Mikä vituttaa?-illat nuorille 16.4. ja 7.5. klo 16.30

Kuopion nuorisopalvelut ja Ohjaamo Kuopio järjestävät kaksi nuorten kuulemistilaisuutta Kulttuuriareena 44:n tiloissa (Kauppakatu 44). Nuoret pääsevät kertomaan mikä heidän elämässään aiheuttaa ärsyyntymistä ja mikä olisi nuorten mielestä ratkaisu ongelmaan. Esille nostetuista teemoista pyydetään vastauksia päättäjiltä ja vastaukset jaetaan nuorten tietoon. Yhteistyössä tapahtumia järjestämässä ovat Kujalla-hanke, Setlementti Puijola ja Taso-hanke.

Mikä vituttaa? -kuulemistilaisuuksissa nuoret voivat vapaasti kertoa ärsytyksen aiheita heidän elämästään. Toimintamalli on tullut tutuksi jo aiemmin Mikkelin Ohjaamo-toiminnassa, jossa ideaa on jalostettu Pirkanmaalta lähteneestä alkuperäisideasta osaksi Ohjaamon toimintaa.

Toimintamallin ideana on nuorten oman asiantuntijuuden hyödyntäminen. Kaikilla nuorilla ei ole kiinnostusta, voimavaroja tai luottamusta osallistua ”perinteisiin” vaikuttajaryhmiin, kuten esimerkiksi nuorisovaltuustoihin. Tilaisuuden tarkoitus on madaltaa kynnystä keskusteluun: melkein kaikkia vituttaa joskus. Suoralla kysymyksellä päästään nopeasti nuorten kanssa konkreettiselle ja henkilökohtaiselle tasolle. Tapahtumissa keskustellaan kunnioittavasti nuorille tärkeistä asioista.

Se, miten kysymyksiä sanoitetaan, vaikuttaa siihen millaisia vastauksia saadaan. Mikä vituttaa? -kysymyksen tarkoitus on saada vastaukseksi suoraa puhetta siitä, mikä on pielessä. Vahvaan sanaan liittyy vahva tunne ja energia. Tämän negatiivisen energian kääntäminen kehittämiseen on potentiaali, jota yhdenkään palveluiden tuottajan ei kannata hukata.

Kuopion nuorisopalvelut ja Ohjaamo Kuopio haluavat saada nuorten äänen kuuluviin heitä koskevissa asioissa. Nuorisopalvelut vastaavat muun muassa nuorisolain mukaisista nuorten ja lasten vaikuttajaryhmistä. Ohjaamosta nuoret saavat apua elämän eri osa-alueisiin (mm. opiskelu, työ, asuminen). Nuorten osallisuus on tärkeä osa nuorisotyötä ja nuoret ovat oman elämänsä parhaita asiantuntijoita.

Yhteistyökumppaneina tilaisuuksien järjestämisessä ovat Kujalla-hanke, Setlementti Puijola sekä Taso-hanke.

Katso lisää: E=mc2 – Po1nt