Ympäristöterveydenhuollon blogi: Lintujen ruokinnan hyvät käytännöt

Saamme ympäristöterveydenhuoltoon yhteydenottoja lintujen ruokintaan liittyvistä ongelmista. Haluaisimmekin hieman muistutella kaupunkialueella lintujen ruokintaan liittyvistä hyvistä käytännöistä.

Lintuja kannattaa ruokkia ainoastaan talviaikana. Kesäaikana linnut löytävät luonnosta ravintonsa ja lämpimässä taudit leviävät ruokintapaikoilla herkästi. Luontainen kesäaikainen hyönteisravinto sopii paremmin poikasten kasvulle.

Lintujen ruokintatapaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Maahan ruokinta tai lintulaudalta maahan putoileva ruoka houkuttelee paikalle herkästi myös erilaisia jyrsijöitä. Rottien määrä on lisääntynyt seudullamme aiempaan verrattuna, ja rotat tulevat tällä hetkellä hyvin herkästi lintujen ruokintapaikoille ja sitä kautta pihapiiriin. Rotat aiheuttavat vahinkoa nakertelemalla paikkoja rikki ja niiden läsnäolo koetaan muutoinkin yleisesti inhottavaksi. Ethän siis ruoki rottia ja pidäthän ruokintapaikan siistinä!

On todettu, että myös supikoirat viihtyvät toisinaan lintujen ruokintapaikoilla ja niiden ruokinta epähuomiossa samalla on siinä määrin nurinkurista, että supikoirat ovat tehokkaita lintujen munarosvoja.

On hyvä huomioida, että kaupunki ei maanomistajana salli ruokintaa kiinteistöillään, puistoissa tai katualueilla haittaeläinongelmien vuoksi.

Mainittakoon vielä yhtenä asiana, että isojen lintuparvien (pulut, varikset, lokit, tms.) ruokinta koetaan naapurustossa usein huomattavaksi viihtyvyyshaitaksi, koska linnut parveilevat katoilla kolistellen, joukolla äännellen ja runsaasti joka puolelle ulostellen – päivästä, viikosta ja pahimmillaan kuukaudesta tai vuodesta toiseen.

Ruokkijan kannattaa pohtia ruokintatapojen muuttamista tai jopa lintujen ruokinnan kokonaan lopettamista, jos siitä aiheutuu haittaa naapurustolle tai ihan vaan itselle.

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille!

Lisätietoja aiheesta voi lukea vaikkapa BirdLife-verkkosivulta.

Mikko Raatikainen

ympäristöterveystarkastaja