Miljoona roskapussia -kampanja

Miljoona roskapussia -kampanjan logo

Kuopio oli mukana YLEn järjestämässä valtakunnallisessa Miljoona roskapussia –kampanjassa. Kampanja alkoi 13.4. ja päättyi 14.6.2023. Kuopiossa kerättiin kahden kuukauden aikana yhteensä 4217 pussia roskia ja Kuopio sijoittui kilpailussa sijalle 8! Koko Suomessa kerättiin yli 210 000 pussillista roskia. Kampanjan tavoitteena oli innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanjassa mukana olleet yli 170 kuntaa ja kaupunkia sekä järjestöt ja yhteisöt kannustivat asukkaitaan tai jäseniään osallistumaan roskien keräämiseen. Lue lisää kampanjasta Ylen sivuilta.

Kampanja pähkinänkuoressa

Jokainen sai osallistua koko Suomen roskatalkoisiin. Kerätyt roskapussit merkittiin Ylen reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit oli kerätty. Roskapussin kokoa ei oltu määritelty. Laskuri oli auki kampanjan ajan osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.

Kampanja Kuopiossa

Kuopiossa järjestettiin kampanjan innoittamana useita tapahtumia. Kaupunki toteutti roskaretken Pölhön saaressa ja kaupungin asukastoimikunnat järjestivät lukuisia roskakävelyitä. Näiden lisäksi useat muut tahot, kuten esimerkiksi Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY) sekä Itä-Suomen yliopisto, järjestivät omia roskatalkoitaan. Kuopion kaupungin koululuokkia osallistui myös kampanjaan ja esimerkiksi Martti Ahtisaaren koululaiset keräsivät lähemmäs 100 pussillista roskia Saaristokadun varrelta. Yle haastatteli Kuopion kesätyöharjoittelijaa Hanna Möykkystä hänen havainnoistaan roskien keruuseen liittyen, pääset lukemaan YLEn uutisen tästä.

Kampanjan jälkeen

Kuopion kaupunki tukee roskien keruuta myös Miljoona roskapussia -kampanjan päättymisen jälkeen.

Yksittäinen roskien kerääjä voi edelleen lainata roskapihtejä pääkirjastosta tai lähikirjastoista, lainauksesta löytyy tietoja alempaa. Huom! valtuustotalolta roskapihtejä oli lainattavissa vain kampanjan ajan. Tutustuthan etukäteen myös roskien keruuohjeeseen (turvallisuusohje, pdf).

Kerätyt roskat

Kerättyjä roskia pyydetään mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen, sillä esimerkiksi puistoissa olevat roska-astiat ovat melko pieniä ja täyttyvät nopeasti.

Varsinaisia roskatalkoita varten suositellaan aina olemaan yhteydessä kaupungin kunnossapitoon roskien poisviennistä sopimiseksi, katso ohjeet alempaa.

Lainaa roskapihtejä kirjastoista

Yksittäisiä roskapihtejä on lainattavana pääkirjastolta sekä kaikista lähikirjastoista. Roskapihtien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä lainataan kirjastokortilla.

Lisäksi pääkirjastolta on lainattavissa yksi talkoosetti, jossa on 10 kpl roskapihtejä ja huomioliivejä sekä muutamia roskapusseja. Myös talkoosetin lainaus tapahtuu kirjastokortilla, laina-aika on kaksi viikkoa.

Voit tarkistaa roskapihtien lainaustilanteen kirjaston sivulta. Yksittäiset roskapihdit ja talkoosetti jäävät kirjastoihin lainattaviksi myös Miljoona roskapussia -kampanjan jälkeen.

Roskatalkoot

Roskatalkoita varten suositellaan olemaan yhteydessä kaupungin kunnossapitoon. Kunnossapidon kanssa voi sopia roska- ja jätesäkkien noutamisesta roskien keruuta varten sekä roskien poisviennistä.

Toimi näin:

  • Lähetä tiedot roskatalkoista sähköpostitse osoitteeseen kunnossapito(a)kuopio.fi ennen talkoita. Sisällytä sähköpostiin tiedot roskatalkoista, eli miltä alueelta keräys tapahtuu ja milloin sekä yhteyshenkilön tiedot. Kunnossapidon kanssa sovitaan, mihin roskat voi keräyksen jälkeen kasata. Heiltä saa myös tiedon siitä, mistä voi hakea roskapusseja ja -säkkejä talkoita varten.
  • Roskatalkoiden jälkeen lähetä vielä kunnossapidolle sähköpostia, että roskat ovat noudettavissa.

Löydät roskatalkoo-ohjeistuksen myös täältä: roskatalkoiden ohje (pdf)

Sivu päivitetty 21.2.2024.