Juho Rissasen syntymän 150-vuotisjuhla näkyy ja kuuluu Kuopiossa myös kouluissa ja päiväkodeissa

Juho Rissanen ateljeessaan / Museovirasto
Juho Rissanen ateljeessaan. Museovirasto / Historian kuvakokoelma

Juho Rissanen arveli elävänsä 150-vuotiaaksi ja oikeassa hän olikin. Tänä vuonna Juho Rissanen elää ja on voimakkaasti läsnä Kuopiossa ja kuopiolaisten elämässä. Kuopion taidemuseon ja korttelimuseon näyttelyiden sekä kaupunginteatterin Maalari -näytelmän lisäksi Juho Rissasen taide ja elämä näkyy myös kouluissa taidekasvattaja Tiina Kekäläisen ansiosta. Hän on kirjoittanut Rissasesta kaksi kirjaa. Vuonna 2016 pedagogisen kirjan Taiteilijan matkassa lapsille ja lasten kanssa työskenteleville ja vuonna 2017 Rissasen elämän tarinan Juho Rissanen, sisulla ja sitkeydellä varttuneemmille taiteen ystäville. Siitä lähtien hän haaveili siitä, että ansiotta vähälle huomiolle jäänyt taiteilija pääsisi esille ja tulisi tunnetuksi kuopiolaisille lapsille ja aikuisille.

Juhlavuosi innosti Kekäläisen tarttumaan toimeen ja alkuvuodesta 2020 hän ehdotti teatterin johtaja Tommi Auviselle Rissasta näytelmän aiheeksi juhlavuonna 2023. Auvinen innostui ja siitä lähti juhlavuoden mittavan kulttuuritarjonnan suunnittelu. Teatterissa saa lokakuussa ensi-iltansa kantaesitys Maalari – Juho Rissanen, taidemuseossa avautui mittava näyttely Juho Rissanen – kuvauksen vilkkaus ja korttelimuseo esittelee Rissasen elämää näyttelyssään Juho Rissanen meillä ja maailmalla. Taidetyöpajoja ja Taiteilijan matkassa -kirjan kuvitusnäyttely oli syyskuun ajan kaupungin kirjastossa.

Pedagogina Kekäläinen halusi tuoda juhlavuoden lähelle kuopiolaisia koululaisia. Hän on tuottanut taidekasvatuskokonaisuuden, jossa on mukana yli tuhat koululaista esikoululaisista 9.-luokkalaisiin. Juhlavuonna toteutuu 54 taidetyöpajaa, joista noin puolet pidetään kirjastossa, taidemuseossa, korttelimuseossa ja teatterissa. Loput työpajat jalkautuvat Kuopion ympäristöalueiden kouluihin ja päiväkoteihin kuten esim. Nilsiään, Muuruvedelle, Vehmasmäkeen ja Hiltulanlahteen.

Työpajoissa tutustutaan kuvataiteen, musiikin, sanataiteen ja draaman avulla Rissaseen ja hänen teoksiinsa. Niiden avulla perehdytään kuvataiteeseen laajemminkin ja opetellaan havainnoimaan taideteoksia moniaistisesti ja itse aktiivisesti toimien. Kokonaisuuteen kuuluu myös opettajien koulutus ja Rissaseen liittyvät opetusmateriaalipaketit eri luokka-asteille.

Hankkeeseen suunniteltujen työpajojen ja Taiteilijan matkassa -kirjan pohjalta on valmisteilla päiväkodeille ja kouluille suunnatut lainattavat taidesalkut, joissa Juho Rissasen teosten ja Anna Vepsän akvarellien avulla tutustutaan Rissaseen ja kuvataiteisiin yleisemminkin eri taiteenalojen ilmaisukeinoja hyödyntäen. Taidemuseolta lainattavat materiaalit valmistuvat keväällä 2024.

Hankkeen tavoitteena on tehdä taiteilija Juho Rissasta tunnetuksi kotikaupungissaan ja tukea kulttuurilaitosten hienoa juhlavuoden tarjontaa pedagogisesta näkökulmasta.

Mittavan hankkeen rahoitus koostuu SKR:n Pohjois-Savon rahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen Kekäläiselle myöntämistä apurahoista sekä Kuopion yleisten kulttuuripalvelujen ja kunkin kulttuurilaitoksen panostuksesta. Hanke työllistää Sanataidekoulu Aapelin kautta Kuopion alueen freelance-taiteilijoita ja -taidekasvattajia. Teatteri tarjoaa työpajoihin osallistuville 7.–9.-luokkalaisille maksuttoman koululaisnäytöksen Maalari-esityksestä.