Kuopio tarjoaa elämään koko makoisan paketin

Kuopio houkuttelee luokseen valtavia määriä matkailijoita, yrityksiä ja uusia asukkaita. Kaupungin vetovoima on poikkeuksellista, Suomen toiseksi kovinta. Mihin Kuopion menestystarina perustuu? Mikä Kuopiossa on niin ainutlaatuista, että tänne haluavat kaikki?

Alueen vetovoima on monen tekijän summa

Kuopion vetovoima on tutkittu juttu: Vetovoima & vaikutus -tutkimuksen mukaan Kuopio on jo toista vuotta peräkkäin Suomen toiseksi vetovoimaisin kaupunki. Kuopion kuntien välinen nettomuutto puolestaan on ollut viimeisen vuoden aikana neljänneksi kovinta ja nettomaahanmuutto 12:nneksi suurinta.

Mikä menestyksen salaisuus on?

– Menestys ja kasvu eivät tapahdu sattumalta, vaan ovat monen tekijän summa. Siemenet on kylvetty jo paljon aikaisemmin, sanoo aluetutkija Timo Aro.

– Kuopion vetovoima syntyy erityisesti korkeakouluista, asemasta laajan Itä-Suomen kasvukeskuksena sekä siitä, että kaupunki tunnetaan hyvän elämän tyyssijana. Komea luonto, monipuoliset tapahtumat ja kiinnostavat matkailukohteet saavat ihmiset kokemaan, että Kuopio on kiva paikka tulla ja jäädä, Aro jatkaa.

Alueellinen vetovoima koostuu niin sanotuista kovista ja pehmeistä tekijöistä. Työ- ja opiskelupaikkojen lisäksi mielekkääseen arkeen tarvitaan mm. kulttuuria ja urheilumahdollisuuksia. Kuopiossa kovat ja pehmeät vetovoimatekijät ovat hienossa balanssissa.

Onnellisen elämän eväät

Korona-aika on suosinut Kuopion kaltaisia alueita. Kun ihmiset ovat epävarmuuden keskellä etsineet parempaa elämänlaatua, hyötyjiä ovat olleet maakuntakeskukset, suurten kaupunkien kehyskunnat sekä kunnat, joissa on paljon vapaa-ajan asuntoja.

Kuopiossa katsotaan tulevaisuuteen täynnä kasvuhalua. Uusia koulutuksia aukeaa nyt monia ja vahvasti kehittyvä yrityselämä tarvitsee paljon osaajia. Osaajien koko perhe on lämpimästi tervetullut Kuopioon.

Vetovoiman lisäksi Kuopiossa on hallussa pitovoima – se, että täällä viihdytään ja tänne halutaan myös jäädä.

– Ihmiset ja yritykset pitää Kuopiossa hyvän ja kasvun kierre. Kun katsoo ympärilleen, täällä on kaikki, mitä merkitykselliseltä elämältä voi toivoa. Töiden ja opiskelupaikkojen lisäksi täällä pääsee nauttimaan urheilusta, kulttuuritapahtumista sekä elämyksistä Tahkolla ja Puijon luonnonsuojelualueella, kuvaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Kilpailukykyinen maailman metropolien kanssa

Singaporessa pitkään asunut Okko Kuivalainen asettui korona-aikana Kuopioon. Espoossa kasvanut, mutta Hirvensalmella paljon mökkeillyt Kuivalainen kokee olleensa aina identiteetiltään savolainen.

Kuopiossa Kuivalaisen olo tuntui heti kotoisalta. Suurten kaupunkien kiire puuttuu. Työt Singaporeen onnistuvat loistavasti etäyhteyksillä, aivan kuin mistä tahansa maailman metropolista.

– Tunnelma täällä on leppoisa. Aikaa ja tilaa on enemmän kuin suurkaupungeissa. Ihmisiin on helppo saada yhteys. Myös singaporelainen ystäväni, joka oli täällä käymässä, ihastui Kuopioon ikihyviksi, kertoo Kuivalainen.

– En kaipaa suurkaupungeista mitään, sillä täältä löytyy kaikki. Kuopio on myös yllättävän kansainvälinen paikka, täällä ihmisiä on ympäri maailman.

Kuivalainen kannustaa kaikkia tutustumaan omaan kotikaupunkiinsa uteliaana.

– Seikkailu voi syntyä jo siitä, että käy vieraassa kaupunginosassa kaupassa. Tai voi tehdä tikusta asiaa ja lähteä katsomaan vaikka jonkin huoltoaseman kahvilan. Kuopiosta löytyy museoiden ja nähtävyyksien lisäksi vaikka mitä mielenkiintoisia pieniä juttuja.

Kuivalainen muistuttaa, että Kuopiosta pääsee loistavasti myös maailmalle.

– Täällä ei olla eristyksissä, vaan kulkuyhteydet pelaavat. Kuopioon palaaminen on kuitenkin aina yhtä mukavaa.

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)