Miljoona roskapussia -kampanja

Miljoona roskapussia -kampanjan logo

Kuopio on mukana YLEn järjestämässä valtakunnallisessa Miljoona roskapussia –kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanja starttaa torstaina 13.4.2023 ja kestää kesäkuun puoliväliin saakka. Kampanjassa mukana olevat kunnat, kaupungit, järjestöt ja yhteisöt kannustavat asukkaitaan tai jäseniään osallistumaan roskien keräämiseen. Lue lisää kampanjasta Ylen sivuilta.

Osallistu mukaan roskatalkoisiin

Talkoisiin voi osallistua kuka tahansa itsenäisesti tai yhdessä vaikkapa perheen tai kaveriporukan kanssa. Kerätyt roskapussit voi merkitä Ylen sivuilla olevaan laskuriin.

Yksittäinen roskien kerääjä voi lainata roskapihtejä pääkirjastosta tai lähikirjastoista, lainauksesta löytyy tietoja alempaa. Kampanjan aikana kerättyjä roskia pyydetään mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen, sillä esimerkiksi puistoissa olevat roska-astiat ovat melko pieniä ja täyttyvät nopeasti.

Varsinaisia roskatalkoita varten suositellaan aina hakemaan kaupungilta talkooavustusta, avustus sisältää mm. roskien poisviennin. Talkooavustuksen hakemisesta löytyy tietoja alempaa. Roskatalkoita varten voi lainata talkoosettejä pääkirjastolta tai valtuustotalolta, talkoosetissä on mukana roskapihtejä, huomioliivejä ja roskapusseja. Roskatalkoosettien lainaamisesta löytyy lisätietoja alempaa.

Tutustuthan etukäteen myös roskien keruuohjeeseen (turvallisuusohje, pdf).

Merkitse kerätyt roskapussit laskuriin

Kerätyt roskapussit voi merkitä reaaliaikaisesti Ylen sivuilla olevaan päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Laskuri on auki maanantaista 10.4. alkaen osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.

Laskurin väärinkäytösten estämiseksi on roskapussien kirjaaminen laitettu tunnistautumisen taakse. Roskien ilmoittajan on siis ensin luotava itselleen Yle Tunnus, jotta roskapussien määrän voi ilmoittaa laskuriin. Ohjeet Yle Tunnuksen luomiseen löytyvät täältä. Jos laskurin käytöstä on kysyttävää, lähetä viesti osoitteeseen miljoonaroskapussia@yle.fi.

Tästä pääset merkitsemään omat roskapussisi laskuriin
Ylen roskapussilaskuri This link will open to a new tab

Lainaa roskapihtejä kirjastoista

Yksittäisiä roskapihtejä on lainattavana pääkirjastolta sekä kaikista lähikirjastoista. Roskapihtien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä lainataan kirjastokortilla.

Lisäksi pääkirjastolta on lainattavissa yksi talkoosetti, jossa on 10 kpl roskapihtejä ja huomioliivejä sekä muutamia roskapusseja. Myös talkoosetin lainaus tapahtuu kirjastokortilla, laina-aika on kaksi viikkoa.

Voit tarkistaa roskapihtien lainaustilanteen kirjaston sivulta. Yksittäiset roskapihdit ja talkoosetti jäävät kirjastoihin lainattaviksi myös Miljoona roskapussia -kampanjan jälkeen.

Lainaa roskapihtejä valtuustotalolta

Valtuustotalolla on lainattavana kaksi roskatalkoosettiä. Molemmat talkoosetit sisältävät noin 10 kpl roskapihtejä sekä noin 24 kpl huomioliivejä sekä roskapusseja. Talkoosettien laina-aika on yksi viikko.

Talkoosettejä voi lainata valtuustotalolta koko Miljoona roskapussia -kampanjan ajan (13.4.-14.6.2023).

Talkoosetti lainataan ja palautetaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta/-palveluun (valtuustotalo, Suokatu 42). Asiakaspalvelu on avoinna pääsääntöisesti ma-pe klo 8-14, voit varmistaa kaupunkiympäristön asiakaspalvelun ajantasaiset aukioloajat täältä. Soita etukäteen asiakaspalveluun ja varmista, onko talkoosetti vapaana haluamanasi ajankohtana.

Lainauspaperi (pdf) täytetään samalla, kun tulet noutamaan talkoosetin. Sopimusta tehtäessä lainaajan on todistettava henkilöllisyytensä voimassa olevalla kuvallisella henkilöllisyystodistuksella tai ajokortilla.

Lainaukseen liittyvä tietosuojaseloste löytyy täältä ja lisätietoa henkilötietojen käsittelystä on täällä.

Kau­pun­kiym­pä­ris­tön asia­kas­pal­ve­lu

Val­tuus­to­ta­lo, Suokatu 42

PL 1097, 70111 Kuopio

This link will open to a new tab Avaa karttalinkki

Hae avustusta roskatalkoisiin

Roskatalkoita varten suositellaan aina hakemaan kaupungilta avustusta. Talkooavustusta voi hakea roskatalkoiden järjestämistä ja yleisten alueiden siistimistä varten. Avustus sisältää roska- ja jätesäkkejä roskien keruuta varten, roskien poisviennin sekä tarvittaessa roskalavan.

Avustusta voivat hakea muun muassa asukas- ja kaupunginosayhdistykset, kylätoimikunnat ja muut vastaavat yleishyödylliset järjestöt sekä useampien taloyhtiöiden muodostamat toimikunnat. Myös yksittäiset kuntalaiset voivat perustelluista syistä saada avustusta tapauskohtaisesti.

Toimi näin:

  • Tutustu ohjeistukseen avustuksen hakemiseksi roskatalkoisiin (pdf)
  • Lähetä tiedot talkoista sähköpostitse osoitteeseen kunnossapito(a)kuopio.fi mielellään vähintään kuukausi ennen talkoita. Sähköpostiin tulee sisällyttää suunnitelma roskatalkoista, eli miltä alueelta keräys tapahtuu, talkooaika, mitä kerätään (roskia, risuja) sekä talkoiden yhteyshenkilön tiedot.
  • Lisätietoja avustuksen hakemisesta voit kysellä Jari Savinaiselta