Puijon alue


Puijon mäki ja sitä ympäröivät alueet sijaitsevat 2,5 kilometriä kaupungin torilta pohjoiseen. Alue on laajuudeltaan noin 660 hehtaaria. Mäen korkeus on noin 150 metriä Kallaveden pinnasta ja 232 metriä meren pinnasta mitattuna.

Alueella on puisto-, ulkoilu-, virkistys-, maisema- ja suojapuustometsiksi sekä luonnonsuojelualueiksi luokiteltuja metsiä. Suojeltua metsää on Puijolla yli 200 hehtaaria, josta suurin osa kuuluu EU:n Natura 2000 ohjelmaan. Metsät ovat tärkeitä asumisviihtyvyyden ja jokapäiväisen virkistäytymisen kannalta sekä keskeisen kaupunkikuvan kannalta. Ne ovat myös suosittuja marjastus- ja sienestysmaastoja.

Puijon alue on myös liikuntakeskus joka mahdollistaa useat eri liikuntamuodot. Puijolla on runsaasti vilkkaassa käytössä olevia luonto- ja ulkoilureittejä. Alueella on mäkikeskus, pesäpallostadion, frisbeegolfkenttä, pallokenttiä ja kaksi laskettelurinnettä, joista toinen on pääosin vain lasketteluseuran käytössä.

Alueella on myös Iso-Valkeisen urheilukalastuspaikka ja lammen rannalla Kallantien läheisyydessä huollettu laavu tulentekopaikkoineen sekä erillinen nuotiopaikka vastarannalla.

Puijon pohjoisosaan Julkulanmäelle, ulkoilureitin alapuolelle on tehty maisema-avaus kohti Pohjois-Kallaveden saaristoa. Näköalapaikalla on laavu, jonka varustuksina on nuotiopaikka, kompostikäymälä ja liiteri.

Mäen päällä sijaitsevat Puijon torni ja Puijon Maja sekä vanha savolaistorppa Konttila, jossa toimii kahvilan ohessa myös pieni luonto- ja opastuskeskus.

Ulkoilureitit


Puijolla on kolme luontopolkua, jotka kaikki ovat noin kahden kilometrin mittaisia. Puijon ulkoilureitit ovat talvisin eripituisten hiihtolenkkien pohjina. Kesäisin kuntolenkkien vihreät viitoitukset opastavat liikkumista, latuopasteet ovat ruskeilla viitoituksilla. Osa hiihtolenkeistä on maastoltaan vaativia.

 

Retkeilykohteet ja -alueet Retkeilykohteet ja -alueet

retkikartta.fi- karttapalvelusta löytyy kuntien sekä Metsähallituksen retkeilypalveluja. Kartta toimii myös mobiililaitteissa.

Linkkejä muualle Linkkejä muualle

Natura 2000 alue Natura 2000 alue