raflaamo.fi/fi/kuopio/wanha-satama-kuopio

Cafe Väinö

Kesäkahvila Cafe Väinö sijaitsee aurinkoisella Väinölänniemellä eli Vänärillä. Kahvila tarjoaa palmuineen etelän hiekkarantojen tunnelmaa kaupungin parhaalla biitsillä. Kahvilasta vuokraat myös esimerkiksi sup-laudan.

 www.cafevaino.fi

Saana

Kuopiossa saana tarkoittaa saunaa – Saana on vuonna 2019 avattu moderni saunamaailma. Se on paitsi sauna, myös ravintola, terassi järven rannalla sekä monipuolinen virkistäytymiskeskus. Saana sijaitsee Bellanrannan alueella Saaristokadun alkupäässä.

www.kuopionsaana.fi

Paikalliset risteilykohteet

Hietasalo

Hietasalon saaren eli Kuopion Rivieran hiekkarannalla maistuu rantaelämä. Matkaa Etelä-Kallavedellä sijaitsevaan saareen on matkustajasatamasta viitisen kilometriä. Perille pääsee omalla veneellä sekä kesäisin laivayhtiön laivalla.

-Olemme järjestäneet risteilykonsertteja, jolloin matkustajat saavat risteilyn lomassa nauttia ruoasta, juomasta ja livemusiikista. Kesällä 2021 rantauduimme tauolle Hietasaloon, jossa halukkaat saivat käydä uimassa, kertoo Roll Risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi.

Kivi muistelee risteilyä, josta tuli spontaanisti hyvän mielen rantajuhla. Laivan rantautuessa Hietasaloon oli saaressa muita uimareita ja retkeilijöitä, jotka hekin saivat kuunnella Tero Vaaran esittämiä Mamba-yhtyeen ikivihreitä.

www.kuopio.fi/-/hietasalon-saari-ja-uimaranta-seka-karhonsaari

Alahovin viinitila

Viinejä, siidereitä ja oluita tuottava viinitila sijaitsee Vaajasalon saaressa, itään Kuopion keskustasta. Alahovin tilaviinimyymälä, joka avattiin vuonna 1995, on lajissaan maan ensimmäinen. Tilalla voi maistella myös savolaista lähiruokaa.

Alahoville pääsee kesäkaudella Roll Risteilyiden laivoilla.

-Risteilemme neljä kertaa päivässä Alahovin kautta. Meiltä voi ostaa omatoimisen risteilyn tai koko palvelupaketin, Kivi kertoo.

alahovi.com

Retkeilyn must-kohteet

Neulamäki-Kolmisoppi ja Puijo ovat arvokkaita esimerkkejä siitä, että luonnonsuojelualueita voi olla lähellä kaupungin keskustaa. Alueilla luonnonsuojelu ja virkistyskäyttö on yhdistetty onnistuneesti.

Pilppa

Neulaniemen alueella sijaitseva Pilppa sopii koko perheen retkikohteeksi kaikkina vuodenaikoina. Alueella on kaksi laavua, joita voi myös etukäteen varata omaan käyttöön.

Puijon Latu ry hoitaa Pilpan aluetta ja alueella olevia rakennuksia sekä Pilpan majan ulkoilukahviota.

puijonlatu.fi/yhdistys/pilpan-maja

Neulamäki-Kolmisoppi

Neulamäki-Kolmisoppi on 230 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, joka sijaitsee Neulaniemen virkistysalueella. Alueen kumpuilevan mäkinen ja kallioinen maasto haastaa kuntoilijan ja ihastuttaa maisemillaan.

Luonnonsuojelualue on vain neljän kilometrin päässä keskustasta. Alueella on talvisin latukahvila Tervaruukin ulkoilumajalla, josta vastaa Kuopion suunnistajat.

www.kuopio.fi/neulaniemi

www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/KolmisoppiNeulamaki(6352)

Puijo

Puijon mäellä kahden ja puolen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsevat Puijon Maja ja Puijon torni ovat matkailijoiden must-kohteita. Eikä ihme, sillä 75 metriä korkeasta tornista avautuvat huikeat näköalat kaikkiin ilmansuuntiiin.

Alueella on yli 200 hehtaaria suojeltua metsää ja kolme luontopolkua, joista Puijon polku kulkee luonnonsuojelualueella kokonaan. Poluilla pääsee ihastelemaan vanhaa aarniometsää ja perinteistä itäsuomalaista mäkiasutusta Konttilan tilalla. Alueella voi harrastaa monia liikuntamuotoja, esimerkiksi frisbeegolfia.

www.kuopio.fi/puijo1

Lähialueen kansallispuistot

Etelä-Konnevesi

Etelä-Konneveden kansallispuisto sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Konneveden ja Rautalammin kunnissa. Kansallispuiston maastossa on jylhiä kallioita, mäkiä ja kirkasvetisiä rantoja. Reitit ovat korkeuserojen vuoksi haastavia.

Alue soveltuu sekä veneilijöille että veneettömille. Vuori-Kalajan alueella on esteetön, lyhyt  polku, joka soveltuu pyörätuolille.

www.luontoon.fi/etela-konnevesi

Tiilikkajärvi

Tiilikkajärven kansallispuisto sijaitsee Rautavaaran kunnassa noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta. Alue on helppokulkuinen ja soveltuu monentasoisille retkeilijöille.

Kansallispuistossa pääsee kulkemaan erämaisissa järvi- ja harjumaisemissa. Aluetta ympäröivät tupasvillaiset aapasuot. Tiilikan kierto -rengasreitillä polku katkeaa Selkäsalmeen, jonka voi ylittää soutuveneellä.  Alueella on monta luonnonhiekkarantaa, joista upein on Venäjänhiekka. Tiilikkajärvessä on Täyssinän rauhan (v. 1595) rajakivi, johon on hakattu Ruotsin ja Venäjän merkit.

www.luontoon.fi/tiilikkajarvi

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)