Kaupunginhallituksen päätöstiedote 30.10.2023

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui jälleen 30.10.2023. Kokouksessa päätettiin seuraavat asiat:

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu 2023

Osavuosikatsaukseen sisältyy talouden seuranta 30.9. tilanteesta, palvelualueiden ja taseyksiköiden tilinpäätösennuste, mittaritiedot, investointiraportti sekä johdon katsaukset. Keskeisten konserniyhteisöjen osuudessa on selvitetty niiden toteumatilannetta sekä ennustetta koko vuodelle.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee vuoden 2023 kolmannen osavuosikatsauksen tiedoksi ja toimittaa sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2024–2027

Kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle on esitelty talousarvion sisältöä infotilaisuudessa 9.10.

Vakiintuneen käytännön mukaan kaupunginhallitus käy kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen läpi ns. ensimmäisessä lukemisessa ja keskustelee talousarvioehdotuksesta. Samalla talousarvion valmistelijoille on mahdollista esittää kysymyksiä ja lisäselvityspyyntöjä. Talousarvioehdotuksen toinen käsittely, jossa kaupunginhallitus päättää esityksestään kaupunginvaltuustolle, on nyt maanantaina 30.10.2023.

Kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024–2027 taloussuunnitelman.

1) Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024–2027 taloussuunnitelman siihen liittyvine tavoitteineen, yleis- ja erityisperusteluineen sekä sitovuus- ja toimintaohjeineen.

2) Talousarviossa annetaan valtuutus jatkaa jo aloitetut, mutta tilinpäätöksessä 2023 keskeneräisiksi todettavat investointihankkeet vuodelle 2024 varatun kohdekohtaisen määrärahan puitteissa tai sisältyen nk. hankkeiden päättämiseen varattuun määrärahaan.

3) Kaupunginvaltuusto antaa kaupunginhallitukselle valtuuden käynnistää uusien yritystilojen ja -alueiden rakentamis- ja ostohankkeita sekä kaupungin kehityksen kannalta olennaisia investointeina käsiteltäviä kumppanuus- ja kehityshankkeita kokonaiskustannusarvioltaan enintään 5 milj. euron rajaan saakka. Mahdolliset hankkeet tuodaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi talousarviomuutoksina.

4) Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen ottamaan uutta pitkäaikaista lainaa talousarvion rahoitusosan sitovien erien osoittamissa rajoissa. Lisäksi valtuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen ylittämään lainojen nettomuutoksen sillä määrällä, millä edellä kohdassa 3 tarkoitettuja toimenpiteitä toteutetaan käynnistämisvaltuuden puitteissa talousarviovuoden aikana.

5) Kaupunginvaltuusto oikeuttaa talousjohtajan nostamaan tilapäisluottoa enintään 50 milj. euroa maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Talous- ja omistajaohjaus oikeutetaan korjaamaan kirjoitusvirheet ja tekemään tekstiin teknisluontoisia korjauksia.

Kaupunginhallitus hyväksyi esitykset päätettyjen muutosesitysten mukaisesti. Muutosesitykset pöytäkirjan mukaisesti.

Ks. erillinen tiedote Kaupunginhallituksen kokouksessa 30.10.2023 käsitellyt talousarvioesityksen 2024 muutosehdotukset

Talouden tasapainotusohjelman 2024–2027 valmistelun käynnistäminen

Kuopion kaupungin nykyinen menojen kasvuvauhti sekä raskas investointitaso ylittävät odotettavissa olevan verotulojen ja valtionosuuksien vuosittaisen kehityksen. Tämän arvioidaan johtavan tulevien vuosien aikana kaupungin velkamäärän nousuun noin 1,1 miljardiin euroon. Tämä tarkoittaisi lainamäärän kasvua yli kaksinkertaiseksi nykytasosta ja jatkuvaa alijäämäisyyttä kaupungin taloudessa. Kaupungin talouden tilannekuva on haasteellinen ja edellyttää sopeutustoimia sekä toiminnan tehostamista. Taloutta tasapainottavien toimenpiteiden tavoitteena on turvata kaupungin talouden vakaa kehitys, jotta kaupunki voi jatkossakin taata asukkaille laadukkaat palvelut ja lisätä kaupungin elinvoimaisuutta.

Talouden vahvistamiseksi ja talouden tasapainon palauttamiseksi vuosille 2024–2027 laaditaan toimenpideohjelma, jonka tavoitteena on talouden tasapaino vuonna 2027. Ohjelman valmistelussa huomioidaan kaikki talouden sopeuttamistoimet, jotka ovat linjassa strategian tavoitteiden ja toimenpiteiden kanssa. Tasapainottamisohjelma sisältää toimenpiteet toiminnan tehostamiseksi, menojen tason alentamiseksi ja tulojen kasvattamiseksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää käynnistää talouden tasapainotusohjelman 2024–2027 valmistelun.

Lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että se nimeää talouden tasapainotusohjelman 2024–2027 ohjausryhmäksi kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Hallintosäännön uudistaminen

Kuopion kaupungin hallintosääntö on hyväksytty 22.5.2017 valtuustossa, jonka jälkeen hallintosääntöön on tehty useita tarkistuksia ja muutoksia, viimeisin 20.2.2023.

Hallintosääntö on tarkoitus päivittää kokonaisuudessaan edellä mainitut muutokset ja esiin tulleet uudet muutostarpeet huomioiden. Samalla hallintosäännön luettavuutta on tarkoitus parantaa esitystapaa tiivistämällä ja poistamalla tarpeettomia tekstejä. Uudistuksessa on huomioitu myös Kuntaliiton hallintosääntömalli, joka on julkaistu huhtikuussa 2023.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan hallintosäännön tulemaan voimaan 1.12.2023.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Yhteistyösopimus 2024–2026 / Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö rs

Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle yhteistyösopimuksen hyväksymistä Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön kanssa vuosille 2024–2026 (optiovuodet 2027–2028). Tuen suuruus on 60.000 euroa vuosittain.

Säätiön tarkoituksena on kansallisen ortodoksisen kirkon aineellisen, aineettoman ja digitaalisen kulttuuriperinnön tallentaminen, säilyttäminen, hoitaminen ja esilläpito. Säätiö ylläpitää Suomen ortodoksista kirkkomuseo RIISAa ja harjoittaa säätiön tarkoitukseen liittyvää tutkimusta, opetusta ja tiedonvälitystä sekä näyttely- ja julkaisutoimintaa. Säätiö antaa asiantuntija-apua toimialaansa liittyvissä kysymyksissä julkishallinnon, museoalan, yliopistosektorin ja ortodoksisen kirkon organisaatioiden sekä yksityishenkilöiden tarpeisiin.

RIISA on maakunnallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä ortodoksiseen kulttuuriperintöön erikoistunut museo ja kulttuurikohde.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan esityksen ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Von Wrightin vuokrapäiväkodin hankeselvitys: Varhaiskasvatuspalvelut

Kasvun ja oppimisen palvelualue on laatinut tarveselvityksen eteläisen maaseutualueen (Länsiranta – Hiltulanlahti) varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tarpeista. Tavoitteena on ollut löytää kokonaisratkaisu, jolla alueen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilatarpeet saadaan ratkaistua pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti. Hanketyöryhmä päätti vertailun jälkeen esittää valittavaksi von Wrightin tilapäisen vuokralisärakennuksen, mikä täyttää olemassa olevat ja lähitulevaisuuden tilatarpeet kustannustehokkaimmin.

Von Wrightin vuokrapäiväkodin tavoitekäyttöönotto on tammikuussa 2025. Hankeaikataulu on mahdollista saavuttaa markkinoilla olevia modulipäiväkotiratkaisuja hyödyntämällä.

Kasvun ja oppimisen lautakunta on hyväksynyt hankeselvityksen ja esittää sitä nyt edelleen hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy kasvun ja oppimisen lautakunnan esityksen.

Asia jätettiin pöydälle.

Vastaus kuntalaisaloitteeseen Vehmersalmen nuorisotilan Majakan uudelleen käyttöönotosta

Vehmersalmen Pitäjäraati sekä Kaupunginosayhdistys Vehmersalmi ry ovat jättäneet kuntalaisaloitteen, jossa toivotaan kaupungin uudelleen harkitsevan Vehmersalmen Majakan ottamista käyttöön. Tila on aiemmin toiminut nuorisotilana sekä yhdistysten kokoontumispaikkana ja liikuntasalina.

Vuonna 2022 valmistuneen tarveselvityksen ja hankesuunnittelun sekä kasvun ja oppimisen lautakunnan ja kaupunginhallituksen päätösten perusteella Vehmersalmen Majakka poistettiin sekä nuorisopalvelujen että yleisestä käytöstä. Tässä yhteydessä Majakan toiminta siirrettiin Vehmersalmen koulukeskukseen ja kaupungin Tilapalvelut toteutti niissä muutoksia yhteistyössä käyttäjien kanssa. Sen jälkeen nuorisotoimintaa on toteutettu kyseisissä tiloissa. Koulun yhteydessä oleva tila on osoittautunut nuorisopalvelujen käyttöön toimivaksi. Koulun liikuntasalin tämänhetkinen käyttöaste mahdollistaa vielä käytön lisäämisen erityisesti viikonloppuihin.

Majakan tilan korjaustarpeet, korkeat ylläpitokustannukset sekä vanha talotekniikka aiheuttavat kaupungille esteen ottaa tila uudelleen käyttöön tässä taloudellisessa tilanteessa. Lisäksi on vaikea taata rakennuksen terveysturvallisuutta todettujen sisäilmahaasteiden vuoksi. Vuosi sitten tehtyä tilaratkaisua ei ole syytä muuttaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy kasvun ja oppimisen lautakunnan esityksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Työ- ja elinkeinoministeriön kysely kaupunkien teemasopimuksista

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistämässä osana kaupunkipolitiikan kokonaisuutta teemasopimusten valmistelun. Valmistelu käynnistyy kyselyllä, jossa tiedustellaan kaupunkien valmiutta teemasopimukseen.

Kysely on toimitettu 23 suurimmalle kaupungille ja maakuntien keskuskaupungeille, pl. kuusi suurinta kaupunkia, joiden kanssa hallitus on käynnistänyt strategisen allianssimallin valmistelun. Ministeriön mukaan kyselyn jakelu ei ennakoi valmisteltavien ja lopullisten teemasopimusten sijoittumista ja laajuutta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se keskustelee asiasta ja evästää valmistelua.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin vuosipäivän huomionosoitukset 2023

Kuopion kaupungin vuosipäivän kunniaksi voidaan Kuopion kaupunginhallituksen päätöksellä myöntää ansioituneille kuopiolaisille seuraavia huomionosoituksia: Kuopio-mitali, Kuopio-stipendi (2500 euroa) sekä Kuopion kaupungin kultaiset ja hopeiset kunniamerkit. Näiden huomionosoitusten myöntämisen ensisijaisena lähtökohtana on pitkäaikainen ja merkittävä toiminta tai elämäntyö Kuopion kaupungin ja kuopiolaisten hyväksi.

Lisäksi kaupunginhallitus voi myöntää Vuoden Ilmiö -kunniakirjan sekä esimerkillisen yksilö- ja ryhmäsuoritusten kunniakirjat. Nämä kunniakirjat myönnetään kuluvan vuoden toiminnasta.

Kuopion kaupunginjohtajan päätöksellä voidaan myöntää ja huomioida jakotilaisuudessa lisäksi Kuopion kaupungin kansainvälistymisen edistämisen huomionosoitus kunniakirjalla ja/tai rahasummalla.

Juhlassa jaetaan lisäksi Kuopion monialaisen turvallisuustyöryhmän myöntämä Turvallisuustekopalkinto ja kunniamaininnat, Nilsiän pitäjäraadin myöntämä Nilsiän kulttuuripalkinto. Juhlaan kutsutaan myös kuopiolaiset menestyneet urheilijat, joita hyvinvoinnin edistämisen lautakunta on palkinnut vuoden 2022–2023 aikana.

Ehdotus Kuopion kaupungin vuosipäivänä jaettavista huomionosoituksista jaetaan kokouksessa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy esitetyn ehdotuksen jaettavista Kuopion kaupungin vuosipäivän huomionosoituksista vuonna 2023. Huomionosoitusten saajat julkistetaan 17.11.2023.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen kokouslista liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2023226