Sääksiliven seuraajat rakastuivat Sisuun

Kuvassa sääkset pesällä kesällä 2022. Kuva: Kuvakaappaus Pohjanmaan merikotkat ry:n lähetyksestä.

Kuopiossa on seurattu suosittua sääksiliveä nyt kahden vuoden ajan. Etelä-Kallavedellä sijaitsevan pesän tapahtumat ovat keränneet jo satojatuhansia katselukertoja, ja katsojat ovat intoutuneet jopa nimeämään pesällä pesivät kalasääsket. Tämän vuoden poikueen nuorin ja heiveröisin nimettiin Sisuksi, jonka vaiheita seurattiin tiiviisti.

Sääksilive on osa Kuopion kansallisen kaupunkipuiston toimintaa, jonka tavoite on toimia näyteikkunana Kallaveden saariston luontoon. Kaupungin toive on, että sääksiliven ansiosta ihmisten luontotietoisuus lisääntyisi ja luontoa osattaisiin arvostaa sekä suojella.

Sääksilive sai alkunsa, kun Kuopion kaupungin entinen metsänhoitaja Seppo Jauhiainen pyysi Pohjanmaan merikotkat ry:n puheenjohtajalta Tapio Osalalta apua kalasääskien tekopesien rakentamiseen Kallavedelle. Pesien rakentamista tuli seuraamaan myös Kuopion yleiskaavapäällikkö Heli Laurinen. Pesien rakentamisen lomassa kehkeytyi idea, että sääksien pesintää voisi seurata kameran välityksellä.

Pohjanmaan merikotkat ry:llä oli vastaavia toteutuksia ennestään muutamilla paikkakunnilla, ja Osala seuraa kameran välityksellä sääksien pesintää Kuopiossa sijaitsevan kotinsa lähistölläkin.

– Meillä oli tarvittava tekniikka ja varusteet olemassa. On tärkeää, että kalusto toimii hyvin, jotta pesällä ei tarvitse käydä pesinnän aikana. Pesän kuvaaminen vaatii hyvin monimutkaista laitteistoa – pitää olla reitittimiä, etäohjattavia releitä ja aurinkokennoja, jotta kameran saa sähköttömissä olosuhteissa toimimaan, Osala kertoo.

Etelä-Kallaveden sääksiliveä varten pystytetty kamera on jopa niin tarkka, että tämänvuotisen poikueen emon jalassa oleva metallirengas tunnistetietoineen pystyttiin lukemaan ja tunnistamaan lintu 5-vuotiaaksi ruotsalaiseksi sääkseksi. Se on sittemmin tullut pesimään Suomeen ja ottanut puolisokseen koiraan näiltä seuduilta. On harvinaista, että sääkset lähtevät niin kauas kotiseuduiltaan pesimään.

– Tekopesä, jolla Kuopion kaupungin sääksilive-kamera sijaitsee, on rakennettu jo useita vuosia sitten, mutta ensimmäinen pesintä sillä toteutui vasta vuonna 2017. Tämän vuoden poikueen 13-vuotias isä saattaa olla pesän ensimmäinen asukas, jonka alkuperäinen puoliso on menehtynyt, Kuopion kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen arvioi.

Taustalla sininen Kallavesi, kaksi kalasääskeä pesällä ja kolme pientä poikasta.
Hiliman ja Onnin kolme poikasta pesällä kesäkuussa 2023. Kuva: Kuvakaappaus Pohjanmaan merikotkat ry:n lähetyksestä.

Kanava on otettu hyvin vastaan

Sääksilive istuu hyvin Kuopion kansallisen kaupunkipuiston tämänvuotiseen lintuteemaan, sääksien lisäksi tekopesiä on rakennettu Kallavedelle muun muassa sorsalinnuille. Sääksilive saa jatkoa vielä ainakin neljän vuoden ajan, jonka verran Pohjanmaan merikotkat ry:n kanssa tehtyä sopimuskautta on jäljellä.

Soinisen mukaan sääksiliven yli 300 000 katselukertaa kertoo siitä, että kanava on otettu hyvin vastaan ja taltiointia pidetään tarpeellisena. Kanavan yhteydessä oleva keskustelupalsta on myös poikkeuksellinen – sellaista ei ole muissa lintujen elämää seuraavissa livelähetyksissä.

– Osa kanavan katsojista on hyvin aktiivisia. He kantavat huolta poikasista ja jännittävät, miten ne varttuvat. Haikeuttakin on ilmassa, kun sääkset syksyn tullen lähtevät muuttomatkalle Afrikkaan, Soininen kertoo.

Sääksiliven katsojat ovat nimenneet sääksipariskunnan savolaisittain Hilimaksi ja Onniksi ja niiden poikaset Siruksi, Siniksi ja Sisuksi. Muut poikaset kiusasivat viimeisenä syntynyttä Sisua eikä sen annettu syödä. Monet katsojista rakastuivat Sisuun, ja sen vahvistumisesta iloittiin.

– Kiusaamista saattaa tapahtua sääksenpoikasten keskuudessa, jos poikasilla on suuri ikäero. Normaalisti poikaset kuoriutuvat 1–2 päivän sisällä, mutta jos ikäero kasvaa, kiusaamisen mahdollisuus lisääntyy. Sisu oli kolme päivää nuorempi kuin keskimmäinen poikanen, Osala sanoo.

Livekameran ylläpitäjät osallistuvat myös itse keskusteluun ja oikaisevat vääriä käsityksiä, jos niitä ilmenee. Varsinainen tarkoitus livekameran ylläpidolle on kuitenkin tutkimustyö. Pesien kuvaaminen on luvanvaraista toimintaa ja taustalla tulee aina olla jokin tutkimus. Kuopion livekameralla tutkitaan saalisjakaumaa eli sitä, mitä kaloja sääkset pyytävät. Lisäksi tutkitaan sääksien liikkeitä lukemalla kamerakuvan avulla pesällä piipahtavien vierailijoiden renkaita.

Teksti: Minna Akiola

Lue lisää sääksilivestä ja Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta sivuiltamme.