Kuopion henkilöratapiha kokonaan matkustajien käyttöön

Kuopio Railway Station. Photo: Vicente Serra / City of Kuopio

Kuopion ratapihalla on ollut kesästä lähtien käytössä vain yksi laituri. Työt ovat nyt edenneet siten, että myös laiturit 1 ja 2 päästään avaamaan matkustajille sunnuntaina 10.12.2023, kertoo Väylävirasto tiedotteessaan. Kaikki kolme laituria ovat siitä lähtien matkustajien käytössä.

Kuopion ratapiha -hankkeen henkilöratapihan osuus on saatu valmiiksi. Kuopion ratapihan parantamistyöt käynnistyivät vuosi sitten syyskuussa. Tämän vuoden lokakuun lopussa valmistui Puijonkadun alikulkusilta, jolloin myös liikenne palautui normaaliksi Puijonkadulla. Hankkeessa on uudistettu vanhaa kunnioittaen asemalaiturit ja laiturikatokset sekä matkustajatunneli. Lisäksi ratapihalla on uudet kulkuopasteet ja hissit laitureille.

“Saimme tehtyä henkilöratapihan muutokset ja Puijonkadun alikulkusillan valmiiksi lähes alkuperäisessä aikataulussa. Teemme henkilöratapihalle vielä joitakin viimeistelytöitä. Näkövammaisten tuntopolkua emme voineet vielä tehdä koko laiturin pituudelle aikaisin tulleen talven takia. Tuntopolku löytyy kuitenkin jo nyt laiturin katetulta alueelta ja hissin luota. Maisemoinnit Matkaajanpolun vieressä ja Puijonkadun sillan kulmilla tehdään ensi vuonna kesäisemmissä keleissä”, kertoo projektipäällikkö Vesa Ruohomäki Väylävirastosta.

Henkilöratapihalla on 1930-luvulta peräisin olevat suojellut laiturirakennukset ja -katokset, jotka saneerattiin. Lisäksi rakennettiin matkustajalaiturit, joista on esteetön pääsy junaan. Kaikille kolmelle laiturille on hissiyhteys kahden uuden hissin myötä. Suojeltu matkustajatunneli palautettiin alkuperäiseen 1930-luvun ulkoasuunsa. Entisöintityö suunniteltiin yhdessä Museoviraston kanssa ja arkkitehtipiirustukset laati QVIM Arkkitehdit Oy. Rakennustöistä vastasi NRC Group Finland Oy.

Lue aiheesta lisää Väyläviraston tiedotteesta (7.12.2023)