Sääksilive

Kuopion kaupunki toteuttaa yhteistyössä Pohjanmaan Merikotkat ry:n kanssa sääksiliven Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueelta. Sääksien pesimistä on päästy seuraamaan Etelä-Kallavedellä sijaitsevalta pesältä vuodesta 2022 alkaen. Lähetys on alkanut yleensä huhtikuun puolen välin tienoilla ja päättynyt syyskuussa.

Sääksilive kaudelta 2024 on päättynyt. Kauden aikana lähetystä katseltiin yhteensä 610 477 kertaa. Kiitämme kaikkia lähetystä seuranneita.

Livelähetyksen aikana pääsee seuraamaan muun muassa pesän laittoa ja kohentamista, munimista, joka tapahtuu piakkoin palaamisen jälkeen ja haudontaa, poikasten kuoriutumista ja paluumuutolle lähtöä. Yleensä munia tulee kolme kappaletta kahden-kolmen päivän välein.

Pesän tapahtumia on mahdollista seurata takautuvasti 12 tunnin ajalta. Kameran kuva näkyy myös yöllä.

Pesän tason yläpuolella on sääsuojattu mikrofonillinen kamera, jonka kuvanvälityksen virransyöttö perustuu aurinkosähköjärjestelmään. Kamera asennetaan kiipeämällä pesälle hyvissä ajoin keväällä ennen kalasääskien paluuta muutolta. Kalasääsket eivät vierasta pesälle ilmestynyttä kameraa.

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääkset saivat vuonna 2022 yleisöäänestyksen tuloksena nimiksi Hilima ja Onni.

#KuopionSääksiLive #KuopionKansallinenKaupunkipuisto

Ethän häiritse sääksen pesintää

Pyydämme ystävällisesti veneilijöitä huomioimaan pesinnän ja kiertämään pesän riittävän kaukaa. Liian läheltä kulkeva vene saa emot nousemaan pesältään, jolloin poikaset jäävät suojattomiksi ja petolintu voi käydä poikasten kimppuun. Pesän tarkkailu veneestä käsin tulisi tehdä vähintään 500 metrin päästä pesästä.

Pesinnän häiritseminen on laissa kielletty. Luonnonsuojelulain 39. pykälän mukaan on kiellettyä rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana.

Pesän tapahtumia

Sääksiliven tapahtumia vuosilta 2022-2023

Tutustu sääksilivemme vuosien 2022 ja 2023 päätapahtumiin. Voit lukea lisää myös artikkelistamme: Sääksiliven seuraajat rakastuivat Sisuun

Sääkset voivat hyvin Suomessa ja Pohjois-Savossa

Sääksi eli kalasääski on levittäytynyt lähes kaikkialle maapallolla. Se pesii koko Suomen alueella, siellä missä on sille sopivia pesäpaikkoja ja kalavesiä tarjolla. Aikaisemmin Pohjois-Savossakin suurin osa sääksistä pesi soilla, mutta nykyään tyypillisiä pesimäympäristöjä ovat vesistöjen rannat, luodot ja saaret.

Sääksi oli häviämässä Suomesta merikotkan tapaan 1970-luvulle tultaessa. Sääkselle aloitettiin tuolloin mittava pelastussuunnitelma ja perustettiin Sääksisäätiö pelastusohjelmaa koordinoimaan. Lintujen rengastajat alkoivat rakentaa tekopesiä kaikkialle Suomeen.

Pesivä parimäärä on nyt maassamme pitkälti toista tuhatta ja kanta on elinvoimainen. Pohjois-Savon sääksikanta voi hyvin ja on edelleen lievässä kasvussa. Kuopiossa kalasääski runsastui vasta 2000-luvulla. Kallavedellä kanta on kasvanut runsaassa kymmenessä vuodessa yksittäispareista noin 20 pariin.

Koirasta ja naarasta ei ole helppo erottaa toisistaan. Ruskea rintavyö on naaraalla voimakkaampi ja yhtenäisempi kuin koiraalla, jolla ei aina ole sitä ollenkaan. Naaras on myös suurempi, kuten petolinnuilla on tapana. Yksittäisen linnun määrittäminen sukupuolelleen on hankalaa.

Yhteystiedot

Heli Laurinen

yleiskaavapäällikkö

Heikki Soininen

kaupunginmetsänhoitaja

Lue lisää Kuopion kan­sal­li­ses­ta kau­pun­ki­puis­tos­ta