Asumisoikeusasunnon järjestysnumeron hakeminen muuttuu syyskuussa

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron haku uudistuu syksyllä. Asumisoikeusasunnon järjestysnumeroa on pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haettava asunto sijaitsee. Syyskuun 2023 alusta alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA). Kunnista annetut vanhat järjestysnumerot toimivat ARAn järjestysnumeron rinnalla vielä vuoden 2023 loppuun asti.

Muutoksilla tavoitellaan tilannetta, jossa asumisoikeusasunnot kohdentuisivat aiempaa paremmin ja tasapuolisemmin niitä tarvitseville. Uudistuksen tavoitteena on myös yksinkertaistaa ja nopeuttaa myös hakuprosessia.

Uudistus muuttaa eniten asuntojen hakua järjestysnumeroiden avulla. Jatkossa hakijalla voi olla yksi numero kerrallaan voimassa ja samaa numeroa käytetään haluttuun asuntoon riippumatta sen sijainnista. ARAn antama järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta sen voimaantulopäivästä. ARAsta tulleen tiedon mukaan järjestysnumerot tulevat myös maksullisiksi ja arviolta maksu on noin 10 euroa.

Järjestysnumeroa käytetään asuntojen luovuttamisessa hakijoille niin, että pienimmän (eli vanhimman) järjestysnumeron omaava asunnon hakija saa asunnon, mikäli samaa asuntoa hakemassa on useita eri hakijoita. Vielä loppuvuoden aikana (syys-joulukuu 2023) kuntien antamat järjestysnumerot säilyvät etusijalla asuntoa haettaessa.

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan jatkossakin aina järjestysnumero, jolla haetaan asuntoa niitä tarjoavilta yhteisöiltä. Järjestysnumero tulee hankkia ennen asuntohakemuksen tekemistä, sillä numeroa kysytään hakemuksessa. Uutta järjestysnumeroa ei kuitenkaan tarvita, jos asumisoikeusasunnon asukas vaihtaa asuntoa toisen asukkaan kanssa tai muuttaa samassa kohteessa olevaan asuntoon.

Keskeiset muutokset asumisoikeusasuntojen hakuun liittyen

  • 30.8.2023 asti järjestysnumerot annetaan asunnon sijaintikunnasta.
    Kuopiossa järjestysnumeroa voi hakea sähköisesti e-lomakkeella tai asioimalla kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa valtuustotalolla (Suokatu 42) ja täyttämällä paperisen lomakkeen.
  • 1.9.2023 alkaen järjestysnumeron saa ARAsta.
  • 1.9.-31.12.2023 – kuntien ja ARAn järjestysnumerot ovat molemmat käytössä.
  • 1.1.2024 alkaen käytössä ovat vain ARAn myöntämät järjestysnumerot (yksi kerrallaan).
  • ARAn järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta.

Lue lisää uudesta asumisoikeuslaista ARAn sivuilta.

Lue lisää Kuopion asumisoikeusasunnoista sivultamme.

Lisätietoja:
Kuopion kaupunki
Tuula Puustinen, asuntosihteeri, 044 718 5053
Katri Hiltunen, kehittämispäällikkö, 044 718 5050

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)
asumisoikeus(at)ara.fi, 029 525 0990 (ti klo 9–11 ja ke 12-14)