Ikäihmisten asunnot

Kuopiossa on runsaasti ikäihmisille erikseen suunniteltuja ja tarkoitettuja asuntoja. Asunnoista valtaosa on vuokra-asuntoja, mutta myös 55+ vuotiaille erikseen rakennettuja asumisoikeusasuntoja on tarjolla. Ikäihmisille soveltuvista asunnoista suuri osa on ns. ARA-asuntoja eli valtion arava- ja korkotuella ja/tai investointiavustuksella rakennettuja asuntoja. ARA-vuokra-asuntoa voi hakea asukas, joka täyttää arava- ja korkotukilain mukaiset ehdot. Asumisoikeusasunnoissa asunnot jaetaan taas asumisoikeuslain mukaisesti, jolloin asukkaan järjestysnumero määrittää saajan yksittäisen asunnon hakutilanteessa.

Kuopion Vanhustenkotiyhdistys ry tarjoaa laadukkaita vuokra- ja asumisoikeusasuntoja senioreille palveluiden läheisyydessä. Yhdistyksen talot on suunniteltu ikäihmisten tarpeet huomioiden ja niissä on helppo liikkua erilaisin apuvälinein. Osa asunnoista sijoittuu toimintakeskusten (Keskusta, Pyörö, Mäntylä, Alava) yhteyteen. Yhteensä yhdistyksellä on noin 500 vuokra-asuntoa, joiden lisäksi on myös yksi asumisoikeustalo Puijonlaaksossa.

Vanhusten ja lasten tukisäätiöllä on myös kaksi ikäihmisille suunnattua vuokrataloa Kuopiossa. Toinen taloista sijaitsee Puijonlaaksossa ja toinen Männistössä.

Palvelutalo Lepola tarjoaa yhteisöllistä vuokra-asumista palveluineen asukkaille Puijonlaakson vehreässä ympäristössä ja hyvin lähellä Kuopion keskustaa. Saman tyyppinen ja monipuolisia palveluja vuokra-asumisen rinnalla tarjoava kohde on Nonna Kallavesi, joka taas sijaitsee Maljalahdessa Kallaveden äärellä. Nonna Kallavesi on valmistunut Kuopioon keväällä-kesällä 2023.

TA-yhtymä tarjoaa Kuopiossa vuokra- ja asumisoikeusasuntoja ikäihmisille (senioriasunnot 55+ vuotiaille). TA yhtymällä on vuokra-asuintalo Männistössä ja asumisoikeustalot Männistössä ja Pyörössä.

Lumo Kodeilla on myös kaksi Lumo-seniorikohdetta Kuopion keskustassa. Näissä taloissa asunnot ovat vapaarahoitteisia eli mitään tulo- ja varallisuusrajoituksia ei ole näiden asuntojen vuokraamiseksi.

Kuopion maaseutukeskuksissa on paljon (noin 300 asuntoa) ikäihmisille suunnattuja vuokra-asuntoja. Kaikissa Kuopion maaseutukeskuksissa (Vehmersalmi, Karttula, Riistavesi, Nilsiä, Juankoski ja Maaninka) on yksityisiä tai yhdistysten asuntoja vuokrattavissa ikäihmisten asumiseen.

Kuopion asuminen ja palveluverkosto -yksikkö antaa lisää tietoa Kuopion ikäihmisille suunnatuista asunnoista.

Riina Mustonen

kaupunkisuunnittelija

Katri Hiltunen

kehittämispäällikkö