Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksilive käynnistyy jälleen

sääksi pesällä Kallavedellä

Sääksilive Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueelta, Etelä-Kallavedellä sijaitsevalta pesältä alkaa jälleen. Kuopion kaupunki toteuttaa livekameran tänäkin vuonna yhteistyössä Pohjanmaan Merikotkat ry:n kanssa. Suoraa lähetystä pesältä voi seurata kaupungin verkkosivujen kautta syksyyn saakka.

Sääkset ovat jo palanneet Afrikasta Kallavedelle huhtikuussa. Piakkoin on odotettavissa muniminen. Viime vuonna naaras muni ensimmäisen munan toukokuun 2. päivä. Yleensä munia tulee kolme kappaletta kahden-kolmen päivän välein. Munien haudonta alkaa heti.

Lähetyksen aikana pääsee seuraamaan kalasääskien munien haudonnan lisäksi poikasten kuoriutumista, poikasten ruokintaa, lentoharjoituksia ja viimein myös lentoonlähtöä. Poikasten odotetaan kuoriutuvan arviolta kesäkuun 6.-12. päivän tienoilla. Lentoon poikaset lähtevät yleensä 7–8 viikon iässä eli heinä-elokuun vaihteessa. Lähetys päättyy syyskuussa, kunhan viimeinen kalasääski, yleensä koiras, on lähtenyt paluumuutolle.

Sääksilive kansallisen kaupunkipuiston alueelta aloitettiin viime vuonna toukokuun alussa, yhteistyössä Pohjanmaan Merikotkat ry:n kanssa. Idea Kuopion omasta sääksikamerasta sai alkunsa jo kaksi vuotta sitten, kun Pohjanmaan Merikotkat ry rakensi kaksi tekopesää sääkselle Kallavedelle.

“Viime vuonna lähetys sai suuren suosion, ja toivomme, että lähetyksestä on iloa kuopiolaisille myös tänä vuonna. Seurataan pesintää sääksiliven kautta ja kunnioitetaan muuten lintujen pesintärauhaa. ”

Kuopion kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen.

Pohjanmaan Merikotkat ry on hankkinut luvan pesäkameralle viranomaisilta ja nyt kuvaa voidaan taas seurata pesältä. Sääsuojattu mikrofonillinen kamera on asennettu pesälle huhtikuun alussa, jo hyvissä ajoin ennen sääksien saapumista. Sääkset eivät vierasta kameraa.

“Odotamme, että pesintä onnistuisi tällä pesällä myös tänä vuonna, sillä se on onnistunut kuutena edellisenä vuotenakin. Siksi juuri tämä pesä on sopiva lähetystä varten.”

Tapio Osala, Pohjanmaan Merikotkat ry:n puheenjohtaja.

    Lähetystä pääsee seuraamaan kaupungin verkkosivujen kautta.

    Pesän tapahtumia on mahdollista katsoa seurannasta takautuvasti 12 tunnin ajalta. Kameran kuva näkyy myös yöllä.