Kouluterveyskysely 2023: Lähes kaikki kuopiolaiset lapset ja nuoret harrastavat viikoittain

Lähes jokaisella kuopiolaisella lapsella ja nuorella on jokin harrastus. Näin kertoo tuore Kouluterveyskysely 2023. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamalla kyselyllä selvitetään lasten ja nuorten hyvinvointiin, terveyteen, koulunkäyntiin ja opiskeluun, osallisuuteen ja palvelujen tarpeeseen liittyviä asioita.  

Kyselyyn vastaavat perusopetuksen alakoulun 4. ja 5. ja yläkoulun 8. ja 9. vuosiluokan oppilaat sekä 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista. Tietoja on kerätty jo useiden vuosien ajan ja viimeisin tiedonkeruu on toteutettu vuonna 2023.  

Kuopiolaiset nuoret nukkuvat pidempiä yöunia kuin aiemmin 

Tuore Kouluterveyskysely paljastaa useita edullisia muutoksia kuopiolaisten nuorten elintavoissa. Aiempaa useampi yläkoululainen kertoo nukkuvansa arkena yli 8 tuntia. Yläkoululaiset myös liikkuvat vapaa-ajalla hieman aiempaa enemmän, joskin valtaosalla nuorista liikkumisen määrä ei kuitenkaan yllä suosituksen tasolle. Edullista muutosta on nähtävillä myös hampaiden omahoidossa. Ala- ja yläkoululaiset harjaavat hampaitaan aiempaa ahkerammin suosituksen mukaan eli kaksi kertaa päivässä.  

Huolia nousee esiin lasten ja nuorten ruokailutottumusten osalta. Ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista noin puolet ei syö aamupalaa jokaisena kouluaamuna ja yläkoululaisista lähes puolet jättää koululounaan väliin vähintään yhtenä päivänä viikossa.  

70 % yläkoululaisista kertoo olevansa raittiita 

Yhä useampi yläkoululainen ja toisen asteen opiskelija ilmoittaa olevansa raitis. Myös muutoin päihteiden käyttö ja käyttökokeilut ovat Kuopiossa vähentyneet. Päihteiden käytön ja käyttökokeilujen osalta edullista muutossuuntaa nähtiin jo edellisessä vuoden 2021 selvityksessä ja hyvä suunta näyttää jatkuneen.  

Epäedullisena muutoksena nähdään kuitenkin sähkösavukkeiden käytön lisääntyminen yläkoululaisilla ja lukiolaisilla sekä nuuskaamisen lisääntyminen ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoilla.  

Kiusaaminen alakoulussa on lisääntynyt 

Lähes joka kymmenes kuopiolainen alakoululainen kertoo viikoittaisesta kiusaamisesta. Kiusaamisen kokeminen alakouluissa on lisääntynyt vuodesta 2021 vuoteen 2023. Alakoululaiset kertovat kyselyssä myös aiempaa useammin kokevansa henkistä tai fyysistä väkivaltaa vanhemman tai muiden huolta pitävien aikuisten taholta. Alakoululaisista 15 % kertoo kokeneensa fyysistä väkivaltaa ja neljännes henkistä väkivaltaa vanhemman tai muiden huolta pitävien aikuisten taholta.  

Lisätiedot: 

Tutustu Kouluterveyskyselyyn ja Kuopion tuloksiin tarkemmin: Kouluterveyskysely – THL ja Kouluterveyskysely – Kuopio.