Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17. syyskuuta – Kuopion kouluissa tartutaan hävikkihaasteeseen

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään ensi viikolla 11.–17. syyskuuta. Kuopion kaupunki on mukana teemaviikolla ja järjestää yhteistyössä Jätekukon ja Servican kanssa ohjelmaa Hävikkiviikolle. Tämän vuoden teemana Kuopiossa on kannustaa koululaisia syömään useammin kouluruokaa ja valmistetun ruuan tarkka hyödyntäminen tunnuslauseella: SYÖMÄÄN! Ruoka on jo valmista. Hävikkihaasteeseen tarttumisen välineeksi on tuotettu sisältöjä kouluihin hävikkioppitunteja varten ja lisäksi järjestetään keskustelutilaisuus hyvien käytäntöjen jakamiseksi.

Ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on YK:n kestävän kehityksen tavoite ja Kuopiossa resurssiviisausohjelmaan kirjattu tavoite.

Jätekukko haastaa toimialueensa alakoulut osallistumaan viikon viettoon ottamalla osaa SYÖMÄÄN! Ruoka on jo valmista! -hävikkirataan, joka koostuu neljästä eri aihealueesta, joissa käsitellään ruokaa ja ruokahävikkiä useista eri näkökulmista.

Yläkouluissa kannustetaan ideoimaan hävikin vähentämistä yhdessä oppilaiden kanssa oppitunneilla sekä kilpailun avulla. Hävikkiviikon oppitunnin tavoitteena on kouluruokailua ja ruokailun kasvisosuuden lisäämistä koskeva asennekasvatus ja nuorten ratkaisuideat hävikkiongelmaan.

Koulujen ruokapalveluista vastaaville ja kouluissa toimiville henkilöille järjestetään torstaina 14. syyskuuta kello 13 SYÖMÄÄN! Ruoka on jo valmista -keskustelutilaisuus. Tilaisuudessa ratkotaan koulujen hävikkiruokaongelmaa ja jaetaan koulujen ruokahävikin ehkäisyn ja hävikkiruuan jatkokäytön hyviä käytäntöjä. Tilaisuuden aikana kerrotaan hävikin jatkokäytön mahdollisuuksista ja kuullaan hävikkiruoan myynnin konkareiden kokemuksista. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon eli SISU-hankkeen kanssa.

Kuopiolaiset voivat osallistua hävikkihaasteen ratkaisemiseen syömällä kouluruokailun hävikkilounaita. Servica tarjoilee kouluruokailusta tähteeksi jäänyttä ruokaa linjastoilta tällä hetkellä kuudessa Kuopion koulussa. Lisäksi muutamalla koululla hävikkiruokaa on mahdollista ostaa rasioissa mukaan. Ilmastoviisasta ruokaa lapsille ja nuorille -hanke kannustaa kouluja hävikkilounaskäytäntöön.

Lue lisää Servican hävikkilounastarjoiluista.

Lisätietoja:
Meri Elonheimo, projektikoordinaattori, Ilmastoviisasta ruokaa lapsille ja nuorille -hanke, Kuopion kaupunki
044 718 5915, meri.elonheimo(at)kuopio.fi