Miljoona roskapussia -kampanja

Miljoona roskapussia -kampanjan logo

Kuopio oli mukana Ylen järjestämässä valtakunnallisessa Miljoona roskapussia –kampanjassa vuosina 2023 ja 2024. Kampanjan tavoitteena on ollut innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanjassa mukana olevat kunnat ja kaupungit sekä järjestöt ja yhteisöt kannustivat asukkaitaan tai jäseniään osallistumaan roskien keräämiseen.

Jokainen sai osallistua koko Suomen roskatalkoisiin. Kerätyt roskapussit merkittiin Ylen reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit oli kerätty. Roskapussin kokoa ei oltu määritelty. Laskuri oli auki kampanjan ajan osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.

Vuoden 2024 kampanjan aikana koko Suomessa kerättiin yli 107 000 pussillista roskia. Kampanjassa oli mukana 209 kuntaa ja tuhansia ihmisiä. Vuoden 2023 ja 2024 kampanjoiden aikana Suomessa kerättiin yhteensä yli 318 000 pussillista roskia.

Lue lisää kampanjasta Ylen sivuilta.

Kampanja Kuopiossa

Kuopiossa kerättiin vuoden 2024 kampanjan aikana yhteensä 1 939 pussillista roskia ja Kuopio sijoittui isojen kaupunkien sarjassa jaetulle kakkossijalle. Kuopiossa järjestettiin kampanjan innoittamana useita tapahtumia: kaupunki toteutti roskaretken Kuopiolahden rannassa ja kaupungin asukastoimikunnat järjestivät lukuisia roskakävelyitä.

Vuoden 2023 roskapussikampanjan aikana Kuopiossa kerättiin roskia yli 4 200 pussillista. Yle haastatteli vuonna 2023 myös Kuopion kaupungilla työskennellyttä kesätyöharjoittelijaa Hanna Möykkystä hänen havainnoistaan roskien keruuseen liittyen, pääset lukemaan Ylen uutisen tästä.

Kampanjan jälkeen

Kuopion kaupunki tukee roskien keruuta myös Miljoona roskapussia -kampanjan päättymisen jälkeen.

Yksittäinen roskien kerääjä voi edelleen lainata roskapihtejä pääkirjastosta tai lähikirjastoista, lainauksesta löytyy tietoja alempaa. Tutustuthan etukäteen myös roskien keruuohjeeseen (turvallisuusohje, pdf).

Kerätyt roskat

Kerättyjä roskia pyydetään mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen, sillä esimerkiksi puistoissa olevat roska-astiat ovat melko pieniä ja täyttyvät nopeasti.

Varsinaisia roskatalkoita varten suositellaan aina olemaan yhteydessä kaupungin kunnossapitoon roskien poisviennistä sopimiseksi, katso ohjeet alempaa.

Lainaa roskapihtejä kirjastoista

Yksittäisiä roskapihtejä on lainattavana pääkirjastolta sekä kaikista lähikirjastoista. Roskapihtien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä lainataan kirjastokortilla.

Lisäksi pääkirjastolta on lainattavissa yksi talkoosetti, jossa on noin 10 kpl roskapihtejä ja huomioliivejä sekä muutamia roskapusseja. Myös talkoosetin lainaus tapahtuu kirjastokortilla, laina-aika on kaksi viikkoa.

Voit tarkistaa roskapihtien lainaustilanteen kirjaston sivulta.

Yksittäiset roskapihdit ja talkoosetti jäävät kirjastoihin lainattaviksi myös Miljoona roskapussia -kampanjan jälkeen.

Roskatalkoot

Roskatalkoita varten suositellaan olemaan etukäteen yhteydessä kaupungin kunnossapitoon ja sopimaan heidän kanssaan roskien poisviennistä.

Toimi näin:

  • Lähetä tiedot roskatalkoista sähköpostitse osoitteeseen kunnossapito(a)kuopio.fi ennen talkoita. Sisällytä sähköpostiin tiedot roskatalkoista, eli miltä alueelta keräys tapahtuu ja milloin sekä yhteyshenkilön tiedot. Kunnossapidon kanssa sovitaan, mihin roskat voi keräyksen jälkeen kasata.
  • Jätesäkkejä roskatalkoita varten voi noutaa kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta (valtuustotalo, Suokatu 42). Tarkista aukioloajat täältä.
  • Roskatalkoiden jälkeen lähetä vielä kunnossapidolle sähköpostia, että roskat ovat noudettavissa.

Löydät roskatalkoo-ohjeistuksen myös täältä: roskatalkoiden ohje (pdf)

Lisätietoja kampanjasta