Ylen Miljoona roskapussia -kampanja käynnistyy jälleen – tule sinäkin mukaan

Toimittaja Mikko "Peltsi" Peltola, Ylen Miljoona roskapussia -kampanjan virallinen kummi. Kuva: Johanna Kannasmaa

Kuopio on mukana Ylen järjestämässä valtakunnallisessa Miljoona roskapussia –kampanjassa myös tänä vuonna. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan. Kampanja starttaa 15.4. ja kestää 5.6. saakka. Kaupunki osallistuu talkoisiin muun muassa tiedottamalla sekä lainaamalla roskapihtejä kirjastoilta. Kaupungin kunnossapidon kautta voi myös sopia roskatalkoissa kerättyjen roskien poisviennistä.

Kuopiolaisten on mahdollista lainata roskapihtejä roskien keräämistä varten kirjastoista. Yksittäisiä roskapihtejä on lainattavana pääkirjastolta sekä kaikista lähikirjastoista. Roskapihtien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä lainataan kirjastokortilla. Lisäksi pääkirjastolta on lainattavissa yksi talkoosetti, jossa on noin 10 kpl roskapihtejä ja huomioliivejä sekä muutamia roskapusseja. Myös talkoosetin lainaus tapahtuu kirjastokortilla, laina-aika on kaksi viikkoa.

Kerättyjä roskia pyydetään mahdollisuuksien mukaan viemään omaan tai taloyhtiön roskikseen, sillä esimerkiksi puistoissa olevat roska-astiat ovat melko pieniä ja täyttyvät nopeasti. Varsinaisia roskatalkoita varten suositellaan aina olemaan etukäteen yhteydessä kaupungin kunnossapitoon roskien poisviennistä sopimiseksi. Lue lisää roskatalkoista.

Tule mukaan roskienkeruutapahtumiin

  • Kaupungin kansalaistoiminnan palvelut järjestää kaikille avoimia roskienkeruutapahtumia toukokuun aikana.
  • Ympäristönsuojelupalvelut järjestää roskatalkoot Kuopionlahdella ma 27.5. klo 15-17.
  • Kansalaistoiminnan palvelut järjestää neljä tapahtumaa: Satama siistiksi -talkoot su 5.5. klo 10–14 sekä Miljoona roskapussia -kävelyt Länsi-Puijolla ke 15.5. klo 9–14, Puijonlaaksossa pe 24.5. klo 10–12 ja Neulamäessä pe 31.5. klo 11–13.

Lisätietoja tapahtumista saat verkkosivuiltamme.

Kerätyt roskapussit merkitään Ylen laskuriin

Vuoden 2023 Miljoona roskapussia -kampanjassa kerättiin yhteensä noin viisi miljoonaa litraa roskaa, eli 210 000 roskapussillista. Tänä vuonna pottia on tarkoitus kasvattaa aina miljoonaan roskapussiin asti!

Kampanjassa mukana olevat kunnat, kaupungit, järjestöt ja yhteisöt kannustavat asukkaitaan tai jäseniään osallistumaan roskien keräämiseen. Kuka tahansa voi lähteä itsenäisesti keräämään roskia yksin tai yhdessä vaikkapa perheen tai kaveriporukan kanssa. Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on jälleen siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä. Laskuri aukeaa maanantaina 15.4. osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.

Kampanjassa on Pohjois-Savosta mukana Kuopion lisäksi ainakin Iisalmi, Kiuruvesi, Leppävirta, Rautalampi, Siilinjärvi, Suonenjoki sekä Vesanto.

Valkealla taustalla vihreä teksti, jossa lukee Miljoona roskapussia. Myös Ylen vihreä logo ja roskapussin kuva vasemmalla.