Hyvinvointiblogi: Kummilapsiprojekti toi orkesterimusiikin osaksi arkea

Kuopion kaupunginorkesterin kummilapsiprojekti toi orkesterimusiikin osaksi arkea ja tarjosi yhteisiä, unohtumattomia hetkiä.

Kuopion kaupunginorkesteri aloitti toisen kummilapsiprojektinsa keväällä 2018 Suomen juhlavuonna 2017 syntyneille kuopiolaislapsille. Kutsut lähtivät postissa kummilasten oman maskotin, Pikku-Mammutin saatesanoin kaikille 1031 lapselle, jotka syntyivät 2017 aikana. Ensimmäiset kummilapsitapaamiset järjestettiin Kuopion kansalaisopistolla Kuopion Musiikkikeskuksen ollessa remontissa. Tapaamisissa orkesterin pienyhtyeet soittivat klassisen musiikin lyhyitä kappaleita eri tunnelmissa. Taidekasvattaja Tiina Kekäläinen johdatteli aikuiset ja vauvat liikkumaan eläinteemaisessa toiminnallisessa osiossa, ja kuunteluun keskittyvässä osiossa sukellettiin värien maailmaan. Osa tapaamisiin osallistuneista lapsista oli vielä sylivauvoja ja osa yli 1-vuotiaita, omin jaloin liikkuvia taaperoita.

Vuosien varrella kummilapsille ja aikuisille esiteltiin musiikin eri tyylilajeja eri teemojen kautta, ja kuultiin sekä varta vasten lapsille sävellettyä orkesterimusiikkia että klassisia orkesterimusiikin teoksia, jotka oli puettu lapsille sopivaan muotoon.

“Ilman kummilapsitoimintaa ei olisi tullut lainkaan mieleen osallistua lapsen kanssa vastaaviin konsertteihin.”

Vauvaiässä kummilapset aikuisineen nauttivat Keinuhevosen kengittäjä -kantaesityksestä, jota edelsivät Sanataidekoulu Aapelin lorupajat. Vuonna 2019 konsertissa annettiin Potkuhousuille kyytiä, ja Kuopion konservatorio piti toiminnallisen musiikkihetken lapsille ja aikuisille lämpiössä ennen konserttia. Ennen joulua laulettiin Joulu on ovella ja tehtiin jouluaskarteluja Kuopion kansaisopiston käsityöohjaajien opastuksella.

Keväällä 2020 juuri ennen korona-aikaa kummilapset saivat osallistua kaksiosaisen Talvipäivän juhlat -konsertin kulkuun liikkuen ja soittaen konservatorion musiikkipedagogien opastuksella. Syksyllä Metsä kutsui kylään kummilapset, ja konsertissa esiteltiin metsän eläimiä ja niiden elämää. Keväällä 2021 kummilapsille tarjottiin Pekka ja susi -verkkokonsertti koronarajoitusten vuoksi. Syksyllä nautittiin jälleen live-musiikista Ammuu-orkesterin kanssa. Vuonna 2021 Sininen pallo -konsertissa pohdittiin ystävyyttä ja elämää maapallolla, ja ennen konserttia tehtiin maapallon tutkimusvälineitä lastenkulttuurikeskus Lastun työpajassa. Keväällä 2023 Piilometsän kevät -konsertti vei kummilapset tutustumaan karhuun ja hiireen, ja syksyllä Puhuri-konsertti puhalsi Konserttisaliin talviset tunnelmat. Ennen konserttia Kuopion konservatorion sävellysopiskelijat Jenni Olli, Paulus Rannankari ja Fiia Sirviö keräsivät kummilapsilta ideoita Kuopio-aiheisten sävellysten pohjaksi.

Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin johtaja Jari Eskola jakoi kummilapsille diplomit projektin päätöskonsertissa tammikuun lopussa.

Kummilapsiprojekti päättyi 31.1.2024 Aave pyykkinarulla -musikaalikonserttiin, jonka etkoilla kuultiin kummilasten ideoimia, konservatorion sävellysopiskelijoiden säveltämiä ja orkesterin pienyhtyeiden esittämiä kappaleita. Kappaleiden taustalla nähtiin myös kummilasten tekemiä piirroksia. Talviaiheisen kappaleen olivat ideoineet Martta Carrassi, Tuukka Puurunen, Aarni Nuora, Taimi Virolainen ja Anni Piironen. Puijo-aiheisille kappaleille ideansa olivat antaneet Tyyni Pellinen, Keira Kettunen, Aliisa Kaukovuori, Venni Väisänen, Abel Styrman, Lenni Jäntti, Oskar ja Eemil Rossi, Alina Tervo, Lyyli Korolainen ja Viivi Tikkanen. Aaveita, muumioita ja muita jänniä juttuja sisältäneen konsertin jälkeen Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin johtaja Jari Eskola jakoi kummilapsille diplomit osallistumisestaan projektiin. Sylivauvoista oli kasvanut reippaita eskarilaisia.

Kummilapsiprojektin aikana lapsilla ja heidän vanhemmillaan, myös isovanhemmilla ja sisaruksilla oli mahdollisuus tutustua monenlaiseen orkesterimusiikkiin ja kaupunginorkesterin toimintaan. Orkesteri tarjosi kummilapsille ja heidän perheilleen konsertteja ja toimintatuokioita, joissa kävi yhteensä noin 6 000 pientä ja isoa kuulijaa. Toimintaan pääsivät mukaan kaikenlaiset perheet taloudellisesta tilanteesta tai aiemmista kulttuuriharrastuksista riippumatta.

“Liikutus valtaa mieleni, kun muistelen menneitä konsertteja ja yhteisiä hetkiä lapseni kanssa musiikin parissa.”

Kummilapsiperheille tehdyn kyselyn vastauksissa matalan kynnyksen toiminta saa kiitosta.

”Ilman kummilapsitoimintaa ei olisi tullut lainkaan mieleen osallistua lapsen kanssa vastaaviin konsertteihin”, eräs vastanneista toteaa.

”Emme ole erityisen musikaalisia, eikä meillä vanhemmilla ole resursseja tarjota lapsille korkealaatuisia musiikkielämyksiä. Kiitos, kun mahdollistitte, että lapsemme saivat tutustua kulttuuriin! Toivon, että se antaa heille eväitä pitkälle tulevaisuuteen ja näin uskonkin tapahtuvan”, toinen vastannut kirjoittaa.

Konsertissa käymisestä tuli perheille tuttu juttu, ja orkesterimusiikista osa arkea. Samalla konserttielämyksistä syntyi unohtumattomia, yhdessä vietettyjä hetkiä.

”Liikutus valtaa mieleni, kun muistelen menneitä konsertteja ja yhteisiä hetkiä lapseni kanssa musiikin parissa”, kertoo yksi projektiin osallistuneista.

Kummilapsiprojekti on ollut osa kaupunginorkesterin pitkäntähtäimen suunnitelmaa tutustuttaa kummilapsia ja heidän perheitään musiikin virikkeelliseen ja monimuotoiseen maailmaan heille räätälöidyissä konserteissa, tarjota musiikin iloa ja sen tuomaa hyvinvointia, siirtää musiikillista kulttuuriperimää seuraaville sukupolville sekä kehittää lasten ja nuorten taidekasvatustoimintaa. Samanaikaisesti on rakennettu myös kasvualustaa nousevalle yleisösukupolvelle. Toiveenamme on, että musiikki jäisi kiinteäksi osaksi lasten elämää rikastuttaen koko perheen elämää jatkossakin.

Teksti:
Elina Prepula
Tuottaja-tiedottaja
Kuopion Musiikkikeskus ja Kuopion kaupunginorkesteri

Kuvat:
Heidi Koivunen-Lintu / Savon Sanomat