Metsänhoitajan matkassa: Matka joulukuuseksi

Joulukuusi on yksi tärkeimmistä joulutunnelman tuojista. Kotona joulukuusen koristeluun osallistutaan mielellään ja lapsien jännitys on käsin kosketeltava, kun lahjat ilmestyvät kuusen alle. Myös Kuopion torikuusta odotetaan ja sitä kommentoidaan ja siitä tykätään innokkaasti sosiaalisessa mediassa. Tätä juttua kirjoittaessani joulukuusijulkaisulla oli tykkääjiä Kuopion kaupungin Facebook-sivulla jo 1102. Joulukuusi tuo Kuopion torille ja kuopiolaisille perinteisen joulun tunnelman yhdessä joulutorin kanssa. Miten ja mistä torin joulukuusi sitten torille ilmestyy, otetaanpa siitä selvää.

Joulukuuseksi sopivalla kuusella on kriteerit. Pituutta pitää olla vähintään 20 metriä ja oksien ja neulasiston tulee olla tasaisesti ympäri puuta. Käpyjäkin voisi olla, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Ulkonäöllä on siis merkitystä. Puun sijainti on myös tärkeä, sillä järeän nosturikaluston on päästävä lähelle tulevaa joulupuuta. Joulukuusta ei kaadeta, vaan se nostetaan nosturilla lavetin kyytiin. Näin vältetään kaatamisesta aiheutuvaa oksien katkeamista.

Joulukuusi on yleensä otettu kaupungin mailta, mutta viime vuosina myös kuopiolaiset ovat tarjonneet pihakuusiaan joulukuuseksi. Pihakuusi on saanut kasvaa valoisimmissa olosuhteissa ja se on rakenteeltaan tasaisempi. Pihakuusi on yleensä kasvanut tontilla liian suureksi ja aiheuttaa varjostusta ja siitä halutaan päästä eroon. Jos pihassasi on mielestäsi torikuusen kriteerit täyttävä kuusi ja haluaisit sen pois, tarjoa sitä joulukuuseksi. Joulukuuselle on aina myös varakuusi. Jos jokin menee pieleen joulukuusen otossa, varakuusella varmistetaan, että Kuopio ei jää ilman torikuusta.

Paras keli joulukuusen ottoon olisi plussan puolella oleva lämpötila. Pakkasella oksat katkeavat herkästi, mikä hankaloittaa joulukuusen ottamista. Muuten pakkanen ei aiheuta kuusille ongelmia. Talvella kuusien fysiologinen rakenne muuttuu ja puun soluista poistuu vettä, näin puu selviää talven yli.

Lavettiauton kyytiin ollaan nostamassa suurta kuusta nosturilla.
Nyt varovasti lavetin kyytiin, ettei oksat katkea. Huomaa kuusen vaalea tyvi. Tyvi kavennetaan valmiiksi jalkaan sopivaksi.

Joulukuusi saapuu Kuopion torille noin viikko ennen joulukauden avajaisia. Kuusen noutaminen sitoo työvoimaa. Kuusen nostoon tarvitaan iso nosturiauto, koska kuusi painaa noin 3000 kiloa. Yli 20 metriä pitkä kuusi tarvitsee myös arvoisensa kuljetusauton, lavetin on oltava pitkä, jotta kuusi mahtuu kyytiin. Leveä kuusikuljetus tarvitsee myös eteen ja taakse niin sanotut saattoautot, jotta liikkuminen olisi turvallista.

Lisäksi puun katkaisussa ovat mukana ammattitaitoiset metsurit. Kun kuusi on saatu lavettiauton kyytiin, alkaa matka kohti Kuopion toria. Kuusen saavuttua torille, se nostetaan nosturiautolla sille varattuun paikkaan. Lopuksi vielä tarkastus, että kuusi on suorassa ja sen jälkeen puu kiristetään paikalleen. Tämän jälkeen kuusen koristelu ja joulun odotus voi alkaa.

Metsurit viimeistelevät kuusenkiinnityksen jalkaan. Onhan se nyt varmasti suorassa?


Joulun jälkeen, tammikuussa joulukuusi viedään pois. Puu kaadetaan torille ja pätkitään pienempiin osiin. Kuusi toimitetaan Kuopion Energialle, missä se haketetaan. Näin kuusi tuottaa lämpöä koteihin. Järeä tyviosa voidaan joskus viedä myös metsään, missä se lahotessaan lisää osaltaan luonnon monimuotoisuutta.

Kaupungintalo valaistuna pimeän aikaan, edustalla torikuusi jouluvaloineen.
Oikein hyvää joulua!

Heikki Soininen

kaupunginmetsänhoitaja