Opiskelija-asunnot ja nuorisoasunnot

Kuopiossa on kaksi opiskelijoille suunnattua vuokrataloyhtiötä Kuopas Oy ja Tekman Tuki ry. Yhteensä näillä yhtiöillä on noin 2 000 vuokra-asuntoa ja noin 3 000 asuntopaikkaa.

Kuopas Oy on Kuopion kaupungin omistama vuokrataloyhtiö, jonka asunnot on suunnattu kaikille kaupungissa opiskeleville. Kuopaksella on noin 3 000 opiskelija-asumisen paikkaa solu- ja asuinhuoneistoissa. Solussa useampi opiskelija asuu yhdessä ja asuminen on edullisempaa. Kuopakselle on valmistunut useita uusia asuintaloja viime vuosina ja mm. yksiöiden määrä on lisääntynyt merkittävästi. Kuopaksella on yhteensä 29 asuntokohdetta, joissa on solujen ja yksiöiden lisäksi tarjolla on myös kalustettuja asuntoja sekä isompia asuntoja perheille ja pariskunnille.

Tekman Tuki ry on perustettu 1960-luvun alussa tukemaan Savonia-ammattikorkeakoulun tekniikan opiskelijoiden asumista Kuopiossa. Yhdistyksen asuntoja on Puijonlaaksossa ja Saarijärvellä. Tekman Tuki ry:llä on yhteensä noin 300 asuntoa kolmessa eri kohteessa.

Nuoret ovat tasavertaisia hakijoita Kuopion vuokra-asuntoihin, mutta niiden ohessa nuoret voivat hakea myös heille suunnattuihin nuorisoasuntoihin. Nuorisoasuntoliitto NAL ry tarjoaa vuokra-asuntoja ei-opiskeleville nuorille ja helpottamaan nuorten itsenäistymistä ja asumisen alkuvaiheita. Kuopiossa NAL:lla on viisi nuorille tarkoitettua vuokrataloa.