Asumisoikeusasunnot

Järjestysnumeron haku siirtynyt 1.9.2023 ARA:lle

Asumisoikeusasuntojen järjestysnumero haetaan 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). Kaupungin aiemmin antamat järjestysnumerot ovat poistuneet käytöstä 1.1.2024.

Asumisoikeusasuntoa haetaan suoraan asumisoikeusyhteisöltä ARA:lta saadulla järjestysnumerolla. Huom! ARA:n järjestysnumero on maksullinen (1.1.2024 hinta 9,20 €) ja se on voimassa 2 vuotta. Järjestysnumero on valtakunnallinen eli sillä voi hakea asumisoikeusasuntoa mistä kunnasta tahansa. Yhdellä henkilöllä voi olla vain yksi järjestysnumero kerrallaan.

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto asunnon ostamiselle ja vuokraamiselle. Asumisoikeusasuntoon saa nimensä mukaisen asumisoikeuden, kun maksaa asumisoikeusmaksun sen hankkimisvaiheessa. Uuden asunnon asumisoikeusmaksu on yleensä 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta, kun taas vanhan asunnon kohdalla alkuperäistä hankintahintaa on tarkistettu elinkustannusindeksillä. Lisäksi asumisen aikana maksetaan kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta vuokran ja yhtiövastikkeen tapaan. Asunnosta luopuessa asumisoikeusmaksun saa takaisin indeksillä korjattuna.

Asumisoikeusasuntoon haetaan järjestysnumerolla, joka määrittää hakijat järjestykseen asunnon haussa. Pienin eli vanhin järjestysnumero oikeuttaa asunnon saannin, mikäli hakija täyttää muutoin asumisoikeuslain edellytykset (kts. alla).

Lisätietoja ja ohjeita asumisoikeusasumisesta löydät ARA:n nettisivuilta sekä erilliseltä ARA:n ohjesivustolta.

Asumisoikeusasuntojen hakeminen

a) Jos sinulla ei vielä ole ARA:n järjestysnumeroa, hae se ARA:n järjestysnumerorekisteristä. Kuntien aiemmin myöntämät järjestysnumerot eivät ole enää voimassa.

b) Jos sinulla on ARA:n järjestysnumero, tee asuntohakemus asumisoikeusasuntoja omistavalle asumisoikeusyhteisölle. Luettelo Kuopion kaupungin asumisoikeusasunnoista ja ne omistavista asumisoikeusyhteisöistä löytyy sivun alareunasta.

Asukasvalinnat asumisoikeusasuntoihin tekee asunnot omistava asumisoikeusyhteisö. Jos samaan asuntoon on useita hakuedellytykset (kts. alta) täyttäviä hakijoita, saa asumisoikeuden hakija, jolla on pienin järjestysnumero.

Asumisoikeusasuntojen hakuedellytykset

  1. Hakijan on oltava hakemusta jätettäessä 18 vuotta täyttänyt.
  2. Alle 55-vuotias hakija ei saa omistaa paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa. Varallisuutta ei saa olla niin paljon, että voi hankkia sellaisen. Velkaisesta omistusasunnosta on mahdollista muuttaa asumisoikeusasuntoon.
  3. Omaisuusselvitys tehdään siinä vaiheessa, kun asumisoikeus tarjotaan ostettavaksi.

Luettelo Kuopion asumisoikeusasunnoista

Kuopion kaupunki

Asuminen ja palveluverkosto

Riina Mustonen

kaupunkisuunnittelija

Katri Hiltunen

kehittämispäällikkö