Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksilive on päättynyt

Sääksen pesä, taustalla järvimaisema Kallavedeltä, pesän molemmilla reunoilla puun oksia.

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksiliven lähetys Kallavedellä sijaitsevalta pesältä on päättynyt tältä kaudelta. Kameran lähetys päättyi keskiviikkona 27. syyskuuta. Livelähetystä katseltiin yhteensä huhti-syyskuun välisenä aikana 331 590 kertaa. Lähetys toteutettiin yhteistyössä Pohjanmaan Merikotkat ry:n kanssa.

Sääksien paluumuutto eteläiseen Afrikkaan alkoi syyskuun alussa. Koiras lähti ensimmäisenä, vaikka yleensä ensimmäisenä lähtee naaras. Onni ja keskimmäinen poikanen lähtivät 6. syyskuuta, Hilima 14. syyskuuta, esikoinen 16. syyskuuta ja kuopus vasta 19. syyskuuta.

Poikaset tulevat viettämään ensi kesän ja seuraavan talven Afrikassa ja palaavat Suomeen vasta 2025 keväällä, jos selviävät vaativasta muutosta. Hengissä selvinneet poikaset tulevat yrittämään pesintää 50-100 kilometrin päässä Kallavedeltä 4–5 vuoden päästä, mikäli pesäpuun ja kumppanin löytävät.

Emot ovat pesäpaikkauskollisia ja palaavat samalle pesälle ensi huhtikuussa. Aikuisista sääksistä noin 10 prosenttia jää vuosittain saapumatta. Jos vain toinen emo palaa, yrittää se saada itselleen ensi keväänä uuden kumppanin.

Erikoista oli se, että naaras on kuoriutunut vuonna 2018 Ruotsissa Selkämeren rannikolla eli se pesi Kallavedellä ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna.

Ensi vuonna jatkamme jälleen tämän saman pesän seurantaa huhtikuun puolen välin tienoilla.

Kiitämme kaikkia lähetystä seuranneita.