Ylen Miljoona roskapussia –kampanja käynnistyi – lainaa roskapihtejä tai hae talkooavustusta

Kuopio on mukana YLEn järjestämässä valtakunnallisessa Miljoona roskapussia –kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanja käynnistyi 13.4. ja se kestää kesäkuun puoliväliin saakka. Kuopion kaupunki osallistuu talkoisiin muun muassa tiedottamalla sekä lainaamalla roskapihtejä kirjastoilta ja valtuustotalolta, minkä lisäksi yhdistykset voivat anoa kaupungin talkooavustusta roskatalkoita varten.

Kuopion lisäksi mukana on 146 kuntaa tai kaupunkia, tunnettuja kasvoja Yleltä sekä järjestöjä. Jokainen suomalainen on kutsuttu mukaan roskatalkoisiin, eikä osallistuminen vaadi erillistä ilmoittautumista.

Kerätyt roskapussit kerryttävät laskuria

Jokainen voi merkitä keräämänsä roskapussit reaaliaikaisesti Ylen sivuilla olevaan päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Nyt meillä jokaisella on mahdollisuus nostaa Kuopio Suomen kärkeen ympäristön siisteyden osalta!

Kaupunki tarjoaa roskien keruuta varten lainattavaksi roskapihtejä. Yksittäisiä roskapihtejä on lainattavissa pääkirjastolta ja lähikirjastoista. Lainaus tapahtuu kirjastokortilla, roskapihtien laina-aika on kaksi viikkoa.

Kampanjan aikana kerättyjä roskia pyydetään mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen, sillä esimerkiksi puistoissa olevat roska-astiat ovat melko pieniä ja täyttyvät nopeasti.

Hyödynnä roskatalkoisiin avustusta ja talkoosettejä

Roskatalkoita varten suositellaan haettavaksi aina kaupungilta talkooavustusta. Avustukseen voi sisältyä roskapusseja/jätesäkkejä, roskien poisvienti sekä tarvittaessa roskalava. Avustusta roskatalkoisiin voivat hakea muun muassa asukas- ja kaupunginosayhdistykset, kylätoimikunnat ja muut vastaavat yleishyödylliset järjestöt sekä useampien taloyhtiöiden muodostamat toimikunnat. Yksittäisten kuntalaisten hakemukset arvioidaan tilannekohtaisesti. Hakemus pyydetään lähettämään mielellään kuukautta ennen aiottua talkooajankohtaa, jotta hakemus ehditään käsitellä ajoissa.

Isompia roskatalkoita varten kuntalaiset ja yhdistykset voivat lainata roskatalkoosetin joko pääkirjastolta tai valtuustotalolta. Setti sisältää 10 kpl roskapihtejä ja huomioliivejä, jätesäkkejä sekä ohjeistuksen. Pääkirjastolta on lainattavissa yksi roskatalkoosetti. Lainaus tapahtuu kirjastokortilla ja laina-aika on kaksi viikkoa. Valtuustotalolta on lainattavissa kaksi roskatalkoosettiä, laina-aika on yksi viikko. Valtuustotalon roskatalkoosettiä lainatakseen tulee olla yhteydessä kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Voit lukea lisää avustuksen hakemisesta ja roskapihtien lainaamisesta verkkosivuiltamme.

Osallistu tapahtumiin

Kuopion kaupungin asukastoiminta osallistuu Miljoona roskapussia -kampanjaan järjestämällä kaikille avoimia roskakävelyitä. Sekä kaupunkialueilla että maaseuduilla kerätään yhdessä roskia pitkin toukokuuta, kannustaen samalla liikuntaan ja yhteiseen toimintaan. Roskakävelyille ovat tervetulleita kaikki asukkaat.

Asukastoiminnan roskakävelyt:

  • Nilsiän asukastila (Nilsiäntie 78) ti 2.5. klo 11
  • Länsi-Puijon asukastila (Rypysuontie 68) pe 5.5. klo 11
  • Särkiniemen asukastila (Särkiniementie 4) ti 9.5. klo 12
  • Neulamäen lähikirjasto (Juontotie 6) pe 12.5. klo 10
  • Männistön asukastila (Kalevalankatu 23 A) ti 16.5. klo 11
  • Puijonlaakson lähikirjasto (Mailatie 2) pe 26.5. klo 11
  • Vehmersalmen asukastila (Satamarannantie 1) ma 29.5. klo 11.30

Lisäksi järjestetään roskaretki Pölhönsaaressa ti 16.5. klo 17-19.30. Tarkemmat tiedot tapahtumasta tarkentuvat myöhemmin kaupungin verkkosivuille.

Lisätietoja:
Mari Turunen, ympäristöasiantuntija, Kuopion kaupunki
044 718 2870, mari.turunen(at)kuopio.fi
Emilia Vartiainen, ympäristöasiantuntija, Kuopion kaupunki
044 718 2148, emilia.vartiainen(at)kuopio.fi

Talkooavustus ja sen hakeminen:
Jari Savinainen, Kuopion kaupunki
044 718 5552, jari.savinainen(at)kuopio.fi