Vuokra-asunnot

Kuopiossa on runsaasti vuokra-asuntoja tarjolla eri puolilla kaupunkia. Viime vuosina uusia vuokra-asuntoja on rakennettu paljon lisää. Tällä hetkellä Kuopiossa on noin 27 000 vuokra-asuntoa yhteensä. Näistä arava- ja korkotuettuja vuokra-asuntoja (ARA-asunnot) on noin 9 000 asuntoa ja vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on noin 18 000 asuntoa.

Arava- ja korkotukivuokra-asunnoissa on keskimäärin edullisempi vuokrataso, koska ne on rakennettu valtion tuella. Näihin asuntoihin on määritetty tulo- ja varallisuusrajat, joiden perusteella asukkaat valitaan kohteisiin. Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa keskimäärin neliövuokra on noin kaksi euroa ARA-asuntoja korkeampi.

Kuopiossa on useita ARA-vuokra-asuntoja omistavia yhtiöitä. Suurin näistä on kaupungin omistama Niiralan Kulma Oy, jolla on noin 6 000 asuntoa eri puolilla kaupunkia. Muita valtion tuettuja vuokra-asuntoja välittäviä yhtiöitä ovat mm: M2 Kodit sekä A-Kruunu Oy.

Niiralan Kulma Oy:llä on runsaasti ARA-vuokra-asuntoja sekä myös vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Niiralan Kulman asunnot sijaitsevat pääosin Kuopion kaupunkialueella, mutta asuntoja on myös lähialueilla ja maakuntakeskuksissa Riistavedellä, Vehmersalmella, Kurkimäessä, Hirvilahdessa, Karttulassa, Maaningalla, Nilsiässä ja Juankoskella. Vuokra-asuntoja haetaan sähköisellä hakemuksella Niiralan Kulman internetsivujen kautta. Myös paperihakemuksella on mahdollista hakea asuntoa. Paperihakemuksia saa internetsivuilta tulostamalla tai Niiralan Kulman toimistolta osoitteesta Hatsalankatu 37, Kuopio.

Vuoden 2022 alusta alkaen Kiinteistö-KYS fuusioitui osaksi Niiralan Kulmaa. Kiinteistö-KYSin asunnot ja asukkaat siirtyivät Niiralan Kulmalle ja toiminta jatkuu yhtenä yhtiönä. Entisiin Kiinteistö-KYS:n asuntoihin haetaan Niiralan Kulman hakupalvelun kautta.

Kuopiossa on myös paljon (yksityisiä ja ARA-kohteita) pienempiä vuokranantajia ja vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja välittäviä tahoja. Muu vuokratarjonta on nähtävillä erilaisissa hakusivustoilla, kuten Oikotie, Vuokraovi ja Etuovi.

Kuopion kaupunki, Asuminen ja palveluverkosto

Kuopion kaupungin Asuminen ja palveluverkosto -yksikkö ei välitä vuokra-asuntoja. Niitä etsivien ja hakevien toivotaan ottavan yhteyttä suoraan vuokranantajiin.

Riina Mustonen

kaupunkisuunnittelija

Katri Hiltunen

kehittämispäällikkö